Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Dezavantajele monedei euro

finante

+ Font mai mare | - Font mai micDezavantajele monedei euro

1 Dezavantaje la nivelul UE

Diferende īn politica fiscala
Tarile membre care vor avea o datorie īn crestere vor duce la cresterea dobānzilor īn toate tarile zonei Euro datorita faptului ca UE va trebui sa aiba o rata unica a dobānzii,. Tarile Uniunii Europene vor trebui sa creasca fluxurile interne de plati ale zonei Euro pentru a ajuta regiunile care au nevoie de acest ajutor.

Absenta unor organisme de control īn materie de politica monetara si fiscala


Relevanta īn acest sens este absenta unei trezorerii europene care sa preia datoriile statelor membre. Crearea unui astfel de organism ar insemna o si mai mare diminuare a suveranitatii nationale

O uniune monetara fara uniune bugetara


Existenta unei uniuni bugetare (care nu exista la ora actuala) ar putea compensa impactul unor influente negative asupra economiei nationale, care sunt greu de contracarat īn lipsa autonomiei politicii monetare.

Īn cadrul UE se practica politici bugetare diferite de la un stat la altul ceea ce conduce la inexistenta unui buget comun care sa īndeplineasca rolul de stabilizator īn conditii nefavorabile. Este un inconvenient practicarea unei politici monetare comune, centralizate asociata cu politici bugetare descentralizate ce antreneaza costuri de coordonare si supraveghere.

Daca Uniunea dispune de mijloace pentru a conduce o politica bugetara comuna, ajustarea socurilor asimetrice se va face doar prin bugete nationale. Tratatul de la Maastricht a impus totusi limite ale utilizarii lor atīt īn perioada care precede Uniunea (praguri de deficit si de datorie publice de 3% si de 60% din PIB) cīt si īn Uniunea īnsasi (supraveghere multilaterala si sanc­tiuni contra deficitelor considerate excesive).[1]

Politicile bugetare descentrali­zate influenteaza partenerii sa se abtina de la orice relansare bugetara. Acestia considera ca este preferabil sa cauti sa beneficiezi de relansarea altora, mai mult decīt sa te lansezi īntr-o politica expansio­nista īn care ei considera ca suporta singuri costul. Daca toti actioneaza astfel, descentralizarea duce la o recesiune īn toata uniunea.

Astfel avantajele monedei unice se pot manifesta numai īn conditiile unei zone monetare optimale si a unificarii politicii bugetare.


Integrarea pietelor muncii va fi mult mai lenta decāt cea a pietelor de capital, bunuri si servicii


Se considera ca īn Europa integrarea pietelor muncii va fi mult mai lenta decāt cea a pietelor de capital, bunuri si servicii. Anumite state cunosc perioade lungi de crestere pronuntata, altele au īn mod durabil rate de crestere mult sub media nationala. Evolutia locurilor de munca este foarte ridicata de la un stat la altul, īn special pentru ca integrarea accentueaza diviziunea muncii si astfel favorizeaza specializarea a statelor, pe industrie si pe produs. Acestea sunt afectate de fluctuatiile specifice datorate modificarii cererii de bunuri īn a caror producere s-au specializat. Flexibilitatea salariilor, atāt de laudata in SUA, apare insuficienta pentru restabilirea competitivitatii si pastrarea locurilor de munca. Numai mobilitatea fortei de munca permite reducerea deficitelor regionale ale ratelor somajului. Dar tinānd cont de diversitatea domeniilor, de traditiile culturale si sociale ce caracterizeaza Europa, mobilitatea īntre tarile europene este si va fi mult mai scazuta decāt īn SUA. Si chiar presupunem ca mobilitatea interstatala se accentueaza, cine ar accepta ca integrarea europeana sa se soldeze prin declinul anumitor tari si cresterea īn putere a altora.

Un dezavantaj al uniunii monetare este deci ca prin pierderea cursurilor de schimb flexibile se elimina si un mecanism de ajustare pentru compensarea modificarilor si translatarii cererilor īntre produsele a doua tari, care pot conduce la probleme īn ocuparea fortei de munca. Mecanismele de ajustare se refera la faptul ca prin ieftenirea monedei tarii cu cerere īn scadere, produsele acesteia devin mai ieftine si astfel se realizeaza un nou proces de crestere a cereri si a ocuparii fortei de munca īn tara respectiva. Īn tara cu cerere īn scadere se va intāmpla procesul contrar.


2 Dezavantajele monedei euro la nivel national


Centralizarea puterii si pierderea suveranitatii nationale


Cel mai des invocat inconvenient al uniunii monetare este pierderea suveranitatii nationale. Euro sta la baza centralizarea puterii, a diferentelor prerogative la nivel comunitar; ceea ce conduce la alterarea suveranitatii nationale a statelor membre cu toate consecintele care decurg de

aici. Tranferul la nivel comunitar al unor componente nationale de ordin monetar si fiscal ar implica faptul ca tari viguroase si stabile accepta luarile de decizii ale altor tari, uneori mai slabe si mai lipsite de rezistenta pe planul luptei īmpotriva inflatiei.


Pierderea ratei de schimb


Statele nu mai au posibilitatea de a se servi de modificarile ratei de schimb pentru a-si regla activitatea economica. Ori, astfel de modificari sīnt un mijloc de corijare a efectelor inflationiste sau recesioniste ale unui soc al ofertei sau cereri.

Īn literatura de specialitate s-au formulat opinii cu privire la modul de manifestare a socurilor produse de cerere sau oferta, īn absenta ratei de schimb. Sunt identificate doua tipuri de socuri:

a)     simetric, care se manifesta atunci cānd preturile produselor si factorilor de productie sunt afectate identic īn toate tarile

b)     asimetric situatie īn care preturile difera īntre regiuni si economii.

Īn cazul socurilor simetrice, rata dobānzii reprezinta, īmpreuna cu cursul de schimb, un instrument care permite realizarea ajustarilor precum politicile bugetare si salariale.

Īn situatia socurilor asimetrice, absorbirea se poiate realiza prin practicarea unor preturi flexibile daca zona monetara este optimala,sau prin utilizarea ratei de schimb, daca zona monetara nu este optimala..

Daca socul este specific, pretul si nivelul de activitate economica diverg īntre regiuni sau economii. Dezechilibrul oferta/cerere īn regiunea sau activitatea afectata trebuie sa poata fi resorbit prin flexibilitatea preturilor si a salariilor. Dar ajustarea poate, de asemenea, sa se faca prin mobilitatea factorilor. Astfel, īntr-o regiune aflata īn recesiune, emigrarea somerilor catre aīte regiuni poate compensa insuficienta scadere a salarii­lor. Daca mīna de lucru nu este mobila, socul, din temporar, devine permanent.[2]

3 Dezavantajele monedei euro la nivel individual si de īntreprindere


Cresterea preturilor


Impactul introducerii euro este relevant comparānd valoarea unei bancnote de 500 de euro cu valoarea celei mai mari bancnote existente anterior īn circulatie (vezi tabelul 1). Aceasta relevanta a comparatiei trebuie corelata cu ideea conform carora tendinta normala a preturilor īn tarile zonei euro este de evolutie spre o valoare medie, aceasta īnsemnānd īn unele tari o crestere a preturilor independent de venituri.


Impactul introducerii euro asupra economiilor europene[3]


Tara

Biletul cu cea mai mare valoare

Valoarea unui bilet de 500 de euro

Raport de marime

Belgia

5.000 BEF

20.117 BEF

4,0234

Germania

1.000 DEM

978 DEM

0,978

Grecia

10.000 GRD

170,375 GRD

17,0375

Franta

500 FRF

280 FRF

6,56

Irlanda

100IEP

393 IEP

3,93

Italia

500.000 ITL

968.140 ITL

1,93628

Portugalia

10.000 PTE

100.241 PTE

10,0241

Spania10.000 ESP

8193 ESP

8,3193

Sursa: Eurostat, citat dupa El Pais del Euro-El Pais, no.14, 2001, p.219.Costul introducerii


Publicul si institutiile private din intreaga lume vor cheltui miliarde de dolari pentru a modifica facturile, listele de preturi, etichetele cu preturi, formularele utilizate īn birouri, statele de plata, conturile bancare, bazele de date, tastaturile, programele software, casele de marcat, automatele bancare, contoarele din parcari, cabinele telefonice, contoarele postale si masinile de numarat bani, pentru a enumera doar cāteva elemente. Producerea bancnotelor si monedelor euro costa numai ea miliarde de dolari. Pentru reconfigurarea unui singur contor computerizat de

parcare este nevoie de pana la 800 de dolari. Mai greu de evaluat, dar la fel de importante sunt costurile incomensurabile legate de pregatire si disclocare pentru realizarea tranzactiei la euro.

Consumatorii si īntreprinderile vor trebui sa-si converteasca atāt bancnotele si monedele, cāt si toate preturile si salariile īn noua moneda. Acest lucru va determina costuri suplimentare

pentru banci si īntreprinderi care vor trebui sa īnlocuiasca software-ul computerelor folosite pentru contabilitate, sa faca noi liste de preturi.

Noile bancnote, puse cap la cap, s-ar īntinde, numai pentru Franta, pāna la Luna si īnapoi de doua ori si jumatate. Moneda euro topita, pentru Franta, cāntareste aproximativ de trei ori cāt Turnul Eiffel. Bancnotele de marci germane vor fi folosite la sistemele de īncalzit si la cuptoarele de facut ciment.[4]

Īn ceea ce priveste costurile ocazionale orice analiza serioasa a argumentelor pro si contra referitoare la euro trebuie sa ia īn considerare efortul enorm consacrat dezvoltarii proiectului de catre guvernele locale, regionale, nationale si internationale, precum si orele nenumarate de analiza si pregatire necesare sectorului privat. Criticii euro argumenteaza ca aceste resurse, īn valoare de miliarde de dolari, ar fi fost mai bine cheltuite pentru reformarea problemelor structurale stringente ale Europei, cum ar fi cele generate de somaj, lipsa fondurilor destinate programelor sociale publicei, sistemele excesive de impozitare, stagnarea inovatiei sau privatizarea ineficienta. Desi este imposibil sa se evalueze costurile ocazionale totale ale euro, toate partile sunt de acord ca investitia a fost una enorma.

Pentru a limita cāt mai mult dezavantajele pentru consumatori, Comisia Europeana īncurajeaza asociatiile de consumatori, reprezentantii sectorului bancar si al celui comercial sa coopereze pentru adoptarea unei pozitii comune īn ce priveste problemele cheie, cum ar fi comisioanele bancare de conversie si dublul afisaj al preturilor. Īnvatarea noilor valori īn Euro si adaptarea la ele nu va fi usoara pentru toti consumatorii; Īn acest sens, eforturi considerabile pentru a-i ajuta sunt facute de catre autoritatile publice si operatorii privati.


4. Avantajele si dezavantajele introducerii monedei unice īn Romānia


Pentru a putea participa la zona Euro (si a adopta moneda unica), moneda nationala a unui stat trebuie sa se īncadreze cel putin doi ani īn Mecanismul Ratelor de Schimb 2. Īn cazul Romāniei, aceasta ar presupune ca leul sa nu fluctueze decāt cu cel mult +/- 2,5% fata de Euro, ceea ce ne indica o posibila adoptare a monedei unice abia dupa 2009.

Din momentul adoptarii Euro, leul va mai putea fi folosit un timp pentru tranzactii, īn paralel cu moneda unica, iar Banca Nationala va asigura o lunga perioada de timp convertirea leului īn euro.

Adoptarea monedei unice ar avea drept prima consecinta vizibila disparitia riscurilor curente de schimb valutar ale leului īn relatia cu Euro.

Introducerea Euro sporeste transparenta preturilor bunurilor, serviciilor si muncii la nivel continental, antrenānd convergenta acestora. Transparenta si siguranta tranzactiilor (lipsite de comisioane de risc valutar) vor duce la cresterea nivelului concurentei īntre agentii economici, cu efecte benefice pentru consumatori. Cetatenii romāni īsi vor putea folosi economiile lichide sau aflate īn conturi din tara sau strainatate pentru a investi pe orice piata europeana, fara riscuri valutare. Pe de alta parte, moneda unica europeana, reprezentānd un simbol al stabilitatii si sigurantei economice, va impulsiona investitiile straine directe. Efectul general, de lunga durata, al introducerii monedei unice, este cresterea interdependentei īntre statele membre UE, a bunastarii si eficientei economice.

Romānia este azi īn faza prealabila aderarii; acum tarile candidate trebuie sa realizeze reformele economice cerute pentru a indeplini criteriile economice de la Copenhaga privitoare la o economie de piata. Īntre altele, trebuie sa se puna in functiune si parti specifice acquis-ului UEM, cum ar fi: [5]

  • Liberalizarea ordonata a miscarii de capitaluri
  • Interdictia finantarii directe a sectorului public de catre banca centrala si a accesului privilegiat al sectorului public la institutiile financiare
  • Alinierea statutelor nationale ale bancilor centrale cu tratatul, cuprinzind si independenta autoritatilor monetare.

Dintre toate tarile candidate, Romania este īn prezent - si de departe - tara cel mai rau plasata pe plan economic. Este de altfel tara cu care s-a deschis cel mai mic numar de capitole de

negocieri (5 din 31). Politicile de stabilizare ale guvernelor sunt minate de pierderile acumulate de īntreprinderile publice, absenta progresului in materie de disciplina financiara si numeroasele probleme endemice duc la piata neagra si la coruptie. Īn avizul pe care l-a dat in 1999, Comisia estimeaza ca Romānia nu are īnca o economie de piata: preturile si comertul sint liberalizate, insa pietele de capital sint īnca slabe sau inexistente. Slabiciunea administratiei publice nu permite punerea in aplicare a legislatiei existente si ritmul restructurarii marilor intreprinderi este prea lent. Departe de a se ameliora, capacitatea Romaniei de a suporta presiunea concurentiala a pietei unice a avut tendinta de deteriorare tn ultimii ani. UE da un ajutor important Romaniei, cu o suma anuala de 650 milioane euro, insa este clar ca solutia gravelor probleme economice traversate de Romānia sta doar īn miinile autoritatilor. Este foarte dificil - īn special din punct de vedere social - sa reformezi si sa restructurezi, insa experienta arata ca este si mai costisitor sa nu o faci. Dar aceasta situatie nu este o fatalitate. Istoria da exemple de tari care au reusit sa isi recupereze īntirzierea economica.

Intrarea Romāniei pe Piata Unica a Uniunii Europene va aduce, īntre altele, urmatoarele avantaje:

1. Accesul la o piata care, dupa extinderea de la 1 mai 2004, a ajuns la peste 450 milioane de consumatori, iar prin aderarea Romāniei si Bulgariei va atinge 480 milioane de consumatori. O Piata Unica extinsa si competitiva va fi atāt īn avantajul companiilor, cāt si īn beneficiul consumatorilor;

2. Cresterea productiei, o productivitate mai mare si economii de scara;

Deplasarea fortei de munca din sectoare cu munca intensiva īn sectoare cu calificare intensiva, care va duce la cresterea productivitatii;

4. Cresterea nivelului investitiilor;

5. Īmbunatatirea alocarii resurselor si orientarea unei parti importante a acestora catre sectorul de cercetare si dezvoltare;

6. Īmbunatatirea mediului de afaceri romānesc, un cadru legislativ mai stabil si practici de afaceri mai transparente;

7. Cresterea gradului de specializare si īncurajarea concurentei.

Pentru companii si populatie īn general, introducerea Euro īnseamna economie de timp si bani pentru realizarea tranzactiilor valutarea curente.


Concluzii

Uniunea Economica si Monetara este cel mai bine īnteleasa ca o componenta a procesului mai larg de integrare politica europeana care a īnceput la īnceputul deceniului al saselea. Pāna astazi, mostenirea conflictelor din Europa joaca un rol important īn procesul integrarii europene.

Desi euro este īn primul rānd un proiect politic puternic ancorat īn istoria europeana, obiectivele economice ambitioase, cum ar fi realizarea unei cresteri economice si cresterea nivelului de trai īn Europa, au jucat īntotdeauna un rol important, chiar daca acesta a fost unul secundar.

Cele patru avantaje fundamentale ale euro sunt directe si relativ lipsite de controverse. Ele sunt: (1) reducerea costurilor tranzactiilor, (2) eliminarea riscului legat de rata de schimb, (3) transparenta marita a preturilor si (4) crearea unor piete financiare profunde.

Alte avantaje economice sunt mai mult indirecte si pot fi subiectul unei polemici. Ele cuprind: (1) stabilitatea macroeconomica, (2) ratele mai mici ale dobānzilor, (3) reforma structurala fundamentala, (4) crearea unei noi monede globale īn care se plaseaza rezervele si (5) cresterea economica sporita.

Costurile directe legate de implementarea euro sunt substantiale. Ele sunt formate din: (1) cheltuielile ocazionate de tranzitie, (2) pierderea suveranitatii si (3) pierderea ratei de schimb, (4) integrarea lenta a pietei muncii

Costurile si riscurile continue legate de mentinerea Uniunii Economice si Monetare sunt mai putin tangibile, dar mai serioase. Ele implica susceptibilitatea fata de socurile economice si discordia politica.

Nu se stie daca avantajele economice ale euro depasesc ca importanta riscurile implicate de socurile economice si instabilitatea politica. Marele pariu pe care si l-au asumat liderii Uniunii Europene este acela ca Europa moderna intra īntr-o noua era de adaptare si flexibilitate, care asigura succesul uniunii monetare.Bibliografie:


-BASNO Cezar; DARDAC Nicolae, Integrarea monetara bancara europeana, Editura Didactica si Pedagogica,Bucuresti, 2001

BERTRAND, Commelin, Europa Economoca, Institutul European, Iasi,1997

CHABOT Christian, EURO , Moneda Europeana, Editura Teora, Bucuresti, 2000

DARDAC, Nicolae;BARBU,Teodora, Moneda,Banci si Politici Monetare, Ed.Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2005

DOBRE, Elena, Elemente de Moneda, Credit, Banci, Editura ExPonto, Constanta, 2003

TURLIUC,Vasile , Politici Monetare,Editura polirom,Iasi, 2002

TURLIUC, Vasile si altii , Moneda si Credit, Ed. Economica, Bucuresti, 2005

www.euro-info.ccir.ro/lucrari-studii-caz

www.uniuneaeuropeana.ro/euro.html

www.wikipedia.org/wiki/Banca_Centrala_Europeana
[1] BERTRAND, Commelin, Europa Economica, Institutul European, Iasi,1997,p.43

[2] BERTRAND, Commelin, Europa Economica, Institutul European, Iasi,1997, p41

[3] TURLIUC, Vasile si altii, Moneda si Credit, Ed. Economica, Bucuresti,2005, p117

[4] TURLIUC,Vasile-Politici Monetare, Editura Polirom, Iasi, 2002, p.138

[5] www.euro-info.ccir.ro/lucrari-studii-caz, Benjamin Angel, Euro si Romania Administrator, DG Economica si Financiara, Comisia Europeana, Bruxelles


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 124
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved