CATEGORII DOCUMENTE |
Finantele publice
In general, prin finante publice se intelege totalitatea fondurilor banesti si a bunurilor lichide aflate la dispozitia statului si a unitatilor administrativ - teritoriale cu scopul de a se indeplini functiile statului si de a functiona serviciile publice.
Finantele publice, intr-un sens juridic, reprezinta toate relatiile de natura economica ce apar in procesul realizarii si repartizarii resurselor necasare statului pentru indeplinirea sarcinilor sale.
Din cele mai vechi timpuri aceste relatii s-au constituit sub forma valorica, deci statul are nevoie de a-si procura resurse pentru indeplinirea obiectivelor sale, resurse cu caracter economic, numite resurse financiare sau finante publice.
Functiile finantelor publice
Existenta banului public nu reprezinta urmarea unei decizii arbitrare a unei autoritati publice, ci vorbim de un caracter obiectiv. Astfel spus, finantele publice servesc la realizarea unor obiective precise, la indeplinirea unor sarcini care nu ar putea fi finalizate in alt mod sau prin alte mijloace. Deci finantele publice au o misiune sociala exercitata prin functiile pe care le exercita: functia de repartitie si functia de control.
1) Functia de repartitie se realizeaza in procesul de formare si repartizare a mijloacelor banesti, mai exact in momentul repartitiei produsului societatii si a veniturilor nationale. Se realizeaza in doua momente:
a) formarea resurselor care se realizeaza prin mobilizarea unei parti din sumele rezultate in urma repartitiei primare a veniturilor nationale. Finantele publice contribuie la formarea de mijloace banesti destinate constituirii de fonduri in contul persoanelor juridice si persoanelor fizice care participa direct si indirect la reproductia produsului societatii.
b) repartizarea mijloacelor banesti constand in repartitia secundara sau redistribuirea venitului national. Aceasta redistribuire se realizeaza prin sistemul de preturi si tarife la bunuri si servicii si prin prestarile de servicii cu caracter indirect. Distribuirea si redistribuirea venitului national duce la formarea veniturilor finale ale statului, ale agentilor economici si ale persoanelor fizice.
2) Functia de control - necesitatea acestei functii decurge din faptul ca fondurile constituite la dispozitia statului apartin intregii societati. Aceasta este interesata sa asigure resurse financiare pentru realizarea intereselor obstesti cu luarea in considerare a prioritatilor. Controlul ar trebui sa impiedice irosirea fondurilor banesti publice, sa previna efectuarea de cheltuieli ilegale, inopportune, ineficiente si sa asigure recuperarea prejudiciilor produse avutului public.
Controlul financiar urmareste:
Trasaturile finantelor publice
Relatiile financiare sunt relatii cu caracter economic aparute in procesul repartizarii si utilizarii
produsului societatii;
Relatiile financiare apar in formna baneasca deoarece marea majoritate a raporturilor societatii se
exprima sub forma unor relatii banesti. Notiunea de finante nu trebuie confundata cu cea de bani, deoarece banii reprezinta o marfa cu calitati speciale, in timp ce finantele sunt relatii de constituire, repartizare si utilizare a mijloacelor banesti.
Relatiile financiare sunt relatii fara echivalent, adica nu presupun in mod necesar o contraprestatie directa din partea subiectului beneficiar a mijloacelor banesti.
Mijloacele banesti repartizate si utilizate de subiectele beneficiare nu se ramburseaza ( nu pot fi
confundate notiunile de bani si moneda; prin notiunea de bani se intelege orice bun sau marfa destinat a servii schimbului sau circulatiei altor bunuri, indiferent daca este recunoscut sau impus de autorit. statului; notiunea de moneda = exclusiv un instrument prin interm. caruia se face schimbul).
Structura finatelor publice
Componentele structurale ale finatelor publice au aparut si evoluat de-a lungul timpului conditionat de dezvoltarea economica si de influente conjuncturale inevitabile.
Legea 500/2002 confera finatelor publice urmatoarea structura:
Autoritati implicate in utilizarea banului public - atributii si raspunderi
1) Parlamentul - organ reprezentativ, dezbate si aproba bugetul de stat, bugetul asigurarilor speciale de stat, bugetul fondurilor speciale, bugetul creditelor externe si bugetul fondurilor nerambursabile. Parlamentul adopta legea bugetara anuala, legile de rectificare a bugetului si legea contului general anual de executie.
2) Guvernul - elaboreaza proiectul bugetului de stat si supune spre aprobare parlamentului, raspunde de realizarea prevederilor bugetare, conduce intreaga activitate executiva din domeniul fin, asigura utiliz. fondurilor de rezerva bugetara si a fondului de interventie de care dispune pe baza de hotarari.
3) Ministerul Finantelor Publice - coordoneaza actiunile prin care se aplica strategia si programul de guvernare in domeniul finatelor publice.
4) Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Familiei - organ de specialitate, cu rol de coordonare in domeniul muncii, solidaritatii sociale, protectiei sociale si familiei.
5) Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de asigurare sociala - este institutie publica autonoma de interes national cu personalitate juridica, sub autoritatea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si Familiei. Aceasta gestioneaza sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurare sociala si sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
6) Casa Nationala de Asigurari de Sanatate - institutie publica autonoma, de interes national, cu personalitate juridica, sub autoritatea Ministerului Sanatatii; gestioneaza sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
7) Consiliul general al municipiului Bucuresti, consiliile judetene si consiliile locale - autoritati ale administratiei publice locale cu atributii executive; elaboreaza si aproba bugetele locale.
8) Primarul - seful adm pb locale si al aparatului propriu de specialitate; exercita functia de ordonator principal de credite.
9) Prefectul - reprezentantul Guvernului in teritoriu, numit pe linie politica, avand rolul de a conduce serviciile publice descentralizate de la nivel local; ordonator principal de credite, propunand proiectele de buget ale serviciilor publice descentralizate (I.G.P., Inspectoratul Scolar Judetean, etc.).
10) Trezoreria finantelor publice - institutie financiara de tip bancar, reprezentand sistemele prin care statul asigura efectuarea operatiilor de incasari si plati privind fondurile publice.
11) Curtea de Conturi a Romaniei Legea 94/1992 abrogata prin OUG 43/2006; institutia suprema de control financiar, extern, privind modul de formare, administrare a fondurilor publice in sectorul public. Exercita atributii jurisdictionale (solutioneaza conflicte legate de banii publici). Functioneaza pe langa Parlament, iar in judete functioneaza Camerele de Conturi Judetene.
12) Banca Nationala a Romaniei - institutie administrativa autonoma, banca centrala a statului si organ unic de emisiune; are atributii legislative ( reglementeaza relatiile din domeniul monetar, de credit, valutar si de plati, supravegheaza activitatea institutiilor de credit si a institutiilor financiare nebancare, casele de amanet si CAR-uri).
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1616
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved