Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

CRITERII DE CLASIFICARE A BANCILOR

finante+ Font mai mare | - Font mai micCRITERII DE CLASIFICARE A BANCILOR

1 Tipuri de banci dupa forma de proprietateIn functie de forma de proprietate se pot delimita urmatoarele tipuri de banci:

Ø      Bancile private

Capitalul acestor banci apartine unei persoane sau unui grup de persoane. Sunt primele forme de banci care au functionat sub forma de zarafuri si camatari.

- Principala forma pe care o imbraca bancile private este una de societate pe actiuni al carei capital este impartit intr-un numar mare de parti cu o anumita valoare nominala, numite actiuni. Influenta asupra managementului bancii se manifesta in planul adunarii actionarilor si depinde de numarul si valoarea actiunilor posedate. Repartizarea profitului se face in functie de numarul de actiuni posedate de fiecare actionar.

- Deciziile privind alegerea administratorilor si cenzorilor, aprobarea sau nu a bilantului, fixarea dividendelor, marimea capitalului, fuziunea, majorarea capitalului, se iau de catre Adunarile Generale ordinare si extraordinare ale actionarilor.

Ø      Bancile de stat au ca trasatura definitorie posedarea intregului capital de catre statul pe teritoriul caruia se afla.

- In cele mai multe cazuri, acestea imbraca forma unor banci specializate

Ø      Bancile mixte functioneaza sub forma unor societati pe actiuni, in care statul este unul din actionari. Caracteristicile acestui tip de banci depind de ponderea actiunilor detinute de stat.

Tipuri de banci dupa apartenenta nationala

In functie de apartenenta nationala a bancii, delimitam urmatoarele tipuri de banci:

Ø      Banci autohtone - a caror caracteristica consta in faptul ca, capitalul apartine persoanelor fizice sau juridice din statul unde acestea functioneaza. Aceste banci sunt componente ale sistemului bancar national, functionand sub supravegherea Bancii Centrale a statului respectiv.

Ø      Banci multinationale - din aceasta categorie fac parte Organismele Financiare si Monetare Internationale care au ca trasaturi comune urmatoarele elemente:

- capitalul este construit prin subscrierea Bancilor Centrale din tarile membre;

- managementul este asigurat de guvernatorii tarilor membre;

- acorda asistenta si credite tarilor membre;

- supravegheaza functionarea pietelor financiar-bancare internationale.

Ø      Banci mixte - sunt constituite prin aportul de capital a doi sau mai multi parteneri din tari diferite, se supun legislatiei din tara in care isi au sediul.

- veniturile bancii se impart intre parteneri in functie de constributia fiecaruia la constituirea capitalului bancii. Structura activelor si pasivelor sunt optiuni ale bancii mixte, respectiv rezultatul intelegerii intre parteneri;

- activitatea bancii este supravegheata de Banca Centrala a tarii pe teritoriul carie isi are sediul;

- functioneaza sub forma societatilor pe actiuni.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2258
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved