Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Istoric CEC Bank - Prezent, Obiective

finante+ Font mai mare | - Font mai micIstoric CEC Bank

Originile CEC Bank se regasesc in eforturile elitelor politice si economice din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de a pune ordine in finantele publice ale tanarului stat roman, rezultat in urma unirii din 1859.CEC bank este continuarea activitatilor initiate de prima intitutie de credit public din Romania - Casa de Depuneri si Consemnatiuni - si a celor desfasurate, incepand cu anul 1881, de cea mai importanta casa de economie care a activate in sistemul bancar romanesc - Casa de Economie - transformata in anul 1932 in Casa Nationala de Economi si Cecuri Postale.

In domeniul caselor de economii, primul proiect apartine lui Costache Balcescu si a fost publicat in 1845. Acesta cuprindea "statutul casei de pastrare si imprumutare", care urma sa se fondeze prin "sloboda subscriptie particulara in orasul Bucuresti", fiind insotit de o expunere de motive. Trebuie mentionat faptul ca proiectul a fost inspirat dupa statutele caselor de economie din Franta si a celei din Brasov, infiintata in 1835.

In planul de organizare al creditului, publicat in anul 1864 ca anexa la bugetul statului, sunt mentionate institutiile financiare, intr-o ordine ce sugereaza urgenta infiintare a lor. Astfel, prima apara "Banca Fonciara", urmata de "Banca Scont si Circulatie", "Casa de Economie", "Casa pentru inlesnirea micilor agricultori si meseriasi", "Muntele de Pietate" si "Casa de Depozite si Consignatii".

Ministerul ad-interim de Finante, Nicolae Rosetti-Balanescu, realizeaza un proiect de lege pentru constituirea unei Case de Depozite si Consignatii, pe care Domnul Alexandru Ioan Cuza il aproba, la 24 noiembrie 1864 si astfel ia nastere Casa de Depuneri si de Consemnatiuni ( CDC ).

Legea pentru infiintarea Casei de Depuneri si Consemnatiuni prevedea la art. 1:

depuneri voluntare, judiciare si administrative

consignatii ordonate si/sau autorizate prin articole speciale din condica civila, criminala sau comerciala sau de vreo alta lege speciala si care se vor preciza prin regulamentul legii

succesiunile vacante

fondurile ce vor proveni din bunurile sechestrate

  1. fondurile comunale ce vor prisosi pentru cheltuielile lor
  2. cautiunile agentilor contabili, intreprinzatorilor de lucrari publice, cumparatorilor si arendasilor, intrucat acestea nu se vor face ipoteci de imobile

cautiunile ce contribuabilii vor fi datori a da in cazurile prevazute de lege

Dobanda care urma sa fie platita depunatorilor a fost stabilita la 5 %, ea calculandu-se din a 61-a zi de la data depunerii. Restituirile trebuiau efectuate in cel putin 30 zile de la data cererii, fie ca era vorba de depuneri voluntare, fie ca era vorba de depuneri cu caracter obligatoriu. Pentru atragerea de mici depuneri ale populatiei din mediul urban si rural a fost infiintata Casa de Economie, ca o anexa la CDC.

Fiecare depunator primea un libret, in care se inscriau toate operatiunile. O depunere nu putea fi mai mica de 1 leu sau mai mare de 300 lei. Doua depuneri succesive nu puteau fi facute intr-un interval mai mare de 8 zile. Indata ce sumele depuse pe un libret atingeau 3000 lei, Casa de Economie cumpara, in contul depunatorului respective, efecte de stat, pe care le pastra si administra separate. Dobanda nu putea fi mai mare de 4 % si mai mica de 3 %.

2. Prezent

Marti, 6 mai 2008, cea mai veche banca din Romania si-a lansat noua identitate. CEC care implineste in acest an varsta de 144 de ani, si-a schimbat imaginea si denumirea in CEC Bank, lansand totodata pe piata cateva produse si servicii noi. Cu acest prilej Ministrul de Finante a prezentat si un scurt istoric al sistemului bancar romanesc, precizand ca, in anul 2000, totalul creditelor angajate nu depasea 10 %, in 2004 a ajuns la aproximativ 20 %, pentru ca, pana in 2008, sa se dubleze, ajungand la 40 %.

Total active in 2007: 6,1 miliarde RON ( 1,7 miliarde euro ) fata de 5,6 miliarde RON ( 1,5 miliarde euro ) in decembrie 2005 si 4 miliarde RON in decembrie 2003.

Numarul de angajati la CEC in decembrie 2005 era de 7653, in scadere fata de 9496 in decembrie 2003. Numarul de sucursale era de 1406 in decembrie 2005. Numarul de ATM-uri: 137. Numarul de POS-uri: 1000. In decembrie 2005, CEC a intrat pe piata cardurilor, lansand primele carduri de debit. In decembrie 2006, Guvernul Romaniei a oprit privatizarea CEC, considerand ca pretul de 560 milioane de euro oferit de National Bank of Greece ( singurul investitor ramas in cursa ) pentru pachetul de 69,9 % din actiuni este prea mic. In 2008, banca si-a lansat noua denumire si identitate, CEC Bank.

3. Obiective

CEC Bank isi doreste ca aceasta sa devina banca de casa a romanilor, prin renasterea organizatiei, diversificarea portofoliului cu produse competitive si abordarea directa si onesta a clientilor sai.

Isi propune sa devina liderul pietei operatiunilor bancare ce deservesc populatia si IMM-urile din orasele mici, mijlocii si de la sate.

Valori fundamentale: incredere, onestitate, stabilitate;

Valori functionale: siguranta, convenienta, simplitate;

Valori de reprezentare: traditie, simbol national;

Din punct de vedere al identitatii gasim preponderent culoarea verde pentru energie, prospetime si speranta, verde pentru reinoirea CEC Bank, pentru renastere. Exista frunza de stejar pentru onestitate, perenitate si stabilitate, pentru ca arhitectura Palatului CEC abunda in acest simbol, frunza de stejar pentru Romania. CEC Bank ofera protectie sporita clientilor sai, respectand intru totul modelul de comportament si standardul modern al practicilor bancare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2866
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved