Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica


Sondaje cu extractie cvasialeatoare

Statistica

+ Font mai mare | - Font mai micSondaje cu extractie cvasialeatoare

La alcatuirea esantioanelor trebuie sa se asigure pentru fiecare unitate a populatiei aceeasi sansa de a fi aleasa, in felul acesta se realizeaza o reprezentativitate corespunzatoare a esantionului.Totusi in practicea, din diferite motive, extractia se face nealeator. Un asemenea procedeu de extractie este esantionarea concentrata care consta in includerea in esantion numai a acelei parti ce reprezinta majoritatea cazurilor individuale.

Uneori cercetatorii efectueaza selectia dirijata a unitatilor, urmarind prin aceasta selectionarea elementelor presupuse reprezentative, considerate apropiate de media ce trebuie estimata. Deoarece valoarea mediei nu se cunoaste, aprecierea privind reprezentativitatea diferitelor unitati propuse a fi incluse in esantion are caracter cu totul subiectiv.

Procedeul extractiei sistematice, numit si extractie mecanica ocupa o pozitie intermediarya intre sondajul aleator si nealeator. Acest procedeu consta in extragerea din populatie a numarului (n) de unitati care formeaza sondajul, prin aplicarea pasului    de numarare egal cu .

Daca ordinea de sistematizare este aleatoare, atunci extractia systematica este echivalenta cu extractia aleatoare simpla (de exemplu aranjarea unitatilor in ordine alfabetica).Ordonarea sistematica a unitatilor se poate realiza si sub forma asezarii in spatiu a unitatilor colectivitatii, de exemplu harta geographica a localitatilor sau a obiectelor cercetate. In cazul acesta extractia sistematica se efectueaza cu ajutorul unei "distante" aplicata dupa o anumita regula, de exemplu "de la nord la sud". O asemenea ordine nu poate fi considerata aleatoare, unitatile vecine fiind mai asemanatoare intre ele decat unitatile pe intreaga populatie.

Aplicarea extractiei sistematice este contraindicata cand in asezarea sau producerea cazurilor elementare exista o anumita ciclitate.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1289
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved