Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Migratia in lumea contemporana - Cauzele migratilor

Demografie+ Font mai mare | - Font mai micMigratia in lumea contemporana1. Definiti urmatorii termeni:

Migratie = Deplasare in masa a unor triburi sau a unor populatii de pe un teritoriu pe altul, determinata de factori economici, sociali, politici sau naturali;

Emigrant = Individ care pleca din patrie pentrui a se stabili (definitiv sau temporar) in alta tara;

Imigrant = A venii dintr-o tara straina pentru a se stabili in alta.

Refugiat = Persoana care s-a retras undeva sau la cineva spre a se adaposti, spre a gasi sprijin sau ocrotire in fata unei primejdii, a unei neplaceri etc. ♦ Refugiat politic = persoana care cere azil politic.

Deportat = Persoana care este trimis fortat intr-o regiune indepartata; exilat; surghiunit.

Azil politic = Acordarea de catre stat a dreptului de intrare si de sedere pe teritoriul sau a unei persoane straine, persecutata in tara sa pentru convingerile politice.

Discriminare = Actiunea de a discrimina si rezultatul ei. 1. Deosebire, distingere efectuata intre mai multe elemente. 2. Politica prin care un stat sau o categorie de cetateni ai unui stat sunt lipsiti de anumite drepturi pe baza unor considerente neintemeiate. ♦ Discriminare rasiala = segregatie.

2. Cauzele migratilor contemporane

Politici

Coruptia politica

Declararea razboiului armat

Lipsa diferitelor drepturi si libertati

Regimul politic

Dezidenta politica

Social-economice

Situatia financiara precara

Dorinta de realizare pe plan profesional

Realizarea unui viitor stralucit copiilor

Dorinta tineretului de detasare de parinti si de independenta

Lipsa locurilor de munca

Foamea si seceta

Saracia

Culturale

Sistemul de invatamant precar

Aparitia unor noi curente.

Impunerea unei alte limbi

Nerespectarea traditilor si obiceiurilor unor persoane

Naturale

Hazardurile

Clima

Zona geografica

Sanitare

Sistemul de sanatate precar

Epidemiile

Religioase

Intoleranta religiei

Aparitia cultelor religioase

3. Tipuri de migratii cotemporane:

Migratia legala: Atunci cand se respecta toate normele legale privind migratia. Ex.: Mediicii din romania care pleaca in strainatate pentru realizare pe plan profesional si financiar.

Migratia ilegala: Atunci cand nu se respecta legile privind emigrarea intr'o alta tara. (faimosul caz al Nadiei Comaneci, atunci cand a vrut sa emigreze in vremea cumunismului) sau in zilele noastre intalnim practicarea de servicii ilegale (prostitutia,.traficul de carne vie, contrabanda). Aceste persoane au acte false pentru emigrarea in alta tara pentru trecerea ilegala a frontierei.

Migratia individuala: Atunci cand o persoana sa hotaraste sa migreze pentru un scop persoanel (Realizare profesionala, sentimentala

Migratia colectiva: Atunci cand un numar mare de persoane migreaza. Putem intalnii cazurile famililor de romani plecati in strainatate.

Migratia interna. Are valori mai mari in mediul rural decat in cel urban. In regiunea de dezvoltare de N-E migratia interna determinata de schimbarea domiciliului, in anul 2004, a afectat un numar de 116.612 de persoane (15,76% din migratia interna inregistrata in Romania). Din care 61.079 de persoane reprezinta numarul celor plecati, iar 55.533 de persoane sunt sositi, rezultand un sold migratoriu de - 5.546 de persoane.

Migratie externa (Migratia internationala in Regiunea de dezvoltare N-E)

In anul 2004 au emigrat din Romania 13.082 de persoane si au sosit 2.987 de persoane, rezultand un sold migratoriu de - 10.095 de persoane. Din Regiunea de N-E au emigrat 1.853 de persoane (14,16% din total) si au sosit 339 de persoane (11,34% din total), rezultand un sold migratoriu de - 1.514 de persoane (14,99% din total). Din datele prezentate mai sus rezulta ca regiunea de N-E se confrunta cu o depopulare destul de accentuata

4.Spatiul istoric al migratiunilor contemporane

Asia -> Europa. Intalnim migratia colectiva din spre continentul asiatic catre cel european. Putem observa si la noi in tara, o mare crestere a imigrantilor In ultimu timp, imigrantii chinezi reprezina acum o forta de munca ieftina a tarii, care datorita conditilor de acasa prefera sa lucreze la noi pentru ca spun ei ' salariu este de pana la 5 ori mai mare ca si acasa' . Odata cu razbouiul anti-terorism din Irak, conditiile de viata din zonele de razboi lasa de dorit, iar cei din tarile aflate in razboi cer azil politic pentru o mai mare siguranta a vietii proprii si un trai mai bun.

Africa-> Europa. In deosebi, tarile slab dezvoltate africane sunt o cauza a migratiei. In Franta, Italia, Spaniaintalnim asa zisa 'populatie magreba' care este formata din persoane de culoare care au venit in Europa, pentru un loc de munca si pentru drepturile pe care le au, aici, in tarile din U.E.

Europa-> America 'Se spune ca America este tara tuturor posibilitatilor'. Cauza principala a migratiei euro-americane este mai mult datorata nevoii de realizare profesionala, precum si cel de independenta.

Roamnia-> Europa. Institutile de stat corupte, invatamantul slab dezvoltat, mediul sanitar precoce, nivelul de trai scazut,salariile mici din institutile de stat, lipsa locurilor de munca si dorinta de realizare profesioanala sunt cauzele care determina cel mai mult emigrarea in tarile europene. Adeseoridatorita numarului mare de emigranti romani (circa 8 milioane) intalnim adesea termenul de 'capsunari' care face referire la munca inferioara pe care romanul o face in tarile europene in deosebi in agricultura.

Romania Moldova)->Romania (Restu tarii). Odata cu deschiderea fabricii Nokia de la 'Jucu' incepe si sezonul de migratie interna. Tot mai multi romani se muta in zona industriala in speranta unui loc de munca, si a unui salariu mai consistent pentru a'si putea intretine familia. Soldul migratoriu negativ pe judete se datoreaza slabei dezvoltari economice a Moldovei in comparatie cu celelalte regiuni ale tarii.

5.Consecintele migratiilor

Tara de origine

Tara de destinatie

Numarul populatiei scade

Numarul populatiei creste

Forta de munca scade

Forta de munca 'ieftina' creste

Increderea in tara scade

Strainii isi fac o impresie negativa despre Romania

Sporul natural este negativ

Rata natalitatii creste

6. Care ar trebui sa fie atitudinea statului fata de imigranti, refugiati, deportati?

Atitudinea statului trebuie sa fie una pozitiva si sa ofere o oportunitate imigrantilor si refugiatilor pentru dezvoltarea lor ca indivizi. Ar trebuii sa inteleaga motivele si sa sprijine imigrantii oferindu'le un loc de munca si drepturile cuvenite oricarui om (excluzand dreptul la vot). Statul ar trebuii sa inteleaga ca migratia (emigrarea/imigrarea) poate avea un rol benefic asupra economiei. De exempluromanii plecati in strainatate trimit anual bani acasa, anul trecut trimitand peste 4 miliarde de euro in tara. Imigrantii pot fi o solutie pentru ocuparea locurilor libere de munca, dar si pentru specializarea anumitor domenii (sanitar)

In ceea ce'i priveste pe deportati, din punctul meu de vedere, daca persoana deportata dintr-o alta tara in Romania, din cauza unei incalcari ale constitutiei acelei tari ar trebuii sa suporte aceleas consecinte ca si in tara de provenienta.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 20568
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved