Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Echilibrul biocenozei. Principiile lui PRIGOGINE si STUGREN.

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai mic
Echilibrul biocenozei. Principiile lui Prigogine si Stugren.

d. Teorema lui Prigogine. Pe de alta parte, biocenoza este si un sistem deschis. Conform teoremei lui Prigogine (Prigogine 1955), in sistemele deschise productia de entropie scade constant datorita schimbului de substanta si energie cu mediul, pana atinge o valoare minima.
Un sistem deschis obtine entropie pe doua cai: (1) - prin productie de entropie in cursul desfasurarii proceselor ireversibile si (2) prin schimbul de entropie cu mediul. Acest schimb este rezultatul fluxului de entropie, o entropie care este peste tot in biosfera ca rezultat al functionarii sistemelor fizico-chimice si biologice. Productia de entropie atinge viteza si marimi constante, iar sistemul isi pastreaza structura ca urmare a unei productii necontenite de entropie.

e. Principiul lui Stugren. Ca sistem deschis, biocenoza compenseaza pierderile de energie prin balanta pozitiva a substantei si energiei. Astfel ca organismele se hranesc si cu entropie pozitiva nu numai cu entropie negativa (Stugren 1975). Biocenozele functioneaza ca un sistem de pompe de entropie (Patten 1959) care consuma o mare cantitate de energie pentru a elimina in mediu entropia suplimentara si in acest mod isi conserva ordinea interioara.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1308
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site