CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
Populatia statistica reprezinta multimea elementelor simple sau complexe, de aceeasi natura, care au una sau mai multe insusiri esentiale comune, proprii elementelor cat si populatiei privita ca un tot unitar. [Florea I.,1998]
O populatie este finita daca include un numar determinat de elemente, dar ea poate fi considerata drept reprezentativa pentru o populatie teoretica infinita. Ca urmare apare necesitatea de a delimita o populatie in: continut, spatiu si timp. Se mai denumeste si populatia univers.
Exemple de populatii statistice: multimea persoanelor dintr-o anumita tara (localitate, zona etc.) in anul t, multimea gospodariilor din Romania, la momentul t, multimea consumatorilor unui produs, multimea societatilor producatoare sau concurente ale unui produs, multimea societatilor distribuitoare, angajatii unei societati, etc.
Se noteaza cu majusculele de la inceputul alfabetului: A, B, C etc.
Unitatea statistica constituie elementul component, al populatiei statistice, asupra caruia se va efectua nemijlocit observarea.
Unitatea statistica este purtatorul originar de informatie sau subiectul logic al informatiei statistice. Datorita varietatii aspectelor sub care se poate prezenta in fapt, unitatea statistica comporta o definitie precisa, care sa excluda prin posibilitate de interpretare diferita de catre observatori si astfel orice eroare ce poate prejudicia valoarea investigatiei.
In exemplele citate mai sus, unitatile statistice sunt: persoana, gospodaria, consumatorul, societatea producatoare sau concurenta, societatea distribuitoare, angajatul etc.
Se noteaza cu minusculele corespunzatoare majusculei ce simbolizeaza populatia statistica, respectiv ai, bi etc..
Volumul populatiei reprezinta numarul unitatilor statistice care alcatuiesc populatia statistica, Acesta poate fi finit sau infinit, in functie de tipul populatiei care poate fi la fel finita sau infinita.
Se noteaza cu N, iar pentru o populatie A, avem:
A :
Esantion reprezinta o submultime a unei populatii statistice, constituita dupa criterii bine stabilite. In raport cu procedeul de formare a esantionului avem esantioane aleatoare si esantioane dirijate.
Esantionul aleator este format din unitatile statistice care rezulta printr-un procedeu aleator: procedeul tragerii la sorti, tabelul cu numere intamplatoare, procedeul extragerilor sistematice.
Esantionul dirijat este constituit pe baza unor informatii auxiliare existente la nivelul populatiei studiate sau lasand liber pe anchetator sa aleaga unitatile respectand doar realizarea structurii esantionului in functie de criteriile stabilite.
Se noteaza cu n.
Majoritatea studiilor au ca suport datele provenite de la nivel de esantion, de aici importanta constituirii acestuia si implicit, apelarea la inferenta statistica, pentru a estima parametrii la nivelul populatiei univers.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 6140
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved