Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Banca Europeana de Investitii (B.E.I.)

finante

+ Font mai mare | - Font mai micBanca Europeana de Investitii (B.E.I.)

Banca Europeana de Investitii, institutia finantatoare a Uniunii Europene (UE), a fost creata in anul 1958 prin Tratatul de la Roma. B.E.I. are personalitate juridica si autonomie financiara iar sediul sau se afla la Luxemburg.Banca contribuie la realizarea obiectivelor UE prin acordarea de finantari pe termen lung pentru proiecte specifice respectand reglementarile prudentiale bancare. Ea are drept scop sa contribuie la dezvoltarea echilibrata si fara obstacole a pietei comune, apeland la piata capitalurilor de imprumut si la resursele sale proprii. In acest sens, B.E.I. acorda imprumuturi si garantii pana la 50% din valoarea unui proiect si co-finanteaza investitiile impreuna cu alte banci (BERD), facilitand astfel finantarea proiectelor referitoare la punerea in valoare a regiunilor mai putin dezvoltate, la modernizarea intreprinderilor ori la crearea de noi activitati, precum si a proiectelor de interes comun pentru mai multe state membre.

B.E.I. isi desfasoara activitatea in stransa colaborare cu comunitatea bancara, atat in ceea ce priveste imprumuturile de pe pietele de capital, cat si finantarea proiectelor de capital. B.E.I. acorda credite din imprumuturile contractate, care impreuna cu fondurile proprii (capital si rezerve), constituie resursele proprii. In afara UE, operatiunile de finantare ale B.E.I. sunt realizate in principal din resursele proprii ale bancii, dar, de asemenea, prin mandat, din resursele bugetare ale statelor membre.Actionarii bancii sunt statele membre ale Uniunii Europene. Contributia fiecarui stat membru la capitalul bancii este calculata in functie de PIB.

Principalul organism de conducere al bancii este Consiliul Guvernatorilor, format din ministrii desemnati de fiecare dintre statele membre (25 membri), de regula ministrii de finante. Consiliul stabileste politicile de creditare, aproba bilantul si raportul anual, autorizeaza operatiunile de finantare in afara Uniunii si ia decizii cu privire la majorarile de capital. De asemenea, numeste membrii Consiliului Director, ai Comitetului de Administratie si ai Comitetului de Audit. Consiliul Directorilor este compus din 26 de directori, cate unul din fiecare stat membru si un reprezentant al Comisiei si 16 membri supleanti. Acesta ia decizii cu privire la creditele, imprumuturile si garantiile pe care le acorda banca. Comitetul de Administratie este format din 9 membri si este principalul organism de executie al bancii.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1253
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved