CATEGORII DOCUMENTE |
FINANTE-EXAMEN
Fenomenul financiar: Geneza, evolutie si continut
Stiinta finantelor.Evolutie
Obiectivul de studiu al finantelor(sfera finantelor)
Functia de repartitie a finantelor.
Functia de control si influentare;
Rolul finantelor
Structura finantelor. Criterii de analiza si grupe aferente;
Sistemul financiar
Mecanismul financiar
Parghii financiare
Politica financiara
Aparatul financiar
Bugetul public.Continut ec si principii;
Proiectarea bugetului. Aprobarea lui.Executia bugetara a chelt.si veniturilor. Incheierea exercitiului bugetar si controlul bugetar.
Structura cheltuielilor si veniturilor publice
Impozitul. Continut ec si rolul sau.
Elementele impozitului
Principiile impunerii
Technica impunerii
Formele de eludare a fiscului
Dubla impunre fiscala internationala si procedeele de evidentiare a acesteia;
Clasificarea impozitelor
Impozitele pe avere.Clasificare
Imp pe cladiri, terenuri, mijl de transport
Imp pe profitul societatii
Imp pe venitul microintreprinderii
Imp pe venitul pers fizice
Imp indirecte. Clasificare
Tva platitori si scutiri
Operatiuni impozabile
Operatiuni impozabile speciale (import, export, impuneri)
Delcararea si plata impozitului
Cotele impozitelor
Accize
Taxe vamale (continut ec, clasif, tarife vamale, regiuni
suspensive
Emisiunea titlurilor publice
Plasarea/vanzarea titlurilor de val.publice
Rambursarea/amortizarea acestora.
FINANTE PUBLICE
Fenomenul financiar. Geneza, evolutie si continut.
FENOMENUL FINANCIAR este un fenomen social care a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii si anume odata cu aparitia si dezvoltarea economiei de schimb.Este perioada cand statul sclavagist incepe a utiliza si resursele banesti pt acoperirea nevoilor publice.Primele elemente publice apar in aceste momente(obligatii in bani catre stat):1)aparitia statului ca forma de organizare sociala,ca entitate publica suverana 2)un anumit nivel de dezvoltare a relatiilor marfa-bani.
Epoca medievala este presarata cu evolutii deosebite si semnificative in ceea ce priveste relatia cetateanului ca si contribuabil cu statul. Aceasta este perioada cand in tarile romane dar si in general pe plan european vistieria statului se confunda cu camara domneasca,iar dreptul statului ca persoana suverana de a pretinde impozite si alte contributii cetatenilor sai era concesionat ,de regula, unor persone care aveau legaturi de rudenie cu familia domneasca. Sistemele fiscale in Moldova si T.Romaneasca sunt carcterizate prin dezordine si sunt de sorginte bizantino-otomana, iar sistemul fiscal practicat in Transilvania si mai tarziu in Bucovina de N este de origine austro-ungara care era mai organizat dar si mai apasator. In tarile romane economia era predominant de tip feudal si se poate spune ca trecerea la capitalism s-a realizat numai dupa Marea Unire(1918).
In capitalism doua functii fundamentale caracterizeaza activitatea statului:
functia interna de mentinere a ordinii interne si de asigurare a functionarii institutiilor specifice
functia externa de aparare a tarii,a independentei, si suveranitatii nationale. Intretinerea statului in aceasta perioada de dezvoltare capitalista cat si perioadele anterioare presupune atragerea de resurse banesti prin impunerea de catre stat a supusilor sai.Se nasc astfel relatii sociale intre cetatenii statului, intre acestia si stat relatii de natura ec cu privire la obligatia acestora de a contribui la formarea fondurilor statului. In perioada capitalista aceste relatii se deruleaza sub forma baneasca si sunt astfel relatii financiare.
CONTINUT EC. din punct de vedere ec. finantele reprezinta o categorie economica ,si anume,acele relatii sociale de tip economic ,de repartitie a unei parti din produsul intern brut, derulate sub forma baneasca in scopul acoperirii nevoilor generale si colective ale societatii si proprii ale egentilori economici.Alte sensuri ale cuvantului finante se refera la activitatea financiara ,care reprezinta ansamblul operatiunilor realizate odata cu derularea fluxurilor financiare. Functionarea statului este conditionata de existenta sectorului sau domeniului public ce cuprinde serviciile publice(asigura satisfacerea nevoilor generale ale societatii colective la nivelul colectivitatilor publice locale, concretizate in intretinerea administratiei,justitiei,politiei invatamantului public, sanatate) si ec. publica(se refera la sctiunile-intreprinderi ale statului realizate in mod direct prin intreprinderile sale organizate sub forma de regii).
2. Stiinta finantelor. Evolutie
Evolutia finantelor publice: finantele publice,ca raporturi sociale,au urmat de-a lungul timpului,evolutia societatii si a economiei. Scoala financiara la randul sau a urmat evolutia scolilor economice,a stiintelor economice.
Odata cu aparitia scolilor de finante,se vorbeste despre finantele clasice,a caror continut este legat de veniturile si cheltuielile statului. Finantele publice au doua componente: 1)finante clasice legate de perioada liberalismului clasic si 2)finante moderne,legate de perioada neocapitalista, demarcate prin politicile fiscale interventioniste.
Finantele clasice sunt marcate de doua mari categorii: gospodaria financiara a statului( cuprinde mijloacele materiale+folosite de stat pt a acopeti nevoile generale si colective) si ec financiara(cuprinde fondurile de fintare a institutiilor publice, gestionarea lor).
In perioada finantelor clasice statul gestiona o mica parte a bogatiilor produse in fiecare an,de regula sub 15%.Cheltuielile publice erau axate in special pt aparare,administratie si pt datoria publica.
Economistii clasici considera statul drept o persoana publica neproductiva,iar resursele publice se considera ca erau sustrase alocarilor productive pe care le-ar fi realizat agentii economici particulari.
Evolutia finantelor clasice a fost marcata de prim razboi mondial,cu nevoile tot mai mari de resurse financiare necesare inarmarii si ducerii razboiului de diferite stat participante.si apoi mai tarziu de marea crzia ec mondiala.
Interventia statului pt reglarea functionarii libere a pietii si pt asigurarea resurselor necesare in volum din ce in ce mai mare,s-a transferat in domeniul finatelor publice printr-o crestere a cheltuielilor cu caracter economic si social printr-o fiscalitate din ce in ce mai impovaratoare.In lumea capitalista rolul statului s-a extins mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial,iar finantele publice au devenit instrument de colectivizare a economiei si a societatii.
3.Obiectul de studiu al finantelor (sfera finantelor).
Relatiile financiare sunt raporturi de natura umana individualizate in timp intre multitudinea de relatii umane.Se grupeaza in raporturi financiare ,rap banesti,relatii economice, raporturi sociale . Relatiile Financiare sunt relatii sociale ec,sub forma baneasca cu un continut ec propriu specific,dar si de o diversitate mare. Exista 4 criterii de existenta a rap financiar consacrate de literatura de specialitate:
a) raportul social ec,se constituie intr-o relatie de repartitie,de transfer de la o entitate la alta,sub forma naturala sau baneasca.
b)obligativitatea formei banesti(transferal sub forma baneasca).
c) natura si conditiile transferului ,transferal banesc se poate derula definitive,si poate sa fie trs rambursabil,fiind un transfer temporar.
d)nevoile de acoperire sau de finantare-3 categorii- !1)nevoi generale, nevoi acoperite de finantare la nivelul societatii ce se finanteaza de la bugetul de control 2)nevoi colective la nivelul colectivitatii locle,se finanteaz de la bugetul local 3) nevoi de finantare proprii ale agentilor ec.cand este vorba despre finantarea capitalurilor agentilor ec,cu capital public vorbim de raporturi financiare care tin de fin publice.
Obiectul de studiU al finantelor este format din relatii financiaresau relatii in componenta structurala.Finantele studieaza 1)Politicile financiare, 2)activitatea finanaciara 3)sectorul public, 4)studiaza ratiunea de a fi sector public.
4.Functia de repartitie a finantelor. (Principiile despersonalizarii si specializarii fondurilor)
Functia de repartitie-presupune atragerea resurselor si repartizarea acestora pe destinatii.
Cunoaste doua laturi: 1)latura de mobilizare a resurselor (se manifesta prin formarea fondurilor de resurse financiare publice.Acestea provin de la contribuabili,pers fizice si juridice,de la institutiile publice.
Participarea la constrituirea fondurilor publice de resurse financiare imbraca forme diferite: impozitele si taxele,contributia pt asigurarile sociale,cont la fondurile speciale, amenzile, penalitatile,venituri din capital,veniturile de la institutiile statului. Aceste venituri isi au izvorul in produsul intern brut realizat anual.
Resursele financiare publice odata atrase la fond publice sunt administrate si gestionate conform legii bigetare anuale) si 2)latura de repartizare(presupune distribuirea resurselor pe destinatiile legale.
Distribuirea resurselor financiare reprezinta de fapt dimensionarea rolului cheltuielilor publice pe destinatii si pt administratie, pt armata, invatamant, sanatate, cultura, justitie, datorie publica.
Operatiunile de atragere a resurselor financiare si redistribuire a lor in cadrul functiei de repartitie a finantelor sunt guvernate de doua mari principii:
1)Principiul despersonalizarii fondurilor-fondurile financiare sunt alimentate din surse care "isi pierd urma"(banii intrati in fondurile publice sunt bani publici-vor fi utilizati dupa legile publice fara a se tine seama de provenienta lor).
2) Principiul afectarii speciale/specializarii fondurilor-bani publici vor fi atrasi si repartizati pe destinatii anume specificate de legea bugetara. Aceste principiu se manifesta si la nivelul institutiilor publice, acolo unde se consuma banii publici.
Importanta functiei de repartitie trebuie apreciata prin prisma dimensiunii transferurilor de valoare operate la nivelul societatii.Au o importanta deosebita la nivel national,pe seama lor se realizeaza politica financiara a guvernului si politicile sociale, economice ale acestuia.
5. Functia de control si influentare
Necesitatea functiei de control a finantelor publice decurge din faptul ca fondurile publice constituite la dispozitia statului apartin intregii societati.
In conditiile in care utilizarea resurselor financiare presupune o anumita disciplina financiara, controlul este necesar,fiind de fapt o manifestare a esentei finantelor.
Controlul financiar ca manifestare a finantelor se concretizeazsa in practica financiara prin operatiunile de control financiar realizate de aparatul financiar. Controlul imbraca forme diferite si se realizeaza de organe diferite.
Functia de control a finantelor este strans legata de funtia de repartitie dar are o sfera de manifestare mai larga decat aceasta deoarece vizeaza pe langa constituirea si repartizarea fondurilor din economie si modul de utilizare a acestora.Controlul financiar se realizeaza in toate fazele procesului reproductiei. (in faza repartitiei, productiei, schimbului, consumului)à Statul pe seama finantelor intervine in societate,in economie spre a influenta anumite fenomene social-economice.
Pe seama raporturilor financiare statul redistribuie resurse,influentand o anumita ramura ec,o anumita patura sociala,deci influenteaza comportamentul individual -si-au asumat rolul de influentare.
Economistii americani sustin ca politica bugetara indeplineste 3 functii:
)Functia de alocare(bunuri sociale sunt distribuie prin intermediul autoritatilor publice)
Functia de distribuire(distribuirea venituri si a averii este influentata de modul de repartizare a factorilor de productie).
Functia de stabilizare(prin politica fiscala statul urmareste atingerea unui grad mare de ocupare a fortei de munca.).
6.Rolul finantelor.
Reprezinta menirea sociala indeplinita,reprezinta rezultatul,efectul eforturilor financiare depuse.
Se manifesta pe 3 nivele: un rol economic,unul social si unul politic.
In plan economic derularea raporturilor financiare are ca efect intretinerea sectorului public,a serviciilor publice generale si locale si a economiei publice de asemena prin acordarea de facilitati fiscale.
In plan social prin intermediul fintelor publice se repartizeaza si redistribuie o parte a produsului intern brut de la o pers la alta,de la o patura soc la alta.
In plan politic finantele publice sunt instrumente de realizare a unor obiective sau interese de grup sau la nivelul intregii societati, cautate prin politicile generale sau in general cele financiare.
7. Structura finantelor. Criterii de analiza si grupe aferente.
Relatiile financiare au un continut ec.unicat acela de repartitie sub forma baneasca,dar se manifesta printr-o mare diversitate de raporturi financiare.Acestea pot fi grupate in factori de mai multe criterii:
1) In functie de natura si conditiile transferului(transfer valoric- poate fi definitiv sau temporar).Tranferul definitiv(finante propiu zise) se deruleaza fara contraprestie imediata fiind si nerambursabil .Transferul temporar este un transfer nerambursabil si insotit de plata unei dobanzi(raporturi de credit).
Transferurilor definitive ii sunt circumscrise relatiile financiare propriu zise.Acestea impreuna cu creditul formeaza cea ce numim finantele in sens larg.Acesora le sunt atasate de asemenea rapoarte de asigurari sociale ,relatii de pe piata financiara, rapoarte financiare internationale. Toate impreuna formeaza finantele in sens larg.
2) In functie de felul fondurilor si destinatia lor .Daca rapoartele financiare se manifesta sub multiple forme si nevoile de acoperire pe seama resurselor financiare sunt diverse.De aceea aceste nevoi nu pot fi acoperite dintr-un singur fond.Este nevoie de mai multe fonduri financiare pt acoperirea acestora.Si la noi in tara precum si in alte tari,fondurile finantelor publice si private sunt organizate in trepte in functie de nevoile de acoperire.Astfel la noi in tara avem structura fondurilor publice si structura fondurilor private.
8. Sistemul financiar (felul fondurilor si destinatiile lor)
Satisfacerea nevoilor generale si colective sau nevoilor proprii ale agentilor ec.caracterizate printr-o mare diversitate, presupune existenta mai multor fonduri financiare.Intre aceste fonduri exista frecvente miscari de resurse.Se introduce conceptul de sistem financiar(=ansamblul fondurilor financiare instituite la un moment dat intr-o societate si relatiile dintre acestea)
Relatiile dintre acestea ar fi miscarile de resurse sau fluxurile fin.
Structura sistemuluii financiar prezinta o schema ,un cod de aranjare si functii ale unor elemente aflate intr-o stransa interactiune,elemente ce se integreaza in sistem, iar interactiunea lor confera intregului sistem,capacitatea de autoreglare.
Exista mai multe notiuni in cadrul de definre a sistemului financiar
categoria economica de finante
conceptul de sistem financiar
notiunea de aparat financiar(cuprinde organisme si institutii specializate in domeniul financiar)
mecanism financiar(reuneste forme organizationale, structuri metode, parghii ce asigura functionalitatea si capacitatea de autoreglare)
Elementele sistemului financiar:
.Finantele trebuie sa asigure indeplinirea :
1)nevoile generale ale societatii
2)nevoi colective ale comunitatilor locale
3)nevoi proprii ale agentilor economici cu capital public si privat.
Fonduri de natura financiara se pot grupa
1.)fondurile centralizate ale statului( fondul bugetar, fondul asigurarilor sociale, fondul asigurarilor de bunuri, persoane si raspundere civila)
2.)fondurile locale(bugetele consiliilor judetene, bugetele municipiilor, bugetele comunelor, bugetele regiilor autonome de subordine locala)
3.)fondurile descentralizate ale unitatilor economice.(fondul de dezvoltare ec., fondul de rulment, fondul de actiuni sociale)
Fiecare element al sist financiar asigura contruirea si reaprtizarea unui anumit fond,pt satisfacerea unui anumit gen de nevoi.In structura sistemului financiar vom gasi elemente distincte:
1.)Bugetul statului-raporturi financiare, prin care se formeaza si repartizeaza fondul financiar, in scopul finantatii consumului colectiv si social al anumitor actiuni economice.
2.) Asigurarile sociale- raporturi prin care se formeaza si repartizeaza fondurile asigurarilor sociale, pt pierderea definitiva sau partiala a capacitatii de munca.
3.)Asigurarile de bunuri.persoane si raspundere civila- asigura formeaza si repartizeaza fondurilor, astfel incat sa se poata compensa pagubele provocate de diferite evenimente independente de vointa lor.
4.)Creditul-raportul prin care se mobilizeaza si repartizeaza resursele temporar disponibile si alte resurse, pt acoperirea unor nevoi,cu obligatia rambursarii imprumutului la scadenta sau la cerere si la plata dobanzii.
5.)Finantele agentilor economici-formarea fondurilor de natura financiara si repartizarea rezultatelor financiare obtinute pentru: autofinantare, stimularea suplimentare a angajatilor, onorarea obligatiilor fata de stat.
Fluxurile financiare=miscari ocazionate de formarea,repartizarea si echilibrarea fondurilor sistemului.
Fluxurile financiare pot fi grupate:
1.)Fluxuri din interiorul sistemului
a.)fluxuri ascendante si descendente-fac legatura intre fondurile agentilor economici si fondurile centrale.
b)fluxuri dintre subsisteme-dintre bugetul se stat si bugetele locale.Bugetul local se imprumuta de la banci,bugetul local acorda transferuri intre institutii.
c.) fluxuri din interiorul subsistemelor : este vorba de miscari interioare realizate in procesul autofinantarii .(in cadrul bugetului local se fac transferuri la trezorerie).
2)Fluxuri in relatia cu exteriorul.
(sunt o serie de intrari la fondurile de natura financiara,in principal de la pers fizice,de la populatie: *incasari de impozite si taxe la buget; *plata primelor de asigurare la socetatile de asigurari; * contributiile personale la asig sociale; *depunerea economiilor la banci).
9. Mecanismul financiar.(definitie, continut, corelare, interconditionare).
Este partea pragmatica a finantelor, care contureaza cadrul organizatoric de derulare a fluxurilor financiare.
Este parte a mecanismului economic si se manifesta intr-un cadru organizatoric, bine delimitat la nivel institutional prin legi specifice domeniului in care se deruleaza fluxurile financiare.
Deci mecanismul financiar reprezinta cadrul organizatoric in care se desfasoara fluxurile financiare.
Mecanismul financiar cuprinde:
-structurile si formele organizatorice in care se deruleaza fluxurile financiare;
-principiile si regulile de derulare;
-procedeele si metodele de atragere si utlizari a acestora;
-institutiile si structurile aferente;
-parghiile financiare si reglatoarele necesare.
Ca orice mecanism se caracterizeaza print-un anumit nivel de functionalitate determinat de 2 factri
1)modul de concepere,nivelul conceptiei mecanismului(reprezinta o functie de politica financiara ,functii ce stau la baza acestora.Technicile si metodele de plati,de incasari,de declarare,de raportari sunt mai mult sau mai putin preluate de sub mecanismele mecanismului financiar.Nivelul de conc e marcat de experienta si practica de a lungul timpului unele metode au fost practicate in timp altele au ramas utopii.
2) Inflatia din partea mediului exterior (vine din partea economiei reale ,din politica productiei, si circulatiei ce-si pune amprenta asupra politicilor financiare oficiale.
Pt ca mecanismul financiar sa functioneze normal acesta trebuie dotat prin concepere cu regulatoare si parghii de autoreglare.
R eglatoarele mecanismului financiar sunt urmatoarele:
*BUGETUL PUBLIC-prin care se cauta a regla finantarile din domeniul public. Functioneaza pe baza veniturilor si cheltuielilor,prin politicile economice existente, se cauta sa se acopere nevoile (impozite,burse).
*Creditul-prin care se cauta reglarea finantarii de regula pe termen scurt. Pune la dispozitie instrumente si parghii, alte conditii de acordare a creditului.
*Bursa de valori finanteaza investitiile de capital pe termen lung. Institutie subordonata Ministerului Finantelor. Brokerii pun la dispozitia clientilor actiuni, obligatiuni, alte valori.
10. Parghii financiare
Parghiile financiare sunt categorii valorice atrase in domeniul conducerii fluxurilor financiare.Sunt metde indirecte de conducere spre deosebire de metoda de director,administrator de jos in sus..nu orice cota valorica poate fi atrasa in domeniul conducerii.Numai acelea care au intr-insa potente reglative sau poate stimula persoana vizata fie ca si consumator sau ofertant.Urmatoarele categorii care au aceste calitait reglatoare: 1)prin continutul lor genereaza vectori de forta,de influentare a celui vizat;
2)actiunea trebuie sa fie convergenta spre un anumit scop bine definit;
3)actiunea parghiilor financiare trebuie sa fie sistemic
4)sa fie stabile(sa reziste in timp)
5)sistemul trebuie sa fie dinamic ,elastic.Parghiile financiare sunt categorii valorice de influentare si orientare a fluxurilor financiare si in functie de subdimensionare vorbim de parghii.fiscale(impozit taxe,etc) si parghii credito-bugetare(rata dob ,alocare,subv)sistem de parghii economicr.(p preturilor ,p de stimulare a salariatilor) Parghiilr preturilor-au o importanta mai redusa intr-o ec cu piata concurentiala dar tousi statul le foloseste apeland la comenzile de stat,la preturi mai bune .
Parghii de stimulare:obtinerea performantei din partea angajatilor si se fol intrumentul,salariul.
11.Politica financiara (continut, domenii, evolutie)
Politica se defineste ca o activitate in domeniul conducerii sau o conceptie cu privire la activitatea de conducere. Conducerea la randul sau reprezinta un ansamblu de decizii si optiuni.
DECIZIA este un produs si instrument al conducerii,presupune obiective de atins,indreptate spre realizarea obiectivului dat.
Politica finanaciara se poate defini ca fiind un ansamblu de metode,principii,mijloace specifice domeniului financiar,ce privesc raporturile,institutiile si reglementarile financiare,indreptate spre asigurarea functionalitatii mecanismului financiar, respective spre infaptuirea menirii sociale a finantelor.
Sfera politicii financiare reuneste elemente ca :
a)stabilirea obiectivelor politicii financiare
b)fundamentarea strategiilor si tacticii realizarii lor
c)conturarea cadrului de organizare, conducere si desfasurare a activitatii financiare Trasaturile politicii financiare sunt proprii si mecanismului financiar; acestea sunt: 1.caracterul realist -a obiectivelor de atins, a strategiilor posibile, a solutiilor preferate
2.caracterul dinamic- elasticitate si flexibilitate in adaptarea la conditiile specifice pentru fiecare perioada
3.caracter de stabilitate pe termen lung- evitandu-se rezolvarile preponderent conjuncturale.
4.caracter integrator- strategiile globale armonizate cu cele pe domenii
12.Aparatul financiar
Trecerea la conceptul pragmatic de mecanism financiar se face prin intermediul aparatului financiar care cuprinde in structura sa institutiile si organele specializate, care promoveaza strategii financiare si desfasoara activitatea financiara propru zisa.
Pentru ca aparatul financiar sa-si poata indeplini menirea este nevoie de un cadru normativ, legislativ. Initiativele legislative pot sa apartina guvernului, care le promoveaza celor doua camere ale parlamentului.
Exista domenii de ale raporturilor fin care intra in competenta Parlamentului cum sunt : reglemantarile bugetare, legea finantelor publice, legea bugetului de stat, crearea cadrului normativ de formare si utilizare a sumelor de capital etc.
Organul specializat care poarta raspunderea pt realizarea programelor guvernamentale este Ministerul finantelor.
De asemenea Banca Nationala stabileste atribute deosebit de importante in promovarea politicii monetare si de credit.
Ministerul Finantelor are un rol major in indeplinirea politicii financiare si o mare importanta in:
-promovarea initiativelor legislative, incluzand intreaga sfera financiara
-conceperea si folosirea parghiilor economice,a politicii de preturi ,a controlului fnanciar.
MF face propuneri cu privire la regimul veniturilor publice, modalitatile de procurare a acestora si destinatiile lor.
Trezoreria este serviciul public insarcinat cu executia operatiunilor financiare ale statului,in vederea procurarii si cheltuirii mijloacelor banesti care sunt necesare pentrut indeplinirea funtiilor acestuia.
13.Bugetul public. Continut economic si principii
Prin buget public in general se intelege actul prin care sunt stabilite si autorizate veniturile si cheltuielie unei persoane de drept public cum ar fi statul.
Deci bugetul statului este actul prin care sunt prevazute si autorizate de catre parlament veniturile si cheltuielile statului ca persoana publica.
Bugetul public este un act juridic generator de relatii sociale intre stat si diferite persoane fizice si juridice care participa la formarea veniturilor statului sau beneficiaza de cheltuielile acestuia- ceea ce inseamna ca bugetul de stat este o categorie economica.
Ca si categ economica bugetul de stat reprezinta relatiile social-economice exprimate in forma baneasca ce se nasc cu prilejul repartizarii unei parti din venitul national prin intermediul statului ca pers. juridica.
Principii bugetare
Intocmirea si executarea bugetului de stat trebuie sa raspunda anumitor cerinte, cunoscute sub denumirea de principii:
1. Anualitatea bugetului (presupune respectarea perioadei de timp pt care parlamentul aproba bugetul si cere ca puterea executiva sa realizeze veniturile si chetuielile in cadrul perioadei stabilite. Durata anului bugetar este ori egala cu anul calendaristic, ori diferita.
Astfel exista 2 sisteme :
-sistem de exercitiu-aici durata exercitiului bugetar este mai mare cu 3-6 luni decat a anului bugetar.
-sistem de gestiune-presupune ca executarea bugetului se face pe durata anului bugetar, de regula anul calendaristic
2. Echilibrarea bugetului (cere ca intre cheltuieli si venituri sa exista un echilibru-deficitul->cale a stabilizarii economice)
3. Universalitatea bugetului (cere ca bugetul de stat sa nu fie intocmit si aprobat numai pt diferenta dintre venituri si cheltuieli ci si in forma bruta (pt totatul veniturilor si cheltuielilor)
4. Unicitatea bugetului (consta in faptul ca bugetul trebuie intocmit intr-o forma unitara dupa o schema unica,veniturile si cheltuielile sa fie cuprinse intr-un document unic)
5. Realitatea bugetului (cere ca bugetul sa fie intocmit pe baza de date certe,sa fie un buget real)
6. Neafectarea veniturilor (nici unul din veniturile statului nu trebuie instituit si incasat cu o destinatie anume)
7. Publicitatea bugetului (cere ca dupa aprobarea bugetului de stat de catre Parlament, cifrele aprobate sa fie date publicitatii.)
14.Proiectarea bugetului .Aprobarea bugetului. Executia bugetara a cheltuielilor si veniturilor. Incheierea exercitiului bugetar si controlul bugetar
Procesul bugetar pe etape :se refera la operatiunile specifice fenomenuluilui bugetar, operatiuni grupate pe urmatoarele etape:
1) Planificarea/ proiectarea bugetului -prin aceasta etapa se cuantifica indicatorii bugetului pt anul viitor, atributiile devin Min-lui de Finante si institutiilor publice care intocmesc proiectul bugetului veniturilor si cheltuielilor ; pt determinarea veniturilor statului ,in practica au fost cunoscute mai multe procedee-Metoda automata[porneste de la penultimul an care se ia ca baza]--Metoda majorarii si diminuarii[ porneste de la mai multi ani precedenti se stabileste o medie anuala ]-Metoda directa[se bazeaza pe realizarile preliminate ale anului in curs],iar unele cheltuieli sunt determinate de evolutia economiei
2)Aprobarea bugetului -proiectul de buget odata intocmit este inaintat de catre Guvern sau de catre presedinte in cazul SUA, Parlamentului ,respectiv Congresului pt dezbatere si aprobare
3)Executarea bugetului-prin executarea bugetului de stat se intelege realizarea in practica a ceea ce s-a prevazut si a fost aprobat de Parlament-in ceea ce priveste executia cheltuielilor cifrele avansate in Parlament au caracterul unei limite peste care nu se poate trece dar realizarea cifrelor stabilite nu este obligatorie, ci are un caracter facultativ. Spre deosebire de cheltuieli, executarea veniturilor reprezinta o obligatie pt guvern care contribuie la realizarea lor
4)Incheierea exercitiului bugetar si controlul bugetar-intocmirea contului de executie a bugetului este o faza necesara a procesului bugetar pt ca acest cont reflecta operatia de executie bugetara si permite stabilirea rezultatului final al acestei executii, existenta excedentului a deficitului sau a echilibrului bugetar. Controlul bugetar este o faza a procesului bugetar absolut necesara pt ca in felul acesta se urmareste modul de reprezentare a deciziilor Parlamentului.
15. Structura cheltuielilor si veniturilor publice
Cheltuielile publice reprezinta, practic, relatii de repartizare a fondurilor financiare catre institutii publice, populatie si agenti economici.
Criterii de clasificare:clasificare administrativ/clasificare economica.
Clasificarea bugetar administrativa are in vedere gruparea cheltuielilor publice dupa destinatia lor prevazuta in bugetul de stat
-chelt. pt activitati social culturale
-chelt. pt activitati economice
-chelt. pt intretinerea puterii si administratiei de stat
-chelt pt aparare.
Clasificarea economica se realizeaza pe baza de diferite criterii economice
a)dupa caracterul cheltuielii-efective si de transfer
b) dupa scopul cheltuielii-de functionare si de capital
c) dupa rolul cheltuielilor in procesul reproductiei-chelt pozitive si negative
d) dupa natura nevoii satisfacute -chelt materiale si de personal
e) dupa frecventa lor -chelt curente si cu caracter exceptional.
16. Impozitele
Continut economic si rolul lor. Elementele impozitului. Principiile impunerii. Formele de eludare a fiscului. Dubla impunere fiscala internationala si procedeele de evitare a acesteia.
-din caietul de curs ( CURS 6 )
17. Clasificarea impozitelor
-din caietul de curs ( CURS 9 )
18. Impozitele pe avere
-din caietul de curs ( CURS 9 )
19. Impozitul pe cladiri, terenuri, mijloace de transport
-codul fiscal conspectat
20. Impozitul pe profitul societatilor
Baza impozabila, platitorii, chelt nedeductibile fiscal, scutiri. Declararea si plata impozitului
-din caietul de curs ( CURS 10 )
21. Impozitul pe venitul microintreprinderilor.
-codul fiscal conspectat
22. Impozitul pe venitul persoanelor fizice
Platitorii, baza impozabila- pt cele 9 categorii de venituri
-din caietul de curs (CURS 9 )
23. Impozitele indirecte. Clasificare, impozit pe cifra de afaceri, forme
-din caietul de curs ( CURS 11 )
24. TVA. Platitori si scutiri.
-din caietul de curs ( CURS 11 )
Operatiuni impozabile. Operatiuni impozabile special.
(1) Din punct de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care, in sensul art. 128-130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2);
(2) Este, de asemenea, operatiune impozabila si importul de bunuri efectuat in Romania de orice persoana, daca locul importului este in Romania, potrivit art. 132^2.
(3) Sunt, de asemenea, operatiuni impozabile si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 132^1:
a) o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare sau de o persoana juridica neimpozabila, care nu beneficiaza de derogarea prevazuta la alin. (4), care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, si careia nu i se aplica prevederile art. 132 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 132 alin. 2) cu privire la vanzarile la distanta;
b) o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, efectuata de orice persoana;
c) o achizitie intracomunitara de produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila, care actioneaza ca atare, sau de o persoana juridica neimpozabila.
(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila;
b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin norme.
(5) Plafonul pentru achizitii intracomunitare prevazut la alin. (4) lit. b) este constituit din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor.
(6) Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, eligibile pentru derogarea prevazuta la alin. (4), au dreptul sa opteze pentru regimul general prevazut la alin. (3) lit. a). Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici.
(7) Regulile aplicabile in cazul depasirii plafonului pentru achizitii intracomunitare, prevazut la alin. (4) lit. b), sau al exercitarii optiunii sunt stabilite prin norme.
25. Declararea si plata impozitelor.
26.Cotele impozitelor
1.Cota impozitului pe profit
Cota de impozit pe profit care se aplica asupra profitului impozabil este de 16%, cu exceptiile prevazute la art. 38.
2.Cota impozitului pe venit
1) Cota de impozit este de 16% si se aplica asupra venitului impozabil corespunzator fiecarei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:
a) activitati independente;
b) salarii;
c) cedarea folosintei bunurilor;
d) investitii;
e) pensii;
f) activitati agricole;
g) premii;
h) alte surse.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) cotele de impozit prevazute expres pentru categoriile de venituri cuprinse in titlul III.
3.Cota impozitului pe veniturile microintreprinderilor
Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este: 2% in anul 2007; 2,5% in anul 2008; 3% in anul 2009.
4.Cotele TVA
Cota standard este de 19% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.
Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
a) serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, cinematografe, altele decat cele scutite conform art. 141 alin. (1) lit. m);
b) livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii;
c) livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia protezelor dentare;
d) livrarea de produse ortopedice;
e) livrarea de medicamente de uz uman si veterinar;
f) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping.
Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei.
27. Accizele. Grupele de marfuri accizate si cotele folosite, tipuri de cote. Antrepozitele fiscale.
-din caietul de curs ( CURS 12 )
28. Taxele vamale(continut economic si clasificare)
Sunt impozite indirecte asezate asupra circualtiei bunurilor dintr-o tara la alta.Acestea se percep la trecerea frontierei in porturi,aeroporturi.
Taxele vamale pot imbraca trei forme:
1.)de import(sunt cele mai utilizate si sunt instituite atat din scopuri fiscale cat si economice pt a proteja piata interna de bunuri similare celor de import)
2.)de export(sunt mai putin utilizate dar totusi exista cu scopul de a proteja piata interna de materii prime si de a impiedica exporturile masive de materii prime cu un grad de prelucrare redusa)
3.)de transit(se percep pt trecerea bunurilor peste teritoriul unui stat,la intrarea in tara.De regula nu sunt utilizate,urmarindu-se a se incasa venituri din transportul de regula pe calea ferata)
Baza de impozitare este valoarea in vama determinate prin insumarea pretului extern de achizitie la cursul official al zilei +chel de transport+asigurare.
Clasificarea tarifelor vamale
Tarifele vamale autonome-acele cote care se practica la trecerea marfurilor dintr-o tara in alta cand inte cele doua tari nu exista acord comercial.
Tarifele vamale conventionale- intre tari care au incheiat acorduri comerciale.
Tarifele vamale preferentiale- sunt cele practicate intre tarile care fac parte dintr-o unuiune comerciala UE.
Tarifele vamale antidumping- Dumpingul este o politica comerciala neloiala practicata in diefrite tari din interese economice sau politice, militare. Tarile respective se vor apara de aceasta concurenta neloiala si prin taxele vamale antidumping.
Taxele vamale sanctionate sau de retorsiune-asemenea taxe vamale sunt practicate intre tari intre care relatiile economice si uneori chiar politica nu sunt dintre cele mai bune. Ele se mai practica ca raspuns la o politica vamala prohibitiva a partenerilor ca raspuns la taxele vamale de export.
Regimurile suspensive: reprezinta situatii in care din anumite motive nu se percep taxe vamale pt trecerea marfurilor la frontiera.
Sunt urmatoarele:
1.) Tranzitul-se refera la circulatia marfurilor pe teritoriul unui stat si nu se perceptaxe vamale.
2.) Marfurile circula in vagoane sigilate insotite de documente de transport
3.)Antrepozitul-marfurile care intra pe teritoriul altui stat nu sunt supuse taxelor vamale.Scopul este acela de a fi sortate,ambulate si neexportate
4.)Administrarea temporara -marfurile intra pe teritoriul altui stat in vederea continuarii prelucrarii,ambalarii si reexportului.Nu se percept ace vamale.
5.) Drawback -marfurile intra pe teritoriul altui stat in vederea prelucrarii si reexportului.La intrare se percep taxe vamale,iar cand marfurile parasesc tara respectiva taxa vamala se restituie;
6.) Zonele libere- reprezinta teritorii unde nu se percep taxe vamale.
29. Imprumuturile publice. Continut economic si clasificare. Emisiunea titlurilor publice. Plasarea/vanzarea titlurilor de valoare publice. Rambursarea/ amortizarea acestora.
-in prezent statul apeleaza tot timpul la imprumuturi pt ca deficitul bugetar este cronic, astfel imprumuturile si-au pierdut caracterul de venituri extraordinare.
-imprumuturile, in functie de sursa lor se impart in imprumuturi interne si imprumuturi externe; de regula statele dezvoltate apeleaza la imprumuturi interne, iar statele slab dezvoltate la imprumuturi externe datorita faptului ca piata capitalurilor in aceste tari este slab dezvoltata.
-dupa obiectul creditului acesta poate sa fie in marfuri sau in bani
-imprumuturile au un caracter voluntar si contractual; acest caracter poate cunoste insa atat o limitare relativa cat si absoluta.
-spre deosebire de impozite, imprumuturile presupun si o contraprestatie pt care se plateste o dobanda.
In functie de durata lor, imprumuturile sunt:
-perpetue ( cand statul se obliga sa plateasca detinatorului o anumita suma de bani in fiecare an pe tot timpul vietii acestuia)
-rambursabile ( pe termen scurt-se mai numesc bonuri de tezaur, certificate de datorie, certificate de impozit; pe termen mediu-rente de stat; pe termen lung-rente de stat.)
Dupa forma de realizare a contraprestatiei, imprumuturile se impart in:-imprumuturi cu dobanda, cu castiguri, cu dobanda si castiguri, rente viagere.
Un alt criteriu este cuantumul imprumuturilor; astfel acestea se impart in:
-imprumuturi cu total limitat
-imprumuturi cu total nelimitat
Tehnica imprumutului public-cuprinde 3 etape:
1.Emisiunea-consta in tiparirea titlurilor de credit.
2.Plasarea titlurilor de valoare publice-operatiunea de vanzare de catre stat a obligatiunilor si cumpararea de catre investitor.
-plasarea se realizeaza prin 3 procedee:
a)plasarea directa de catre stat(subscriptie publica)
b)plasarea la bursa(plasarea sub robinet)
c)plasarea prin banci
3.Rambursarea/amortizarea imprumuturilor- operatiunea prin care statul isi respecta obligatiile cu prilejul emisiunii imprumuturilor
-stingerea obligatiilor statului se poate realiza in mai multe feluri: amortizarea obligatorie,amortizarea facultativa, amortizarea indirecta etc.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1935
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved