Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

UNGARIA - relieful

geografie



+ Font mai mare | - Font mai mic



UNGARIA

Ungaria este situata la N-V de Romania, frontiera intre acestea desfasurandu`se intre Beba Veche si Halmeu. Granita este terestra, in cea mai mare parte. Pe cursul inferior al Muresului se afla un segment din frontiera Ungariei cu Romania.

Reliful - peste 2/3 din suprafata Ungariei este ocupata de campie. In centrul si estul tarii se desfasoara mai multe compartimente ala Campiei Panonice, unele mai coborate - Campia Tisei, altele mai ridicate - Campia Cumaniei, sau inalte - Campia Ba ;atonului , cu a ;titudine intre 150 si 300 de m. Campia Tisei, numita si Alfold ( 'pamant jos' ) , se intinde la est de albia raului Tisa si este o regiune aluviala fertila, strabatuta de raurile care curg dinspre Carpati. In apropiere de Szeged se inregistreaza altitudinea cea mai coborata, de 78 m. In Campia Nyrului se afla un sector cu dune de nisip. Campia Cumaniei , numita si Felfold ( 'pamant inalt'), reprezinta sectorul dintre Tisa si Dunare, caracterizat prin altitudini ce depasesc in general 100 m , prin dune de nisip , lacuri sarate, cursuri de apa rare. Aceste doua compartimente formeaza Campia Panonica propriu-zisa. Partea cuprinsa intre Dunare , Drava si sirul muntilor Bakony-Vertes, numita Campia Balatonului sau Dunatul, este dominata de masivul cristalin Mecsek si are relief deluros.



In N-V tarii , suprapusa unuui sector al Depresiunii Bratislavei, se desfasoara Campia Mica sau Kisalfold, cu aspect de ses neted, cu altitudini de 100-160 m.

Muntii ocupa suprafete reduse si au altitudini mici : Muntii Matra - cei mai inalti din Ungaria , cu varful Kekes, de 1015 m -, Muntii Bukk si Zemplen, ramificatii ale Carpatilor.

Clima este temperat continentala de tranzitie intre cea oceanica si cea continentala, cu ierni reci si veri calduroase si precipitatii relativ reduse. Cantitatea de precipitatii anuale scade spre interiorul tarii de la 600-800 de mm, in Campia Balatonului, la 500 de mm, in sectorul de confluenta a Crisului cu Tisa. Temperatura medie este de 10 C

Reteua hidrografica este reprezentata de Dunare, care strabate tara pe directiile V-E si N-S, in partea centrala, si dreneaza intreaga suprafata a tarii. Raul Raba strabate Kisalfold-ul, iar Alfold este strabatuta de Tisa, in intregime indiguita, care primeste apele Somesului, Crisului si Muresului. In S curge Drava, care formeaza granita cu Croatia. In V la poalele Muntilor Bakony, se afla cel mai mare lac din Ungaria, lacul Balaton ( cu o suprafata de 596 km si o lungime de 78 km), legat de Dunare prin canalul Sio.

Padurile de fag si stejar acopera regiunea muntoasa , Campia Panonica fiind domeniul silvostepei si , in special al stepei, numita 'pusta' , reprezentata prin ierburi marunte, xerofile. Solurile foarte fertile favorizeaza dezvoltarea unei agriculturi intensive.

Prin raportarea populatiei Ungariei la suprafata, este pusa in evidenta o densitate aproape de media continentului, 108 loc./km . Principala concentrare umana se afla in regiunea capitalei, care detine mai mult de un sfert din populatie tarii. Aici sunt prezente avtivitati industriale, comerciale, financiar-bancare, cultural-administrative. A doua refiune de concentrare umana este cea situata la veste de Dunare, cu doua nuclee : unul, la nord de lacul Balaton, unde este dominanta industria extractiva(carbune) si activitati de prelucrare a materiilor prime. A treia regiune de concentrare umana se afla in N si N-E tarii. Este vorba de orasele Debrecen, Miskolc, Eger, s.a, cu activitati industriale, comerciale, agricole ce mobilizeaza o buna parte din populatie. In ultimele decenii s-a reusit atragerea populatiei spre jumatatea sudia a Alfold-ului, ca si in Felfold-ul sudic si in Dunant, spre orasele Szeged si Pecs.

Principalul oras al ungariei este Budapesta (1.7 mil de locuitori) despratit de Dunare in doua parti:Buda, in vest si pesta in est, care au existat ca doua orase separate pana in 1873. Este un oras modern, ce concentreaza o mare parte din activitatea economica a tarii.

Acceptata in U.E. la 1 mai 2004, Ungaria a facut eforturi de modernizare economica, de inlaturare a elementelor economiei centralizate, socialiste. Ponderea industriei si agriculturii s-a redua in structura socioprofesionala a populatiei active, cat si in realizarea P.I.B., in favoarea serviciilor care au devenit principala componenta a economiei.

Industria este diversificata, o pondere mare revenind constructiilor de masini ( autovehicule, echipament electric si electronic, diverse masini si utilaje), industria usoara si alimentare. Se cultiva cereale, circa jumatate din suprafata tarii fiin cultivata cu grau si porumb, plante tehnice - sfecla de zahar, floarea soarelui, rapita, in, canepa si vita-de-vie, cu renumitele vinuri de Tokay, pomi fructiferi.

Ungaria, alaturi de Elvetia si Austria, este regiunea de tranzit intre S si N europei. Caile de comunicatie feroviara, rutiera si fluviala trec prin capitala. Cea mai densa retea de comunicatii se gaseste in N tarii, care este si o regiune cu valente industriale deosebite. Legatura feroviara dintre Romania si Ungaria se asigura indeosebi prin punctele de frontiera Curtici si Episcopia Bihorului, iar cea rutiera prin Bors si Nadlac.

Capitala Ungariei ofera o multitudine de obiective turistice, spre regiunea balneara a Balatonului, complecul Visegrad, regiunea muntilor Matra si Bukk etc. Predomina turismul cultural-istoric, urmat de cel balneoclimateric.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 37543
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved