CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
Caracteristicile geografice(particularitati ecologice) ale ecosistemelor umane
Prin pozitia geografica a unei asezari umane nu se are in vedere numai pozitia matematica cu coordonatele respective (longitudine si latitudine), ci toate caracteristicile geografice ale zonei, atat ale vetrei cat si ale zonei inconjuratoare.
Pentru extinderea ecosistemului, se analizeaza relieful, clima, apele, vegetatia, solul si evident structura geologica cu pachetul de roci (litologia), gradul de stabilitate seismica, resursele minerale (de la metale la combustibili fosili si ape subterane -minerale si dulci).
Substratul (fundamentul) geologic, in care intra aspectele privind structura (orogenetica sau de platforma) si litologia (roci dure eruptive si metamorfice, sedimentare, cimentate sau necimentate), stabilitatea sub aspectul miscarilor tectonice cu degajare de masa si energie (vulcani, cutremure), trebuie luat in considerare in definirea ecosistemului asezarii umane. 1
Relieful ca parametru geografic si factor ecologic prezinta pentru ecosistemul unei asezari o importanta cu totul deosebita, atragand dupa sine si alti parametri geografici cum ar fi clima, apele, solurile si vegetatia.
In cea mai mare parte ecosistemul asezarii este, intr-o oarecare masura, directionat in extindere, in structura si chiar functii de configuratia reliefului.
Ecosistemele urbane de campie sunt situate intre 0-200 m inaltime (altitudine), iar relieful are energie si fragmentare redusa.
Ecosistemele urbane montane prezinta si mai multe restrictii sub aspectul configuratiei reliefului. Aici energia si fragmentarea au valori mari, vaile sunt inguste si adanci, fara terase si albii majore ale raurilor, fapt ce restrange mult spatiul - vatra oraselor - pe fundul vaii, obligand extinderea pe versantii cu inclinari mai mici.
O categorie cu totul speciala o reprezinta ecosistemele urbane litorale si deltaico-lagunare. Orasele situate la tarmul marilor si oceanelor, in unele situatii la tarmurile marilor lacuri, se dezvolta invariabil cu o structura semi-concentrica avand nucleul, centrul, la contactul uscatului cu marea, asa numitul waterfront.
Clima unui ecosistem uman (asezare rurala sau urbana) se inscrie pe fondul general al zonei geografice respective.
Acest fond climatic conferit de cei doi parametri (latitudine si altitudine) este modificat de catre ecosistemul uman in functie de gradul de dezvoltare, de la catun la megalopolis. In functie de pozitia ecosistemului respectiv pe aceasta scara ierarhica vom constata diferentieri climatice intre acesta si mediul inconjurator.
Alimentarea cu apa potabila sau industriala si evacuarea apelor menajere reprezinta una din componentele principale ale ecosistemului urban pentru preintampinarea focarelor de infectie si a bolilor corespunzatoare, asa zise boli hidrice (holera, febra tifoida).
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1794
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved