Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Poluarea mediului

Ecologie mediu



+ Font mai mare | - Font mai mic



Poluarea mediului

Omenirea, in ansamblul ei, este confruntata cu o serie de probleme a caror solutionare cere atentie, gandire si actiuni concentrate, la scara nationala si internationala. Una dintre aceste probleme este poluarea.



Poluarea este o stare negativa dintre mediul creat de om si mediul natural, ca urmare a actiunii unor factori poluanti. Dintre acestia se remarca poluantii generati de consumul crescand de energie al omenirii si care provoaca o poluare complexa - chimica, termica si radioactiva. Exista si factori poluanti naturali, precum eruptiile vulcanilor, insa in marea lor majoritate factorii poluanti sunt generati de catre activitatile umane.

Poluarea este de mai multe tipuri:

poluarea aerului;

poluarea apei;

poluarea solului;

Dezvoltarea si civilizatia antreneaza un consum tot mai mare de energie pe locuitor. Pentru aceasta, productia de energie trebuie sa creasca continuu. In prezent, aproximativ 97% din productia de energie industriala a lumii provine din combustibili fosili (carbune, petrol si gaze naturale) care, prin ardere, degaja in atmosfera o serie de substante poluante, mai ales bioxid de carbon. Se apreciaza ca sunt emise anual in mediul inconjurator aproximativ 20 miliarde de tone de bioxid de carbon, din care jumatate ajung in atmosfera si jumatate sunt absorbite de apele de suprafata ale raurilor si oceanelor. Se produce o incalzire a atmosferei datorita gazelor acumulate in straturile inferioare ale acesteia, care permit trecerea razelor solare calde, dar nu permit disiparea in sens invers a excesului de caldura, inchizand acest surplus asemenea unei sere gigantice. Potrivit unei estimari, in viitor, aceste gaze vor putea ridica temperatura medie a planetei cu 1,5 - 4,5 º. Consecintele ar putea fi valuri de seceta in regiuni extrem de fertile azi si ploi torentiale in zone desertice, intetirea topirii ghetarilor, ridicarea pana la circa 2 m a nivelului marilor, inundarea zonelor joase de litoral, etc.

Trecerea la folosirea energiei nucleare, desi evita efectele de mai sus, implica alte riscuri: produce radiatii care apar incepand de la extragerea uraniului si continua cu procesul folosirii lui,    a reziduurilor radioactive, precum si pericolele incalculabile pe care le pot provoca un eventual accident si un conflict militar.

O forma grava de poluare apare in stratul superior al atmosferei, in stratosfera, unde ozonul formeaza un invelis ce constituie    pentru om un sistem natural de protectie impotriva razelor solare ultraviolete.

In afara de bioxidul de carbon si alte gaze, energia termica si deseurile radioactive, in categoria poluantilor intra si metalele toxice (plumbul si mercurul), care sunt evacuate in cursurile de apa si in atmosfera, de automobile, crematorii, procese industriale si de pesticidele agricole.

Gravitatea acestor fenomene este legata si de faptul ca nu se cunosc limitele superioare ale poluarii, acele momente pana unde se poate dezechilibra balanta ecologica naturala a pamantului fara consecinte severe, adica inainte ca procesele vitale ale ciclurilor biogeochimice sa sufere deteriorari ireversibile.

Organismele create in diferitele tari ale lumii, ca si legislatia nationala si internationala, miscarile ecologiste din intreaga lume au drept scop sa previna poluarea si sa inlature cat mai rapid efectele negative ale acesteia. De aceea, concentrarea atentiei asupra prevenirii poluarii presupune cresterea rolului stiintei si al cercetarii in elaborarea noilor tehnologii nepoluante, in asigurarea progresului si din punct de vedere ecologic, concomitent cu oprirea cursei inarmarilor si realizarea dezarmarii nucleare si generale.

REZUMAT

POLUAREA MEDIULUI

Poluarea este o stare negativa dintre mediul creat de om si mediul natural, ca urmare a actiunii unor factori poluanti. Dintre acestia se remarca poluantii generati de consumul crescand de energie al omenirii si care provoaca o poluare complexa - chimica, termica si radioactiva. Gravitatea acestor fenomene este legata si de faptul ca nu se cunosc limitele superioare ale poluarii, acele momente pana unde se poate dezechilibra balanta ecologica naturala a pamantului fara consecinte severe, adica inainte ca procesele vitale ale ciclurilor biogeochimice sa sufere deteriorari ireversibile.

Organismele create in diferitele tari ale lumii, ca si legislatia nationala si internationala, miscarile ecologiste din intreaga lume au drept scop sa previna poluarea si sa inlature cat mai rapid efectele negative ale acesteia. Dezvoltarea si civilizatia antreneaza un consum tot mai mare de energie pe locuitor. Pentru aceasta, productia de energie trebuie sa creasca continuu. In prezent, aproximativ 97% din productia de energie industriala a lumii provine din combustibili fosili (carbune, petrol si gaze naturale) care, prin ardere, degaja in atmosfera o serie de substante poluante, mai ales bioxid de carbon. Trecerea la folosirea energiei nucleare, desi evita efectele de mai sus, implica alte riscuri: produce radiatii care apar incepand de la extragerea uraniului si continua cu procesul folosirii lui, a reziduurilor radioactive, precum si pericolele incalculabile pe care le pot provoca un eventual accident si un conflict militar. Una dintre aceste probleme este poluarea.

BILIOGRAFIE:

NEGULESCU,N.,SI COL. PROTECTIA MEDIULUI INCONJURATOR,ED.TEHNICA , BUCURESTI,1995

PUMNEA,C.,GRIGORIU,G.,PROTECTIA MEDIULUI AMBIANT,ED. DIDAC-TICA SI PEDAGOGICA,BUCURESTI,1994



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1927
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved