Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Functiile finantelor publice

finante

+ Font mai mare | - Font mai micFunctiile finantelor publice


Ca si finantele private ale intreprinderilor, finantele publice, adica ale statului si institutiilor sale, indeplinesc doua functii, si anume : functia de mobilizare, repartizare si utilizare a resurselor banesti si functia de control.a) Functia de mobilizare, repartizare si utilizare a resurselor banesti consta in atragerea la fondurile statului a unei parti din produsul national brut, in repartizarea si utilizarea acestor fonduri in vederea satisfacerii cerintelor comune ale societatii si sustinerea procesului investitional la nivelul economiei nationale. Aceasta mobilizare a fondurilor banesti de la contribuabili se face, de regula, cu titlu definitiv, nerambursabil si fara contraprestatie directa si imediata. Realizarea acestei functii, atat pentru finantele publice, cat si pentru cele private, este indisolubil legata de crearea, repartizarea, circulatia si utilizarea produsului national brut. Repartitia produsului national brut cuprinde distribuirea primara si redistribuirea acestuia. Distribuirea primara a produsului national brut consta in impartirea acestuia intre participantii directi, nemijlociti la procesul productiei materiale. Redistribuirea, numita si repartitia ulterioara sau secundara, reprezinta transferul unei parti din produsul national brut de la unele persoane juridice si fizice la altele, prin intermediul finantelor publice. Practic, redistribuirea produsului national brut cuprinde cele doua faze ale primei functii a finantelor publice : mobilizarea si reaprtizarea.

b) Functia de control asupra crearii, repartitiei, circulatiei si utilizarii produsului national brut este determinata de faptul ca fondurile financiare care se formeaza la dispozitia statului sunt ale intregii natiuni. Societatea urmareste : constituirea resurselor financiare necesare solutionarii cerintelor generale ; repartizarea si utilizarea resurselor financiare cu luarea in considerare a prioritatilor si a eficientei economice si sociale; armonizarea intereselor financiare ale societatii cu cele de perspectiva.

Functia de control a finantelor publice urmareste :

- apararea integritatii avutului public ;

- modul in care contribuabilii persoane juridice isi stabilesc, calculeaza si vireaza obligatiile lor catre stat ;

- cum persoanele fizice isi respecta obligatiile fiscale ;

- modul in care sunt realizate cheltuielile publice astfel incat sa se respecte destinatia legala si criteriile de oportunitate, eficacitate, eficienta si legalitate.Din punctul de vedere al apartenentei organelor de control si institutiile care il exercita exista doua tipuri de control : control din exterior (al unor organe specializate asupra activitatii financiare a subiectului supus controlului, fie el din domeniul public sau privat) si control din interiorul unitatii sau subiectului supus controlului (exercitat sub forma controlului financiar preventiv si a controlului financiar (auditului) intern.

In functie de momentul exercitarii controlului financiar in raport cu operatiunile supuse controlului se disting trei forme principale de control financiar : preventiv, operativ-curent (concomitent sau autocontrol) si posterior (postoperativ). Controlul financiar preventiv este forma cea mai importanta de control si se exercita (sau ar trebui sa se exercite) de catre toate entitatile care realizeaza venituri si au obligatii fiscale. El se exercita inainte de efectuarea propriu-zisa a operatiunilor economico-financiare. Controlul operativ-curent (concomitent sau autocontrol) se efectueaza in timpul realizarii operatiunilor care presupun mijloace materiale si banesti. Controlul posterior (postoperativ) se efectueaza dupa ce actele economice au fost infaptuite. El are menirea sa recupereze prejudicii, daca s-au produs, sa stabileasca masuri corective si sa fie un reper pentru imbunatatirea celorlalte doua forme de control.

Din punctul de vedere al gradului de cuprindere, controlul poate fi prin sondaj sau complet ; control tematic sau complex si control partial sau total.

Controlul financiar se realizeaza de mai multe organe indreptatite de lege, aflate pe diferite paliere. Astfel, control financiar exercita : Parlamentul, Guvernul, Curtea de Conturi, Ministerul de Finante prin unitatile sale specializate, dar si fiecare persoana juridica prin intermediul organelor proprii de control.

Rolul finantelor este acela de a asigura ca statul si fiecare agent economic sa-si realizeze propria politica financiara recurgand la functiile finantelor publice, respectiv a celor private si la parghiile financiare disponibile.


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2560
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved