Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica


Introducere - statistica

Statistica

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Sondaje cu extractie cvasialeatoare
ITALIA
OBSERVAREA DATELOR STATISTICE - METODE DE OBSERVARE STATISTICA
Sistematizarea datelor prin centralizare si grupare
GRECIA
Elemente de statistica matematica utilizate la prelucrarea datelor experimentale
EFICIENTA INVESTITIILOR
CIPRU
CIPRU
Indicatorii de frecvente


Introducere - statistica

In statistica social-economica se folosesc date individuale obtinute prin observari totale sau partiale. In unele situatii practice pentru anumite colectivitati nu se poate face inregistrarea totala a unitatilor ce le compun si ca urmare apelam la organizarea unor inregistrari partiale de tipul sondajelor statistice.
Sondajul este o metoda de caracterizare a populatiei statistice, in baza cercetarii unei parti a acesteia, parte numita esantion, obtinut prin diferite procedee din populatia de origine (sau colectivitatea generala).

In etapa actuala de trecere la economia de piata in tara noastra metoda sondajului a cunoscut a aplicare pe scara larga, s-au infiintat institutii puplice si private care organizeaza esantioane nationale drept cadru comun pentru cercetari variate, rezultatele acestora fiind facute publice prin presa si alte surse de comunicare. Rezultatele sondajelor efectuate in domeniul economic, politic, social si alte domenii de interes national si local confirma importanta si utilitatea acestora. Pe baza datelor de sondaj se vor extinde rezultatele la nivelul populatiei generale prin metode specifice, respectand principiile teoriei probabilitatilor, statisticii matematice si legii numerelor mari.

Avantajele cele mai importante ale cercetarii prin sondaj sunt evidentiate in doua sitatii a) cand observarea implica distrugerea produsului respectiv (sondaje organizate pentru studiul calitatii produselor) si b) cand organizarea unei cercetari statistice totale implica cheltuieli prea mari. Alte avantaje ale cercetarii prin sondaj: economii banesti, timp de munca redus, calitate superioara a rezultatelor, programul observarilor prin sondaj cuprinde un numar mai mare de caracteristici decat programul observarii totale, evaluarea rezervelor subterane de carbune, petrol, gaze naturale etc., sondajul statistic poate fi folosit la verificarea datelor culese printr-o observare totala de mare amploare in care au fost folositi si nespecialisti precum si la prelucrarea intr-o prima faza selectiva si mai tarziu totala, sondajul poate fi utilizat in verificarea programului unei observari totale cat si la verificarea unor ipoteze statistice.Dupa decembrie 1989, cercetarea prin sondaj, in tara noastra este folosita in practica, atat de organele statisticii de stat, cat si de societati si institutii de cercetari stiintifice. Sondajul de opinie reprezinta o mica parte din domeniul de aplicare a teoriei sondajului.

In industrie metoda sondajului se foloseste pentru determinarea productivitatii muncii in unitati naturale, in cercetarea calitatii produselor, in timpul desfasurarii proceselor tehnologice pentru prevenirea rebuturilor, in depistarea cauzelor care provoaca fluctuatia fortei de munca, la salarizare, in studiul importantei investitiilor realizate sau produse etc.

In comert sondajul este utilizat pentru testarea acceptarii noilor produse, la studierea aspectelor coplexe ale cererii de marfuri in functie de variatia factorilor care o influenteaza, la estimarea tendintelor specifice ale activitatii de desfacere a marfurilor si a prestarilor de servicii catre populatie.

Datorita avantajelor pe care le prezinta, sondajul statistic se aplica si in celelalte domenii ale vietii social-economic, acesta fiind principalul motiv pentru care in ultimii ani, in toate tarile, cercetarilor prin sondaj li se acorda o atentie deosebita atat sub raport teoretic cat si din punct de vedere practic.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1026
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site