CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
Autopurificarea solului
Printr-un complex de procese fizice, chimice sau biologice proprii, solul salubru dispune de capacitatea de a degrada si modifica numerosi poluanti care ajung la nivelul sau.
Aceasta capacitate, denumita autopurificare, este eficienta doar in conditiile in care solul nu este excesiv de polouat cu reziduuri minerale sau organice.
Intr-o prima etapa a autopurificarii intervine selectivitatea solului, prin care sunt retinute substante proteice, glucidice, coloranti, structuri coloidale, alcaloizi, fermenti si toxine bacteriene.
Ulterior, microflora telurica realizeaza procesele de biodegradare a substantelor organice, ai caror produsi finali sunt dependenti de cantitatea de oxigen din sol.
Astfel, in prezenta oxigenului, hidrocarbonatele sunt descompuse in glucoza care, la randul ei, este degradata pana la dioxid de carbon si apa. In solurile sarace in oxigen, au loc procese de descompunere anaeroba, in urma carora rezulta produsi nocivi, cum sunt acetona, acidul lactic, acidul acetic, acidul butiric, s.a.
Lipidele sunt scindate, intr-o prima faza, in glicerina si acizi grasi; ulterior, glicerina este biodegradata in dioxid de carbon si apa, pe cand acizii grasi, a caror descompunere este mult mai lenta, se pot acumula la nivelul solului.
In prezenta oxigenului, biotransformarea proteinelor parcurge doua etape. Initial, sub actiunea florei proteolitice, sunt scindate in polipeptide care, prin interventia ectoenzimelor, sunt descompuse in aminoacizi. Acestia, prin dezaminare si decarboxilare, genereaza amoniac si dioxid de carbon.
In etapa a doua, de mineralizare (nitrificare), prin oxidarea amoniacului rezulta nitriti si ulterior nitrati. In cazul proteinelor care contin sulf si fosfor, procesul se desfasoara similar: initial rezulta hidrogen sulfurat, respectiv hidrogen fosforat, care, in final, se mineralizeaza pana la sulfati, respectiv fosfati.
In conditii de anaerobioza, biodegradarea proteinelor nu mai parcurge etapa de mineralizare. In plus, pot apare procese de reducere prin care azotatii, fosfatii si sulfatii din sol sunt transformati in amoniac, hidrogen fosforat, respectiv hidrogen sulfurat.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 7421
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved