Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Tipuri de banci dupa rolul pe care il joaca in sistemul bancar national. Implicatii asupra managementului

finante+ Font mai mare | - Font mai micTipuri de banci dupa rolul pe care il joaca in sistemul bancar national. Implicatii asupra managementului

1. Clasificarea bancilor in functie de rolul pe care il au in sistemul bancar nationalIn functie de rolul pe care il joaca in sistemul bancar national, bancile imbraca urmatoarele forme:

Ø      Bancile Centrale - sunt institutii guvernamentale care asigura functionarea si supravegherea sistemului bancar la nivel national prin puterile si responsabilitatile dobandite prin actul lor de infiintare.

Ø      Bancile ipotecare - care acorda imprumuturi pe termen lung pentru locuinte garantate cu ipoteci asupra bunurilor imobile (constructii, terenuri).

Ø      Banci trusty - care se ocupa cu forfetarea creantelor pe care le transforma in bani. Operatiunea consta in vanzarea unei creante de catre creditor asupra unui debitor, vanzare care i se face bancii trusty, aceasta urmand debitorul pentru recuperarea creantelor, operatiune pentru care se incaseaza un comision.

Ø      Banci specializate - acorda credite pe termen mijlociu si lung in ramurile pentru care aceeasta este specializata - agricultura, minerit, industrie, banca procurandu-si fondurile prin depozite pe termen lung.

Ø      Bancile corespondent - sunt acele banci la care isi deschid conturi curente bancile din alte tari, de regula conturile se deschid in moneda tarii bancii corespondent.

Ø      Banci off-shore - banci care exista in anumite "zone libere" (Luxemburg, Singapore, Hong-Kong) si realizeaza numai operatiuni cu nerezidenti, mentinand in anonimat identitatea clientilor.2 Rolul si functiile Bancii Centrale

Functiile pe care le indeplineste Banca Centrala in cadrul sistemului bancar national sunt:

- prima functie esentiala este cea de emisiune monetara. Banca devine detinatoarea stocului de aur si a rezervelor internationale ale tarii. Banca Centrala are raspunderea calitatii circulatiei monetare si dimensionarea masei monetare si de credit.

- functia de creditare a bancilor prin operatii de scontare si rescontare a titlurilor de credit sau prin acordarea creditelor de refinantare, caz in care Banca centrala apare ca imprumutator de ultima instanta

- ca administrator al rezervelor internationale, Banca Centrala asigura stabilitatea cursurilor valutare prin interventia directa pe piata.

Banca Centrala joaca rol de banca pentru celelalte banci prin faptul ca toate bancile sunt obligate sa deschida conturi curente la Banca Centrala si sa mentina rezerve minime obligatorii pentru a-si asigura lichiditatea.

Banca Centrala este un organ al statului, ea stabileste si conduce politica monetara si de credit  in cadrul politicii economice si financiare a statului.

Emite norme de autorizare, functionare si supraveghere bancara in vederea protejarii deponentilor si asigurarii functionarii nestingherite a sistemului bancar.

Conducerea Bancii Nationale

Bancile Centrale opereaza ca institutii publice ale statului indiferent de natura capitalului lor - de stat, privat autohton sau mixt.

In tara noastra, Banca Nationala este condusa  de un consiliu de administratie, compus din:

- guvernator, in calitate de presedinte

- prim-viceguvernator, in calitate de vicepresedinte

- doi viceguvernatori

- alti doi membri

Membrii consiliului de administratie sunt numiti de Parlament, la propunerea primului ministru, pe o perioada de opt ani.

Gestiunea zilnica este incredintata guvernatorului

Comisia de cenzori, formata din cinci membri, este numita de Consiliul de administratie

Banca Nationala este supusa controlului Curtii de Conturi.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1917
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved