CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
UCRAINA
Ucraina este unul dintre marile state ale Europei ,ocupand locul al II-lea ca suprafata,dupa Federatia Rusǎ,si al VI-lea ,ca numǎr de locuitori .Granita dintre Romania si Ucraina este formata din douǎ sectoare: in nord,incepand de la Halmeu panǎ la localitatea Oroftiana de pe Prut ,din care ,pe o distanta de 60 km urmeaza cursul Tisei si in est, pe bratul Chilia sip e ramificatia acestuia ,Musura, pana la mare. Peninsula Crimeea corespunde,administrativ Republicii Autonome Crimeea.
Relieful este variat ,fiind construit ,inegal,din campii,podisuri,dealuri si munti.Aproape jumatate din teritoriul Ucrainei este ocupat de Podisul Podolic ,din partea central-vestica a tǎrii ,si de Colinele Donetului ,din nordul Mǎrii Azov.Valorile altimetrice maxime de 471 m in Podisul Podololiei ,si de 367 m, in Colinele Donetului.Sub raport geologic ,podisul are fundament Precambrian ,constiutuit din granite si gnaise ,acoperit de o cuvertura sedimentarǎ,alcǎtuitǎ in cea mai mare parte din formatiuni tertiare , peste care stau depozite loessoide si loess.
Ĭn partea centrala a Ucrainei se aflǎ Campia Niprului cu altitudini reduse (100-150 m),modelata de calota glaciarǎ pleistocena ,care a avansat pana la 50 lat.N si a lǎsat depozite morenaice.In sudul tǎrii ,Campia Marii Negre se suprapune unei depresiuni tectonice umpluta cu depozite neogene ,in care predomina calcarele .Campia se prezinta ca o treaptǎ netedǎ, ce inclinǎ, usor spre sud.
Muntii ocupǎ suprafete restranse :Carpatii Pǎduros, in vestul tǎrii, si Muntii Crimei, in sud.Culmile Carpatilor Pǎdurosi sunt dispuse pe directia nord-vest-sud-est, in trei siruri :Beskizii in partea esticǎ, Gorganii, cu inaltimi ce depǎsesc 1700 m, in partea centralǎ, si Carpatii Pocutiei in sud-est , cu altitudinea maximǎ de 2061 m in varful Hora Hoverla .In Peninsula Crimeea sunt Muntii Iaila , ale caror inaltimi trec de 1500 m, in varful Romankusk(1545 m).
Clima se defineste printr-un continentalism in crestere spre est .Pe litoralul sudic al Peninsulei Crimeea , clima este subtropicala, arsita zilelor de varǎ fiind redusǎ de brizele marine.
Ucraina este traversata de fluvii importante:Niprul si Bugul de Sud .In este curge Donetul , iar din Carpati izvorǎsc Tisa , Prutul si Siretul .In sud-vest , Ucraina este limitatǎ de Dunǎre .
Invelisul vegetal cuprinde pǎduri de amestec (conifere,foioase) in nord , pǎduri de stejar si fag in centru si in vest , iar in sud , sunt dominante silvostepa si stepa inlocuite ,in bunǎ parte , cu plante de culturǎ.
Ucraina este statul cu cea mai mica ratǎ a natalitǎtii din Europa (7,7%, in 2003 ), ca urmare a procesului de imbǎtranire a populatiei a declinului economic si a poluǎrii radioactive.
Orasele cele mai mari ale Ucrainei sunt: Kiev-capitala, Harkov, Odessa, Donetk, Lvov, Krivoi Rog.
Ucraina dispune de importante resurse de subsol, in Donbass, pentru cǎrbune superior.Productia de cǎrbuni a Ucrainei o plaseaza pe locul al III-lea in Europa. Se adaugǎ bazinul de lignit al Niprului .Prin productia de minereu de fier Ucraina ocupa locul al II-lea in Europa .Cele mai mari zacaminte de minereuri de mangan din lume se aflǎ in Bazinul Nikopol , iar pentru productia de titan, Ucraina ocupǎ locul al II-lea pe Glob.La sulf natural ,Ucraina detine cele mai mari zǎcǎminte din lume , iar la zǎcǎmintele de grafit , cele mai mari resurse din Europa .
Industria este concentratǎ in sectorul suprapus bazinului carbonifer al Donetk-ului.Ucraina este un producǎtor puternic de energie electricǎ, o contribuǎtie semnificativǎ revenind centralelor nucleare , intre care cea de la Cernobal , inchisǎ in anul 2000, a cǎpǎtat o tristǎ notorietate in urma catastrofei din aprilie 1986.
Se perfectioneazǎ continuu productia de lansatori , sateliti si echipament pentru cercetarea cosmosului .Ucraina este un producǎtor important al tehnicii de rǎzboi : tancurile , avioanele de transport de rǎzboi complexele de rachete antiaeriene, echipamentul optic .
Agricultura este o activitate economica importantǎ.Exista un anumit echilibru intre productia vegetalǎ si cea animalǎ . Ucraina este cunoscutǎ prin productia de cereale , la care ocupǎ locul al IV-lea in Europa ,de floarea-soarelui, la care ocupǎ locul al II-lea pe glob ,sfecla de zahǎr ,cartofi si prin efectivele de bovine .Viticultura este specifica Peninsulei Crimeea , iar pomicultura , regiunilor transcarpatice si subcarpatice.
Ucraina dispune de o retea feorviara dezvoltatǎ ,de o vastǎ retea rutierǎ, de o amplǎ retea de cǎi navigabile.Porturi de mare capacitate sunt atat la Marea Neagrǎ, cat si la Dunǎre(Reni,Ismail,Chilia).Punctele de trecere a frontierei , dinspre Romania spre Ucraina , sunt Vicsani , pe cale feratǎ, si Siret , pe sosea , apoi Sighetu Marmatiei si Halmeu .
Litoralul ucrainean al Mǎrii Negre , in special cel al Crimeei , este o importantǎ regiune turisticǎ , sustinuta de cura heliomarinǎ si plajele cu nisip fin .
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 20153
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved