CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
Istoria economica a Braziliei a fost marcata de cateva cicluri succesive de dezvoltare, bazate pe diferite produse. In timpul Primului Razboi Mondial este incurajata industrializarea. Dupa marea criza din , Brazilia incepe sa-si croiasca drumul spre o economie moderna. Intre si economia braziliana a crescut, in medie, cu 7,4% pe an, iar intre si , in ciuda crizelor petroliere, aceasta crestere avea sa fie si mai mare, de 8% pe an, PIB-ul pe cap de locuitor crescand de patru ori si ajungand la 2200 de dolari americani in . Actualmente, PIB-ul pe cap de locuitor este de circa 5000 de dolari americani. In anii '90 politica economica a Braziliei s-a bazat pe stabilizarea economica si deschiderea economiei spre comertul si investitiile internationale. Au fost reduse tarifele vamale si au fost eliminate restrictiile cantitative la import, iar in Brazilia devenea unul din membrii fondatori ai Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Iunie marca un punct de cotitura in cadrul procesului de stabilizare economica a Braziliei - lansarea Planului Real.
Acesta avea trei obiective principale:
controlarea inflatiei;
reducerea dezechilibrelor sociale;
obtinerea unei cresteri sustinute, pe termen lung, a PIB-ului, a investitiilor, a nivelului de angajare si a productivitatii.
In 1998 inflatia ajungea la numai 1,71%, de la peste 2000% in , inainte de lansarea Planului Real. Produsul Intern Brut a crescut intre si cu 17%, iar venitul pe cap de locuitor a crescut in aceeasi perioada, in medie, cu 2,6% pe an. De la implementarea Planului Real, investitiile straine s-au marit de circa 15 ori, de la 2,2 miliarde dolari americani in 1994 la 29 miliarde dolari americani in 1999. Cu un PIB de 1483 miliarde dolari americani in economia braziliana este dinamica si diversificata. In 200 industria era responsabila pentru 38,6% din PIB, agricultura pentru 10,1% si serviciile pentru 51,3%. Exporturile au crescut de la 35,8 miliarde dolari americani in la 95 miliarde dolari americani in , peste 70% din produsele exportate fiind manufacturiere.
Principalii parteneri comerciali ai Braziliei sunt Uniunea Europeana (29% din comertul total), SUA (23%), MERCOSUL - Piata Comuna a Sudului (14%), Asia (12%), America Latina fara MERCOSUL (8%) etc. La 26 martie Brazilia, Argentina, Uruguay si Paraguay semnau acordul de creare a Pietei Comune a Sudului (MERCOSUL). Acordul de la Asuncion intra in vigoare la 1 ianuarie . MERCOSUL va deveni o uniune vamala perfecta (taxe vamale zero intre membri si tarif vamal comun cu tertii) in . De la crearea MERCOSUL comertul Braziliei cu tarile membre a crescut de aproape patru ori.
Agricultura
Tendintele agriculturii braziliene au oscilat in timp, in functie de culturile sezoniere, de bumbac, cacao, cauciuc si cafea care au avut o contributie importanta la dezvoltarea sectorului, alaturi de trestia de zahar care a reprezentat sursa permanenta de venituri in agricultura. In perioada anilor '70, procesul de modernizare a agriculturii a condus la cresterea productivitatii si a numarului de produse exportate. Productia de soia a depasit productiile traditionale braziliene, cum ar fi cele de cafea, cacao si zahar. Ca urmare a stimulentelor acordate de catre guvern pentru produsele procesate, au crescut substantial volumul, valoarea si varietatea produselor agricole semiprocesate si industrializate. In decursul anilor 80, agricultura a continuat sa aiba acelasi rol important in economia tarii. Acordand scutiri de taxe si facilitati la obtinerea creditelor, guvernul federal a promovat o mai mare eficienta in sectorul agricol. In ultimii 20 de ani, productia cerealiera s-a dublat, datorita cresterii productivitatii. Ritmul mediu anual de crestere inregistrat in sectorul agricol, conform Institutului Brazilian de Geografie si Statistica (IBGE), a fost de 3,4%, fata de numai 1,7% in sectorul industrial. Diversele programe guvernamentale aplicate in ultimele doua decenii, in vederea diversificarii recoltelor, au adus rezultate surprinzatoare. Productia de cereale a crescut in mod semnificativ, recoltele de grau, orez si porumb ajungand la 77,6 milioane tone in . Cauciucul, care se constituie ca un element vital pentru exporturile agricole braziliene, ca si alunele de para, caju, diverse sortimente de ceara si fibre, au inceput sa fie cultivate in cadrul plantatiilor.
Datorita climei variate, Brazilia produce toate tipurile de fructe, de la varietatile tropicale din nord (inclusiv avocado), pana la citrice si struguri, cultivate in principal in regiunile mai temperate din sud. Brazilia este si cel de-al doilea producator mondial de carne de bovine.
Industrie
In ultimii 25 de ani, Brazilia a obtinut succese in diversificarea si extinderea productiei de bunuri manufacturate si de consum, telecomunicatii, procesarea electronica de date, biotehnologie si noi materiale. Sectoarele cheie, cum ar fi productia de oteluri, autoturisme, petrochimie, serviciile publice au avut un rol esential nu numai in dezvoltarea sectorului industrial, ci si in expansiunea economiei braziliene. Unul dintre noile sectoare industriale braziliene, industria constructiei de automobile, de fabricare a pieselor de schimb, a inregistrat mari progrese in ultimele doua decenii. Incepand cu putine linii de montaj in 1957, sectorul auto produce, in medie, doua milioane de autovehicule anual, cu componente 100% fabricate in Brazilia, situandu-se astfel printre primii zece fabricanti la nivel mondial.
Brazilia a pus bazele industriei aeronautice in urma cu douazeci de ani. In prezent, succesul aeronavelor proiectate si fabricate integral in Brazilia de catre Embraer[1], exportate pe toate continentele, pozitioneaza industria aeronautica braziliana pe locul sase la nivel mondial.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1850
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved