Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Teorii inflationiste

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



Teorii inflationiste

1. Teoriile pre-adamiste



Andre Nivollet arata ca notiunea de inflatie era utilizata in antichitate de Marcus Tullius Cicero (106-43 i. Hr.) si Plinius cel Tanar.

Inainte de inceputul secolului al XIX-lea moneda si preturile erau strans asociate, generandu-se o intimitate stransa intre problema preturilor si cea a masurarii lor.

2. David Ricardo

In tratatul sau asupra Preturilor ridicate la lingouri: o problema a deprecierii monedei de hartie scrisa in 1810, Ricardo enunta teza de la "Currency School" prin care se arata ca excesul de moneda de hartie este cauza simultana a scaderii valorii biletelor de banca in raport cu lingourile de aur si a inflatiei engleze. Ricardo era, deci, un "cantitativist".

3. Karl Marx - Functiile inflatiei

Potrivit lui Marx, functiile inflatiei in mecanismul economiei capitaliste sunt urmatoarele:

eliminarea (devalorificarea) unei parti a capitalului supraacumulat pentru a asigura valorificarea la o rata a profitului considerata normala, a capitalului ramas, deblocand astfel mecanismul de functionare a economiei capitaliste;

redimensionarea raportului intre timpul de munca necesar si timpul de supramunca, in asa fel incat sa asigure si o cantitate sporita de plusvaloare, pentru remunerarea la o rata a profitului corespunzatoare unei mase a capitalului social, relativ mai reduse.

4. Knut Wicksell - procesul cumulativ

Wicksell abandoneaza la sfarsitul secolului al XIX-lea teoria cantitativista si propune o teorie a preturilor intr-o economie de credit.

El ia ca ipoteza de lucru deplina ocupare prin intermediul unei perfecte flexibilitati a preturilor si o moneda in intregime moneda de credit.

Wicksell ia in considerare trei rate ale dobanzii:

rata bancara, fixata de sistemul bancar si care este rata debitoare (rata de baza);

rata naturala (sau normala) care este eficienta marginala a capitalului. Este o rata "reala".

rata pietei care realizeaza echilibrul de piata al "fondurilor imprumutabile".

5. John Maynard Keynes - gap-ul inflationist

Keynes a fost mult influentat de Wicksell in lucrarea sa Tratat asupra monedei in care el insista cand asupra excesului de cerere, cand asupra spiralei preturi-salarii.

Pe langa aceasta, crearea de venituri suplimentare, ingaduita de aceste cresteri ale preturilor, va genera o dinamica inflationista, bineinteles, indeosebi in cazul in care statul decide sa-si continue politica de inarmare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1574
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved