Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

SCURT ISTORIC AL SISTEMULUI BANCAR DIN ROMANIA

finante+ Font mai mare | - Font mai micSCURT ISTORIC AL SISTEMULUI BANCAR DIN ROMANIAPrimele dovezi cu privire la o activitate bancara pe teritoriul Romaniei au fost descoperite intre anii 1786 - 1855 , reprezentate prin 55 placi de piatra , gasite intr-o zona de mine aurifere.Aceste placi contin detalii referitoare la contractul de infiintare a unei institutii bancare.

In epoca moderna , primele incercari de creare a unei banci au fost la inceputul secolului XIX . I.C.Bratianu sustinea in 1861 ca ,, ce mult si dureros se simte lipsa unui asezamant financiar puternic si serios care sa poata da tarii existenta baneasca in vremuri de nevoie" . In 1880 la 27 februarie Bratianu depune in Camera proiectul unei banci nationalecare trebuia sa ajute economia nationala mai mult ca oricare institutie.La 17 aprilie 1880 proiectul devine lege de statornicire a normelorde organizare a Bancii Nationale a Romaniei , care urma sa-si inceapa activitatea la 1 iulie 1880 . Banca Nationala a Romaniei este cea mai importanta banca infiintata in acea perioada , care , din punct de vedere organizatoric , a fost conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei . Acesta a fost inceputul dezvoltarii unui system bancar nou si modern .

In anii ' 40 sistemul bancar a fost dominat de 5 banci principale :

Banca Romaneasca ;

Banca de Credit Roman ;

Banca Comerciala Romana ;

Banca Comerciala Italiana si Romana ;

Societatea Bancara Romana ;

Aceste banci realizau 50 % din totalitatea operatiunilor bancare .

Pana in 1947 , sistemul bancar romanesc cunoaste o dezvoltare remarcabila . Bancile detineau resurse importante si functionau conform standardelor internationale ; personalul bancar era format din specialisti pregatiti in conditii de concurenta si standarde profesionale foarte ridicate , asa cum erau stabilite de Banca Nationala .

Dupa 1947 , sistemul bancar a fost restrans datorita trecerii la economia de comanda si intrarii Romaniei in zona de influenta sovietica .

Pana in anul 1989 in Romania existau 4 banci :

Banca Nationala a Romaniei

Banca Romana de Comert Exterior

Banca de Investitii

Banca Agricola , la care se adauga si C.E.C -ul .

Reforma sistemului bancar a inceput in 1990-1991 , prin elaborarea si abordarea unei noi legislatii bancare privind organizarea si functionarea bancii centrale si a bancilor comeciale.

Sistemul bancar din Romania este structurat pe doua nivele - o banca centrala si institutiile financiare , carora prin lege li s-a acordat statutul de banci.

Banca Nationala a Romaniei este banca centrala a tarii , institutia de emisiune a statului roman. Prin noile reglementari , BNR incearca sa creeze un system bancar modern si , in acelasi timp , sa-si indeplineasca rolul de banca centrala . Operatiunile comerciale indeplinite pana la 1989 de Banca Centrala au fost transferate unei noi banci comerciale (B.C.R.).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2551
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved