CATEGORII DOCUMENTE |
Cecul
Definit in Norma privind mijloace si instrumente de plata, cecul este un instrument de plata utilizat, in principal, de titularii de conturi bancare.
Definitie
Cecul este un instrument de plata utilizat in efectuarea operatiunilor de decontare interna si internationala. Cecul este un inscris de valoare ce cuprinde ordinul neconditionat adresat de o persoana fizica sau juridica, numita tragator, unei persoane numita tras (o banca sau o institutie de credit) de a plati la vedere o suma determinata unei persoane fizice sau juridice, numita beneficiar, mentionata pe fata cecului.
Cadrul legislativ
In cadrul BNR, operatiunile cu cecuri se efectueaza in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, normele BNR emise in aplicarea acestora, precum si a conventiilor/aranjamentelor de lucru incheiate cu bancile corespondente.
Beneficiari
Persoanele fizice si juridice.
Partile implicate
Cecul pune in legatura trei persoane: tragatorul, trasul si beneficiarul.
Instrumentul este creat de tragator care, in baza unui disponibil constituit in prealabil la o societate bancara, da un ordin neconditionat acesteia, care se afla in pozitia de tras, sa plateasca la prezentare o suma determinata unei terte persoane sau insusi tragatorului emitent, aflata in pozitia de beneficiar. Cele trei persoane care sunt puse in legatura prin cec fac toate operatiunile legate de acest instrument in nume propriu: tragatorul emite cecul, posesorul legitim il incaseaza, iar trasul il plateste.
Persoana aflata in pozitia de tras intr-un cec poate fi numai o societate bancara.
Avand in vedere ca legislatia nationala reglementeaza diferit intelesul termenului "societate bancara", putand asimila acestuia si alte tipuri de persoane juridice, bancile vor putea efectua operatiuni cu cecuri emise sau platibile in strainatate, chiar daca persoana aflata in pozitie de tras nu este o societate bancara in intelesul legislatiei romane, luand toate masurile asiguratorii de evitare a riscurilor care ar putea aparea in lagatura cu circulatia si incasarea unor astfel de cecuri.
Mentiunile obligatorii si facultative ale cecului
Mentiuni obligatorii:
Cecul trebuie sa indeplineasca conditiile de forma si de fond obligatorii prevazute de dispozitiile legale in vigoare.
In toate redactarile, cecul trebuie sa cuprinda mentiunile obligatorii dispuse de lege, care sa satisfaca cerintele unei informatii suficiente, precum si cerintele reflectarii garantiei date de tragator privind plata prin inscrisul respectiv.
Denumirea de cec, care trebuie sa figureze in insusi textul titlului, deasupra semnaturii tragatorului. Lipsa denumirii de cec atrage nulitatea instrumentului. Se utilizeaza formula consacrata: "Platiti in schimbul acestui cec", exprimata in limba intrebuintata pentru redactarea titlului. Ca o exceptie, potrivit legilor din SUA, denumirea de cec in textul instrumentului nu este obligatorie, fiind suficient ordinul neconditionat dat unei banci de a plati o suma.
Ordinul de a plati dat de tragator, trasului, societate bancara, trebuie sa fie clar, precis si neconditionat. Orice conditii, limitari sau contraprestatii, care se adauga ordinului imperativ de a plati ("Platiti"), duc la nulitatea instrumentului.
Suma de plata, cuantum (cifre si litere) exprimat in moneda de plata (prin simboluri recunoscute pe plan international : EUR, USD etc.).
Numele trasului, societate bancara.
Locul platii. In cazul neachitarii cecului, beneficiarul acestuia va indeplini, in locul indicat ca loc al platii, formalitatile cerute de lege pentru pastrarea drepturilor sale.
Data emiterii, cu indicarea precisa a zilei, lunii, anului. Data emiterii trebuie sa fie unica, posibila si certa.
Locul emiterii, care trebuie sa figureze alaturi de data emiterii cecului.
Semnatura tragatorului, care trebuie sa fie autografa, manuscrisa si redactata cu pixul sau stiloul cu cerneala de culoare neagra sau albastra la sfarsitul cecului. Lipsa stampilei nu afecteaza valabilitatea cecului. Simpla stampila a unui tragator, persoana juridica, neinsotita de semnatura reprezentantului autorizat al acesteia, anuleaza cecul.
Pentru a putea trage cecuri, orice tragator trebuie sa depuna specimenul semnaturii sale la societatea bancara la care are disponibil.
In lipsa unei precizarii exprese privind locul de emitere, se va considera ca loc al emiterii locul indicat langa numele tragatorului.
Mentiuni facultative:
Aceste mentiuni fac obiectul intelegerii dintre persoanele semnatare ale cecului.
Tipuri de cecuri
Din punct de vedere al beneficiarului cecului, acesta poate fi:
Cec nominativ care se plateste numai unei anumite persoane, cu sau fara clauza "la ordin". Acest tip de cec are mentiuni facute de tragator: cec nominativ; cec netransmisibil; cec platibil numai primului beneficiar.
Cecul nominativ cu clauza "nu la ordin" nu poate fi transmis prin gir, ci numai pe calea cesiunii ordinare.
Cecul emis cu clauza "netransmisibil", pusa de catre tras la cererea clientului sau de catre un girant, nu poate fi platit decat primitorului sau; la cererea acestuia, poate fi creditat in contul sau curent. Primitorul nu poate gira cecul decat unei societati bancare pentru incasare. Aceasta nu-l poate gira mai departe.
Cec la purtator, care se plateste fie persoanei desemnate de beneficiar, fie purtatorului instrumentului.
Pe acest cec la emitere nu se indica expres numele beneficiarului sau poarta mentiunea "la purtator", ceea ce inseamna ca va fi platit posesorului/purtatorului lui. Cecul la purtator se transmite prin simpla remitere a titlului de la un purtator la altul.
Din punct de vedere al modului in care poate fi incasat cecul:
Cec barat, denumirea este data de cele doua linii paralele, verticale sau oblice inscrise de posesorul cecului, oriunde pe suprafata acestuia. Aceasta inseamna ca beneficiarul va trebui sa recurga la serviciile unei banci pentru incasarea sumei inscrise pe cec, incasarea sumei in numerar direct de la banca tragatorului nefiind posibila.
Bararea poate fi:
Cecurile pot fi barate in momentul emiterii sau in cursul circulatiei (de catre oricare din posesorii lor ulteriori). Bararea generala poate fi transformata in barare barare speciala, operatiunea inversa fiind interzisa.
Cecul nebarat se poate plati in numerar sau in cont, fara nici o restrictie, potrivit solicitarii beneficiarului.
Cecul certificat este un cec obisnuit care poate fi barat sau nebarat care se achita la prezentare, pe care banca (trasul) confirma existenta disponibilului necesar efectuarii platii. In acest caz, cel care a emis cecul (tragatorul) nu mai poate retrage din contul sau suma certificata pana la expirarea perioadei de prezentare.
Certificarea unui cec poate fi ceruta unitatii bancii de catre tragatorul emitent sau de unul dintre posesorii ulteriori, beneficiari ai cecului. Acest lucru este solicitat in scris.
O data cu certificarea cecului, unitatea bancii rezerva suma intr-un cont deschis pe numele tragatorului din care, aceasta poate fi retrasa numai la cererea scrisa a tragatorului si, dupa expirarea termenului de prezentare al cecului certificat.
Cecul circular este emis de o banca asupra altei banci sau asupra subunitatilor sale. Este un titlu de credit la ordin, platibil la vedere, in termen de 30 de zile de la emitere.
Prin cecul circular, societatea bancara emitenta se obliga definitiv a efectua plata cecului respectiv in favoarea beneficiarului care este si clientul sau. Sursa de fonduri din care societatea bancara efectueaza plata, o constituie disponibilul in prealabil constituit de beneficiarul cecului circular, clientul sau.
Cecul de calatorie este un cec cu valori fixe, imprimate pe inscris, odata cu tiparirea acestuia. Aceste cecuri sunt emise de banci sau de institutii specializate autorizate si vandute clientilor pentru a putea inlocui banii lichizi necesari intr-o calatorie.
Plata cecului de calatorie este conditionata de identificarea dintre semnatura persoanei care a primit cecul (posesorul) si semnatura persoanei care il incaseaza. De fapt, posesorul depune o prima semnatura pe cec, in momentul in care il cumpara, in prezenta functionarului bancar de la ghiseul bancii, iar a doua in momentul incasarii, in prezenta functionarului bancar de la ghiseul bancii sau in momentul efectuarii unei plati in prezenta beneficiarului.
In cazul unui cec de calatorie, succesiunea operatiunilor este urmatoarea:
a. tragatorul vinde cecurile unei persoane, denumita posesor;
b. in momentul cumpararii cecurilor, posesorul inscrie o prima semnatura pe fiecare cec in parte, in fata tragatorului;
c. posesorul cecurilor de calatorie le remite altei persoane in schimbul obtinerii unor bunuri, servicii sau chiar unui numerar. Aceasta persoana este denumita beneficiar;
d. in momentul remiterii cecurilor catre beneficiar, posesorul inscrie o a doua semnatura in fata acestuia. Identitatea perfecta intre cele doua semnaturi confirma legalitatea cecului respectiv;
e. beneficiarul incaseaza contravaloarea cecurilor de calatorie de la societatea bancara trasa unde isi are deschis contul tragatorul.
In cazul cecului de calatorie, tragatorul poate fi una si aceeasi persoana cu trasul. In caz contrar, cele doua persoane au relatii de cont.
Cecul in alb este cecul care cuprinde numai semnatura tragatorului, iar uneori si o parte din mentiunile cerute de formularul cecului.
Mentiunile care lipsesc trebuie sa fie completate in momentul prezentarii cecului la plata de catre posesor.
Unitatile bancii nu vor primi pentru plata cecuri in alb necompletate sau in legatura cu care le-a fost notificat de catre tragator ca au fost completate in mod abuziv, chiar daca acestea au fost prezentate la plata de posesori de buna credinta.
Cecul platibil in cont. Tragatorul, ca si posesorul unui cec, poate interzice plata in numerar, inserand transversal pe fata cecului cuvintele "platibil in cont", "numai pentru virament" sau alta expresie echivalenta.
In functie de partile angajate in derulare, cecurile se pot clasifica:
Cecuri personale
Cecul personal este cecul tras de o persoana fizica sau juridica (tragator) asupra unei banci (tras) in favoarea altei persoane fizice sau juridice (beneficiar) - tragatorul fiind titularul unui cont personal.
Cecuri bancare
Cecul bancar este cecul tras de o banca, din ordinul unui tert, asupra sa sau asuprea unei alte banci, in favoarea unei persoane fizice sau juridice indicata de ordonator.
Cecuri postale
Au utilizare mai ales in localitatile unde nu exista unitati ale bancilor. Acest tip de cec nu poate fi transmis prin gir.
In functie de momentul platii catre beneficiar, cecurile pot fi:
- cecurile de calatorie - se platesc la ghiseele bancii.
b. Cecuri cu plata ulterioara, dupa incasarea acestora de la banca platitoare:
- cecurile personale, cecurile bancare;
- cecurile de calatorie cedate unei alte persoane si al carei nume trebuie inscris pe cec la rubrica "pay this cheque to the order of";
- cecurile money order - sunt cecuri care au mentionat pe ele "international money order" sau "monei order". Ca orice cec are serie, data de emitere, nume beneficiar, suma in cifre si litere. Se andoseaza pe verso de beneficiarul sumei. Toate cecurile money order au limita de suma care nu poate fi depasita.
- cecurile guvernamentale (emise de autoritatile canadiene) - aceste cecuri au ca element de siguranta in coltul din stanga sus ca sigla o frunza de artar de culoare rosie, incadrata de doua dreptunghiuri de culoare rosie. Imediat langa sigla este scris, in limba engleza si franceza "Government of Canada". Pe verso cecului apare mentiunea "Government of Canada".
- cecurile de trezorerie - (emise de Trezoreria SUA): cecuri ce au acoperirea trezoreriei SUA si au imprimate cuvintele "United States Treasury".
Posibilitatile de transmitere a cecului:
Ø simpla remitere - in cazul cecului la purtator, care in momentul emiterii nu indica expres beneficiarul sau poarta mentiunea "la purtator". Acest cec poate fi platit fie persoanei desemnate ca beneficiar, fie detinatorului cecului.
Ø cesiunea de creanta - atunci cand cecul este emis pe numele unei anumite persoane (nominativ) si contine mentiunea "nu la ordin", in acest caz numai persoana nominalizata poate sa il incaseze. Acest cec poate fi transmisibil numai prin cesiunea de drept comun. Cesiunea de creanta de drept comun este un mijloc specific de transmitere a obligatiilor constand in acordul de vointa (contractual) prin care creditorul numit cedent transmite in mod voluntar , cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, dreptul sau de creanta unei alte persoane numita cesionar care va deveni astfel creditor in locul sau si care va incasa de la debitor creanta creata.
Ø girul - operatiunea prin care se transmit o data cu remiterea si toate drepturile ce rezulta din cec, printr-o declaratie scrisa si subscrisa pe instrument. Mentiunile privind circulatia unui cec cu gir se fac de regula pe spatele cecului, ceea ce face ca operatia de girare sa poarte denumirea de andosare. Este transmisibil prin gir numai cecul stipulat platibil unei anumite persoane (nominativ) cu sau fara clauza impusa de "la ordin".
Riscul si controlul operatiunilor de plata efectuate pe baza de cec
Operatiunile cu cecuri prezinta urmatoarele riscuri:
prezentarea spre incasare a unor cecuri false, furate, pierdute, a unor cecuri care poarta andosamente false, a unor cecuri contrafacute;
prezentarea spre incasare, a unor cecuri care prezinta anumite vicii de forma, asa dupa cum sunt ele definite in instructiunile de lucru;
imposibilitatea evaluarii solvabilitatii tragatorului;
riscul legislativ, in sensul ca, regimul juridic aplicabil cecurilor este cel din tara unde are sediul banca insarcinata cu plata acestuia; exista astfel riscul ca, dupa incasarea cecurilor de la banca platitoare, aceasta sa poata anula plata cecului, chiar si dupa ce acesta a fost platit beneficiarului.
cecurile de calatorie sunt asimilate numerarului, fiind necesara pastrarea in aceleasi conditii de siguranta.
In derularea operatiunilor pe baza de cec, pentru minimizarea riscului pe care il comporta acest gen de operatiuni, personalul implicat:
va urmari ca cecurile de calatorie primite in regim de consignatie sa fie depozitate in deplina siguranta in tezaur, ca si numerarul;
va verifica corecta intocmire a documentelor privind operatiunile cu cecuri, reflectarea corecta a acestora in contabilitate si perceperea corecta a comisioanelor si spezelor conform tarifelor in vigoare;
va verifica cu atentie cecurile prezentate la incasare de catre clienti, astfel ca acestea sa nu prezinte vicii de forma; se va verifica, de asemenea si listele cecurilor declarate ca fiind furate, pierdute, etc., primite periodic din partea Centralei;
va semnala urgent Inspectiei Generale toate operatiunile cu cecuri in valuta care dau nastere la suspiciuni, indiferent de valoarea acestora.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1344
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved