CATEGORII DOCUMENTE |
MECANISMUL COTARII
Intr-o economie de piata o societate pe actiuni devine importanta numai daca actiunile si obligatiunile ei sunt admise sa fie cotate la bursa.Problema care se pune nu este aceea a mobilului economic care determina o societate pe actiuni sa se introduca in bursa,ci a posibilitatii intrunirii unor conditii impuse de legislatia nationala spre a putea ca actiunile si obligatiunile emise pe piata primara sa poata fi vandute si cumparate la bursa.
Actiunile si obligatiunile emise de societatea pe actiuni pot fi cotate la bursa de valori in doua situatii distincte, carora le corespund doua metode diferite :
Cotarea actiunilor si obligatiunilor existente;
Cotarea unor noi emisiuni de actiuni si obligatiuni.
Societatea pe actiuni prezinta o serie de motive pentru care ar dori cotarea la bursa de valori astfel:
a) Prin cotarea la bursa, societatea comerciala poate sa-si mareasca capitalul aditional pe termen lung.Orice societate care necesita o finantare pe termen lung poate sa o faca in doua moduri:
Prin autofinantare(din profitul retinut);
Prin finantare exterioara societatii.
Finantarea exterioara clasica poate consta in:
Imprumuturi bancare;
Subventii de la stat etc.
Societatea cotata la bursa beneficiaza de un circuit financiar suplimentar.Sursa potentiala de finantare este enorma,fiind constituita din marele public investitor.Autonomia financiara a societatii este astfel considerabil mai mare decat cea a unei intreprinderi similare,necotate.
b) Pentru societate este mai putin oneros sa-si sporeasca potentialul financiar pe calea valorificarii la bursa a actiunilor, decat pe calea imprumuturilor.
c) Prezenta la bursa a societatii ii imbunatateste imaginea fata de creditorii potentiali.
d) Prin cotarea la bursa creste notorietatea publica a societatii producatoare in cauza, fapt ce ii inlesneste desfacerea productiei.
e) Potentialul societatii se confrunta cu potentialul altor societati cotate la bursa, astfel incat valoarea actiunilor este determinata de cererea si oferta pietei si nu e judecata subiectiva a unor consultanti in materie.Societatea cotata la bursa isi cunoaste in permanenta valoarea reala atribuita de piata bursiera.
f) Din necesitati de lichiditate,detinatorii de actiuni sau de obligatiuni simt nevoia unei piete organizate(bursa), unde sa le transforme in bani lichizi.
g) Detinatorii de actiuni sau obligatiuni doresc accesul la o piata organizata unde sa le poata comercializa cu profit sau unde sa aiba posibilitatea retragerii banilor investiti spre ai plasa in investitii din sectoare economice mai rentabile.
h) Prin cotarea la bursa, schema de atragere a angajatilor societatii, cu deosebire a muncitorilor, pentru cumpararea de actiuni si obligatiuni ale societatii in care lucreaza, devine mai atractiva, titlurile respective sunt producatoare de venituri suplimentare iar pe de alta parte pot fi transformate in bani lichizi, in orice moment dorit.
i) Cotarea la bursa inlesneste privatizarea societatilor de stat.
j) Prin cotarea la bursa statul poate usor sa cumpere actiuni si sa le distribuie muncitorilor in procesul de ocrotire si democratizare a capitalului.
Cotarea la bursa implica si o serie de dezavantaje:
a) Societatea cotata trebuie sa furnizeze publicului si specialistilor bursieri numeroase informatii economice si financiare.Ea trebuie sa explice public modul in care isi gestioneaza afacerile.In multe tari, societatile cotate trebuie sa-si prevada anumite provizioane financiare suplimentare.
b) Exista riscul ca investitorii nedoriti sa preia in mod treptat controlul societatii pe calea achizitiei de actiuni emise la bursa sau societatea sa faca obiectul unor tentative ostile de achizitie.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1243
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved