CATEGORII DOCUMENTE |
Taxele locale
1. Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si a autorizatiilor
Contribuabilii care solicita organelor locale competente eliberarea unor certificate, avize si autorizatii in domeniul constructiilor datoreaza taxe[1] ce se stabilesc in cote fixe sau procentuale, diferentiat in functie de valoarea constructiilor sau instalatiilor, de suprafata terenurilor sau de natura serviciilor prestate.
Valoarea autorizata a lucrarilor pentru care se percep taxe se stabileste de catre consiliile locale, in limitele prevazute de lege, pe baza declaratiei solicitantului formulata in cererea pentru eliberarea autorizatiei.
Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism, in mediul urban, se stabileste de catre consiliul local - diferentiat - in functie de suprafata pentru care se acorda certificatul. Pentru zona rurala, taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism se reduce cu 50%.
Taxa pentru eliberarea autorizatiei de construire se calculeaza pe baza valorii declarate de solicitant in cererea sa, contribuabilul fiind obligat ca la finele lucrarilor sa declare valoarea reala in vederea regularizarii taxei. Cuantumul taxei este de 1% din aceasta valoare, iar pentru cladirile cu destinatia de locuinta se reduce cu 50%.
Pentru prelungirea valabilitatii unui certificat de urbanism sau a unei autorizatii de construire este egala cu 30% din cuantumul taxei initiale .
In fine, se datoreaza taxe, stabilite in mod diferentiat - procentuale sau fixe - si pentru alte avize, certificate sau activitati cum ar fi: autorizari pentru forare si excavare, autorizari privind racorduri si bransamente la retelele publice de apa, gaz, canal, desfasurarea unor activitati economice, eliberarea certificatelor de producator etc.
Taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor si/sau autorizatiilor se varsa in contul bugetelor locale[3].
Nu se datoreaza taxe pentru urmatoarele categorii de acte: certificate de urbanism sau autorizatii de construire pentru lacasele de cult (si pentru constructiile anexa ale acestora); certificate de urbanism sau autorizatii de construire pentru lucrari de interes public, national sau local etc.
2. Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate.
Contribuabilii care beneficiaza sub diverse forme de servicii de reclama si publicitate in Romania (in baza unui contract sau a unui alt fel de intelegere incheiata cu o alta persoana) datoreaza o taxa a carei valoare se stabileste prin hotarare a consiliului local si care poate fi cuprinsa intre 1% si 3% din valoarea serviciilor de reclama si publicitate[4]. Aceasta taxa se plateste lunar de catre cel care realizeaza reclama si publicitatea la bugetul unitatii teritorial administrative, in a carei raza se realizeaza serviciul.
Taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate, datorata de catre cel care efectueaza serviciul de publicitate se plateste pana la data de 10 a lunii urmatoare, iar taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama prin afisaj si panouri, datorata potrivit legii de catre beneficiari, se plateste anual, anticipat sau trimestrial in patru rate egale, in contul bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale in raza careia este amplasat panoul, afisajul etc.
In anumite cazuri - limitativ prevazute de lege - nu se datoreaza taxa pentru serviciile de reclama si publicitate sau taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate; astfel, institutiile publice nu datoreaza asemenea taxe (cu exceptia cazurilor cand acestea fac reclama unor activitati economice); nu se datoreaza taxe pentru reclama si publicitatea efectuate - in orice fel - in interiorul cladirilor sau pe mijloace de transport care nu sunt destinate realizarii de reclama si publicitate etc.
3. Taxa hoteliera.
Pentru sederea intr-o unitate de cazare, intr-o localitate asupra careia consiliul local isi exercita autoritatea, autoritatea publica locala poate hotari instituirea taxei hoteliere pentru persoanele care au implinit varsta de 18 ani. Asadar este vorba despre o taxa facultativa, hotararea de a o institui fiind lasata la latitudinea unitatilor administrativ - teritoriale, care vor putea stabili aceasta taxa intre limitele prevazute de lege, respectiv intre 0,5% si 5% - diferentiat in raport de tariful de cazare.
Aceasta taxa se incaseaza de catre persoanele juridice care asigura cazarea, odata cu luarea in evidenta a persoanelor cazate si se varsa la bugetele locale in raza carora se afla unitatea de cazare, in primele 10 zile ale lunii urmatoare celei in care s-a incasat suma reprezentand costul cazarii.
Sunt scutite, potrivit legii, de la plata taxei hoteliere urmatoarele categorii de persoane:
- persoanele fizice in varsta de pana la 18 ani inclusiv;
- studentii;
- persoanele handicapate si pensionarii de orice fel;
- persoanele fizice aflate pe durata satisfacerii stagiului militar;
- veteranii de razboi, precum si sotii sau sotiile acestora etc.
4. Alte taxe locale
Consiliile locale sau judetene pot institui - potrivit legii - o serie de alte taxe: taxe speciale pentru functionarea unor servicii publice locale create in interesul persoanelor fizice si juridice; taxe zilnice pentru utilizarea temporara a locurilor publice si pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice, de arhitectura si arheologice, si altele.
Acestea sunt taxe facultative, iar in cazul in care sunt stabilite conform prevederilor legale, se platesc anticipat, ele reprezentand - desigur - venituri proprii ale bugetelor locale.
Atat in privinta persoanelor fizice[5] cat si a persoanelor juridice sunt reglementate expres - potrivit Codului fiscal - o serie de scutiri si facilitati in legatura cu obligatiile fiscale pe care acestia le au vis-à-vis de bugetele locale.
Totodata, consiliile locale si judetene au posibilitatea de a majora anual impozitele si taxele locale - in functie de necesitati si de specificul zonei - peste nivelul prevazut in reglementarea de baza, fara a se face discriminare intre categoriile de contribuabili. Adoptarea unor asemenea hotarari trebuie sa se faca in stricta conformitate cu regulile restrictive prevazute de lege.
Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si a autorizatiilor se plateste la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale inainte de a se elibera actul solicitat (art.166 Cod fiscal).
In cazul cand se doreste desfiintarea - totala sau partiala - a unei constructii, taxa pentru eliberarea autorizatiei necesare este egala cu 0,1 din valoarea impozabila a constructiei (stabilita pentru determinarea impozitului pe cladiri (a se vedea disp.art. 267 alin. 9 Cod fiscal).
Taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire din mediul rural se impart - cu avizul primarilor comunelor - astfel: 50% la bughetul local al comunelor si 50% la bugetul consiliului judetean (art. 295 alin.6 Cod fiscal).
Sunt exceptate de la plata - potrivit legii - serviciile de reclama si publicitate realizate prin mijloace de informare in masa scrise si audiovizuale, precum publicitatea realizata prin ziare sau alte tiparituri, radio si televiziune (art. 270 alin. 1 Cod fiscal).
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1665
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved