CATEGORII DOCUMENTE |
Clasificarea impozitelor
Impozitele instituite in majoritatea statelor lumii sunt de o mare diversitate si se deosebesc atat prin trasaturile de forma, cat si de continut. Pentru a sesiza mai usor efectele diferitelor categorii de impozite pe plan economic, social si politic, se impune gruparea acestora pe baza unor criterii stiintifice.
Cele mai frecvent utilizate clasificari intalnite in literatura de specialitate sunt prezentate schematic in figura nr.6.2.
Figura 6.2.
Dupa principalele trasaturi de fond si de forma, impozitele se impart in impozite directe si impozite indirecte. Aceasta este cea mai importanta grupare a impozitelor, atat din punct de vedere teoretic, cat si din punct de vedere practic.
a) Impozitele directe se stabilesc nominal in sarcina unor persoane fizice si/sau juridice, in functie de veniturile si/sau averea acestora, pe baza cotelor de impozit prevazute de lege si se incaseaza direct de la contribuabili la anumite termene dinainte stabilite. In functie de criteriile care stau la baza asezarii lor, impozitele directe se pot grupa in impozite reale si impozite personale.
Impozitele reale se stabilesc in legatura cu anumite obiecte materiale (terenurile, cladirile, mijloacele de transport), facandu-se abstractie de situatia personala a subiectului impozabil. Ele mai sunt denumite si impozite obiective sau pe produs, deoarece se aseaza asupra produsului sau obiectului impozabil, fara a se tine cont de situatia subiectului impozabil.
Impozitele personale tin cont de situatia personala a subiectului impozabil si se aseaza asupra veniturilor sau averii, motiv pentru care se mai numesc si impozite subiective.
b) Impozitele indirecte se aseaza asupra vanzarii bunurilor si prestarii serviciilor, al importului sau exportului si vizeaza cheltuirea veniturilor sau averii. Dupa formele de manifestare, impozitele indirecte pot fi grupate astfel: taxe de consumatie, monopoluri fiscale, taxe vamale si taxe de inregistrare si de timbru.
Dupa obiectul impunerii deosebim: impozite pe venit (profit), impozite pe avere si impozite pe cheltuieli (pe consum). Daca impozitele pe venit si impozitele pe avere vizeaza existenta acestora, impozitele pe cheltuieli vizeaza tocmai cheltuirea veniturilor si a averilor.
3. Dupa scopul urmarit la introducerea lor, impozitele se grupeaza in impozite financiare (cu caracter fiscal) si impozite cu caracter de ordine.
Impozitele financiare sunt instituite in scopul realizarii de venituri pentru acoperirea cheltuielilor publice. In aceasta categorie se includ in primul rand impozitele pe venit, taxele de consumatie, etc.
Impozitele de ordine sunt introduse, in primul rand, pentru limitarea unei actiuni sau in vederea atingerii unui tel care nu are caracter fiscal. Astfel, prin instituirea unor taxe ridicate la vanzarea bauturilor alcoolice si a tutunului se urmareste limitarea consumului acestora avand in vedere efectul lor nociv asupra organismului uman.
4. Dupa frecventa cu care se incaseaza la bugetul statului, impozitele sunt permanente (se incaseaza periodic) si incidentale (se incaseaza o singura data).
5. Dupa aria de cuprindere a materiei impozabile, deosebim impozite analitice si impozite sintetice.
Impozitul analitic este un impozit asezat asupra elementelor unui patrimoniu sau asupra unei operatii izolate, respectiv asupra unei singure categorii de venit.
Impozitul sintetic este asezat asupra unui ansamblu de operatiuni sau de venituri si consta in impunerea intregului ansamblu o singura data.
6. Dupa institutia care le administreaza:
- in statele de tip federal intalnim impozite federale, impozite ale statelor (provinciilor) membre ale federatiei si impozitele locale;
- in statele de tip unitar deosebim impozite ale administratiei centrale de stat si impozite ale colectivitatilor locale.
Impozitele mai pot fi grupate si dupa alte criterii, astfel:
- dupa modul de asezare (impozite specifice si impozite ad-valorem);
- dupa tipul cotelor de impunere utilizate (impozite proportionale, impozite progresive, impozite regresive);
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1823
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved