Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

GESTIUNEA FISCALA (Definitie). ADMINISTRAREA INCASARII IMPOZITELOR(Incasarea creantelor fiscale)

finante+ Font mai mare | - Font mai micGESTIUNEA FISCALA (Definitie). ADMINISTRAREA INCASARII IMPOZITELOR(Incasarea creantelor fiscale):Gestiunea fiscala:

Gestiunea fiscala reprezinta ansamblul activitatilor de organizare, executare si control a aplicarii legilor fiscale adoptate de catre puterea executiva prin cote si operatiuni specifice , realizate de catre organele Administratiei Publice cu atributii in sistemul fiscal, a caror activitate vizeaza relatiile fiscale .

Administrarea incasarii impozitelor:

Incasarea creantei fiscale .

Totalitatea operatiunilor prin care se realizeaza strangerea impozitelor constituie activitatea de incasare a creantelor fiscale . In vederea incasarii creantelor in cuantumul si la termenele legale stabilite, organele fiscale dispun de o serie de drepturi privind evaluarea prevederilor legale generand sanctiuni .

1) Procedeul de incasare : cunoaste 2 modalitati de prelevare a obligatiilor fiscale :

A ) din initiativa contribuabililor, modalitate caracteristica economiilor moderne si asigura incasarea impozitelor din initiativa platitorului in termene legale .

B ) din initiativa organului fiscal, modalitate ce consta in deplasarea organului fiscal la sediul contribuabilului in vederea incasarii creantei fiscale .

Incasarea creantelor fiscale presupune realizarea unei activitati anterioare si anume asezarea impozitelor,care se realizeaza prin 3 proceduri :

a)          procedura rolurilor normative - consta in intocmirea de catre Administratia Fiscala, pe baza declaratiei contribuabilului, a materiei fiscale, sub forma registrelor in care se inregistreaza informatiile referitoare la obligatia fiscala a contribuabilului .

b)          procedura generala - consta in calcularea si incasarea directa a impozitului de catre Administratia Fiscala, fara formalitati, chiar in momentul producerii faptului generator .c)          procedura speciala ( a executarii silite ) - intervine cand nu se respecta termenele pentru incasarea creantelor .

2) Sistemele de incasare

Momentul incasarii / perceperii de catre Fisc a creantei fiscale de la contribuabilul de drept constituie exigibilitatea financiara a impozitului . In functie de existenta / inexistenta unui interval de timp intre momentul exigibilitatii financiare si momentul producerii faptului generator care determina evaluarea materiei impozabile si stabilirea cuantumului monetar al impozitului, se pot identifica 3 sisteme de incasare :

a)          sistemul dreptului constatat - actioneaza atunci cand exista decalaj temporal si se aplica de regula in cazul impozitarii directe ;

b)          sistemul incasarii pe loc - actioneaza atunci cand acest decalaj temporal nu exista, plata facandu-se atunci cand s-a produs faptul generator, constatarea si evaluarea materiei impozabile, precum si calcularea cuantumului impozitului realizandu-se concomitent cu incasarea ; se aplica in cazul impozitarii indirecte ;

c)          sistemul avansurilor preferentiale - consta in incasari provizorii, esalonate in timp, urmate la anumite perioade de calculul impozitului si plata acestuia ; legislatia fiscala poate sa prevada pentru contribuabilii de drept, obligativitatea efectuarii unor plati in avans, dar si dreptul acestora de a beneficia de anumite facilitati fiscale .

Pentru stingerea obligatiilor fiscale, la termenele de exigibilitate financiara, contribuabilii pot utiliza mijloacele de plata traditionale ( cec, mandate postale ) si mijloacele de plata specifice ( titluri financiare emise de administratiile publice ) .
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1830
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved