Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Impozitul pe veniturile liber - profesionistilor, ale meseriasilor si altor persoane

finante+ Font mai mare | - Font mai micImpozitul pe veniturile liber - profesionistilor, ale meseriasilor si altor persoane

In categoria liber - profesionistilor sunt cuprinse urmatoarele categorii de persoane: meditatorii de orice fel, muzicantii si lautarii fara angajament, expertii de orice fel, desenatoriitehnici, slujitorii cultelor religioase pentru veniturile incasate direct de la populatie, dactilografele si stenodactilografele.

In categoria meseriasilor sunt inclusi blanarii, cojocarii, ceasornicarii, cizmarii, croitorii, dulgherii, fotografii, tapiterii, tamplarii, zidarii, zugravii etc.

In categoria altor persoane sunt cuprinsi carausii si comerciantii cu activitate pe cont propriu, persoanele care presteaza servicii in conditiile remunerarii pe baza de cote - parti din incasari, proprietarii cazanelor de fabricat tuica etc.

Venitul impozabil anual se determina ca diferenta intre veniturile incasate in cursul anului si cheltuielile efectuate pentru realizarea veniturilor. Veniturile incasate se refera atat la cele in bani, cat si la cele in natura. Acestea din urma se evalueaza la preturile si tarifele practicate pe piata la data incasarii lor.

Pentru determinarea venitului impozabil anual, in afara cheltuielilor efectuate pentru realizarea veniturilor, in limita cotei de 20% din veniturile incasate, se mai deduc:

cheltuielile pentru actiunile de protocol, reclama si publicitate realizate in scopul obtinerii veniturilor;

cheltuielile aferente intretinerii si utilizarii mijloacelor de transport din proprietatea contrbuabilului, cand acestea sunt utilizate pentru obtinerea veniturilor impozabile;

cheltuielile de deplasare si pentru diurna;

cheltuielile de intretinere a locuintei si pentru telefon, cand activitatea se desfasoara in propria locuinta.

Sunt deductibile integral cheltuielile efectuate pentru realizarea de investitii, dotari si alte utilitati necesare desfasurarii activitatii, cu conditia ca in anul deducerii sa nu se inregistreze pierderi. Intr-o astfel de situatie, partea nerecuperata se reporteaza in anii urmatori in vederea deducerii sale in aceleasi conditii, adica sa fie corelata direct cu desfasurarea activitatii care genereaza venituri impozabile de acest gen. De asemenea, se deduce si partea din impozitul pe cladire si din impozitul pe terenul aferent, in functie de spatiul din locuinta proprie utilizat pentru desfasurarea activitatii.

Cheltuielile nedeductibile din punct de vedere fiscal sunt urmatoarele:

impozitul anual pe venit;

amenzile si penalitatile platite;

cheltuielile de sponsorizare efectuate peste limita legala;

cheltuielile personale ale contribuabilului si ale familiei sale;

orice alte cheltuieli efectuate de contribuabil, fara sa aiba legatura cu realizarea veniturilor impozabile.

In cazul veniturilor obtinute din lucrarile literare, de arta si stiintifice, inclusiv cele din mostenirea dreptului asupra unor astfel de lucrari, calculul impozitului datorat se realizeaza de catre unitatile de creatori, care sunt obligate sa practice stopajul la sursa si sa vireze impozitul la bugetul local.

Venitul impozabil anual se determina prin scaderea din venitul brut realizat a unor cote forfetare de cheltuieli, cuprinse intre 20% si 50%, dupa cum urmeaza:

a)      20% in cazul lucrarilor literare;

b)       30% in cazul lucrarilor stiintifice si de arta, cu exceptia persoanelor care vor fi enumerate la literele c) si d) urmatoare;

c)       40% in cazul compozitorilor si muzicologilor, membri sau nu ai Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor, precum si in cazul mostenitorilor acestora;

d)       50% in cazul artistilor plastici profesionisti, care sunt membri ai Uniunii Artistilor Plastici si ai Fondului Plastic.

In cazul lucrarilor de arta monumentala, pentru determinarea venitului impozabil anual se iau in considerare cheltuielile efective, pe baza documentelor justificative.

In situatia in care lucrarile de arta si stiintifice sunt realizate de un grup de persoane, impozitul se calculeaza separat, pentru fiecare persoana in parte, in functie de cota - parte din veniturile realizate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1942
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved