Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


REFERAT LA PROTECTIA MEDIULUI - FORME DE MANIFESTARE A POLUARII

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micREFERAT LA PROTECTIA MEDIULUI - FORME DE MANIFESTARE A POLUARII

POLUAREA MEDIULUI

Pentru a trai in conditii cat mai bune,omul a utilizat permanent resursele naturale:animale, plante,arbori,sare,petrol, gaze ,apa.Din utilizarile acestor resurse naturale au rezultat si produse neutilizabile cum sunt:gaze prafuri produse lichide,ce au fost permanent evacuate in natura.Unele dintre aceaste produse au putut sa se integreze in ciclurile naturale ale unor elemente,altele insa se tot acumuleaza producand perturbatii ecologice.Un alt fenomen a fost epuizarea unor resurse naturale ,disparitia unor speciide plante si animale.

Fenomenul de aparitie a unor factori perturbatori ai mediului si de producere a dezechilibrelor ecologice a fost denumit poluare.poluant este socotit orice factornatural sau produs de om , care provoaca disconfort ,sau are actiune toxica asupra organismelor si/sau degradeaza dezechilibre ecologice. In prezent poluarea este o problema internationala a omenirii deoarece poluantii au atins valori mari,perturbatiile sunt puternice si trasfrontiere   

Cauzele aparitiei poluarii pot fi sintetizate astfel:

–utilizarea haotica a rezervelor naturale

acumulari in mediu de subst.neutilizabile

aparitia de subst.noi la care ritmul de consum si reciclare de catre organisme este mult inferior ritmului de aparitie

EMISIA MAXIMA ACCEPTABILA a unui poluant reprezinta cantitatea de poluant degajata in mediu ,la care nu se produc modificari importante.Se exprima prin nivelulunui poluant care este dat de concentratia maxima peste care trbuie luate contramasuri cum sunt:inchiderea surselor de poluare , retinerea ,distrugerea poluantilor etc..

Nivelele sunt stabilite in standardele de produs si in cele de calitate ale mediilor ,stabilite la nivel national,sau in recomandari ale unor foruri internationale cum sunt standardele internationale ISO, stabilite de ORGANIZATIA INTERNATIONALA DE STANDARDIZARE,standardele UNIUNII EUROPENE(EN) si normele stabilite de unele organizatii profesionale internationale.

CLASIFICAREA TIPIRILOR DE POLUARE

Dupa provenienta:poluare naturala -biologica

-fizico-chimica poluarea antropica,industriala ,agricola,din transporturi,menajera

Dupa natura poluantilor: poluare fizica -termica

-fonica

-radioactiva

-electromagnetica

Dupa starea poluantului:poluare cu gaze si pulberi in suspensie,,poluare cu lichide ,poluare ca subst solide.

FUMATULpe glob elimina anual mari cantitati de agenti poluanti .se fumeaza anual 5,7mil tone de tigaridi care se elimina 10,5t/an cd ,14,8t/anpb,48,4t/ancu echivalent cu emisiile a 1-2 vulcani de marime medie .Fumul este o suspensie de compusi de carbon asociati cu gudroane,hidrocaburi din gazele de evacuare.Fumul reduce vizibilitatea ,irita ochii si aparatul respirator .

SOLUL poate fi poluat cu particule solide din sedimente ,aluviuni,nisipuri,dar solul poate fi afectat si de poluanti industriali,menajeri,din transporturi,sau poluanti proprii agriculturii.

SUBSTANTELE RADIOACTIVE pot afecta de asemenea aerul,apa solul,vietuitoarele.Subst. radioactive provin di radiatia cosmica ionizata,radiatia pamantului,din experiente nuclear etc.

Agentii poluanti se pot caracteriza prin :

Limita de concentratie pt care o subst poate prezenta un efect poluant se mai numeste si concentratie maxim admisa.Limitele de concentratii sunt diferite in functie de natura poluantului ,de natura producatorului si de tara de emisie.

De exemplu SO2 are limitele: -0,25mg/m3 in aerul din ROMANIA

-0,3mg/m3 in CANADA

-0,365mg/m3 inSUA

In afara de concentratia maxim admisa acesti poluanti se caracterizeaza prin doza letala,concentratia letala,si timpletal.

DOZA LETALA este data de cantitatea maxima de subst. Ce poate omora 50%din animalele experimentate dupa 14 zile.Poate fi orala sau dermala dupa modul in care se ajunge in contact cu poluantul.CONCENTRATIA LETALA reprezinta concentratia subst. In solutie apoasa ce provoaca moartea a 50% dintr-o populatie acvatica dupa o expunere de 24-96ore.

TIMPUL LETAL este durata (in ore) in care toxicul de o concentratie data este letal pt 50%dintr-o pop. imersata.

SURSE NATURALE DE POLUARE

PLANTELE polueaza mediile cu polen ,spori de mucegai,si levuri unii cu caracter elergizant si infestant.

VULCANIIemit gaze ,vapori de apa ,materiale solide de diferite dimensiuni.

CUTREMURELE distrug solul ,polueaza aerul cu particule solide si gaze

PRAFUL COSMIC acumulat pe TERRA poate ajunge la 1000t/an avand si caracter radioactiv.Caderile de meteoriti provoaca cratere si dezechilibre in zonele de cadere.

INCENDIILEdi perioadele secetoase distrug ecosistemele,produc cantitati mari de dioxod de carbon si fum ,pun in pericol existenta umana,animala in zona distrug paduri pe mari suprafete de teren.

ALTE FORME DE MANIFESTARE A POLUARII

RADIATII SI RADIOACTIVITATE

Radiatiile sunt emisii si propagarii de unde ,sau corpusculi implicand un transport de energie .Au caracter ondulatoriu ,corpuscular sau mixt.

Radiatiile a sunt nuclee de heliu cu energie mai mica    si putere de patrundere redusa,avand un parcurs de cativa centimetrii.

Radiatiileb sunt emisii de electroni sau de pozitroni cu viteze foarte mari dar putere de ionizare mai mica

Radiatiile electromagnetice pot fi unde radio ,termice ,infrarosii,vizibile,ultraviolete in functie de lungimea de unda.

RADIOACTIVITATEA este un ansamblu de fenomene prin care se emit in mod spontan radiatii corpusculare sau electromagnetice de catre nucleele instabile.Prin bombardarea nucleelor atomice ale unor elemente cu anumite particule pot fi obtinuti izotopi radioactivi diferiti ,dintre care nu se gasesc in natura.

Sursele de radiatii pot fi:naturale ,din scoarta terestra ,energia solara si cea cosmica ,sau antropice ,din activitatile umane.

Sursele naturale terestre de radiatii sunt alc. Din rocile radioactive de potasiu ,carbon etc.In natura exista numeroase elemente care in stare pura sau din compusi emit spontan radiatii.

Surse antropice de radiatii provin din toate activitatile umane ce utilizeaza materiale sau instalatii ce emit radiatii .Apar in zonele extractie si preparare de minereuri de uraniu,la depozitarea necorespunzatoare a materialelor reziduale radioactive,din accidente,sau avarii la instalatiile nucleare,la vapoare,submarine,avioane cu incarcatura nucleara…

EFECTELE RADIATIILOR

Rafecteaza atat mediul cat si biocenozele.Asadar organismele vii sufera atat efecte directe cat si indirecte datorita biotopului afectat de radiatii.La om s-au observat urm. efecte provocate de iradieri:

Efecte nestocastice,aparute in timp scurt dupa oiradiere de mare intensitate.

Efecte stocastice,ce apar in timp mai indelungat dupa o iradiere de intensitate redusa.Factorul de risc prin cancer creste de la 1:150000 la 1:125pt urm. 30-50 de ani

Efecte genetice,manifestate la urmasii parintilor iradiati sub forma de malformatii congenitale ,deficiente psihomotor

Efecte teratogene ,la fetus datorita iradierii mamei in primele luni de sarcina.Copilul prezinta risc pt .intarziere mintala.

Riscul mare de iradiere apare si la accidentele sau exploziile reactoarelor nucleare..In urma accidentului reactorului nr.4 de la centrala nuclearo-electrica de la CERNOBALa fost contaminata o mare suprafata ,iar in decurs de    10 ani au decedat 125000 de oameni si alte mii de oameni sufera de diferite afectiuni.

POLUAREA TERMICA

Acest tip de poluare apare in industria metalurgica la elaborarea metalelor si aliajelor ,in turnatorii ,tratamente termice ,in unele domenii ale industriei chimice ,in energetica.

POLUAREA TERMICA A AERULUI se manifesta in special la termocentrale care racesc cantitati mari de ape ,in turnurile de racire cu ajutorul aerului .In zona se modifica microclimatul ,circulatia maselor de aer ,regimul precipitatiilor ,deoarece creste umiditatea si temperatura aerului.

In industrie ,caldura emisa de unele utilaje ,sau produse mareste considerabil temperatura.Pentru mentinerea integrala a capacitatii de munca sunt necesare 20grade;la 25-30 grade apare starea de disconfort .

POLUAREA TERMICA A APELOR se manifesta la apele curgatoare ,lacuri ,zonele litorale.Sursele de poluare sunt centralele termo si nucearo electrice care deverseaza apa calda de la condenatorul de abur mort.Pentru reducerea poluarii termice a apelor ,conductele de evacuare a apelor calde se prelungesc mult in largul lacului ,fluviului sau in mijlocul marii.In alte situatii apa se clorineaza ,pentru a nu se mai dezvolta microorganisme.

POLUAREA SOLULUISolul este stratul de la suprafata pamantului ,afanat ,moale,care,impreuna cu atmosfera ,constituie mediul de viata al plantelor.

INDICATORII POLUARII SOLULUI pot fi continuturile de elemente ,subst.,microorganisme.In practica se folosesc urmatorii indicatori :deprecierea calitativa si cantitativa a recoltelor ,,cresterea cheltuielilor pentru mentinerea recoltelor la parametrii anteriori poluarii.

Solul fiind un sistem mult mai complex decat aerul si apa ,poluarea ii afecteaza proprietatile ,deci si fertilitatea.In plus ,poluantii pot trece din sol in plante ,apa,sau aer ,iar depoluarea este un pruces dificil ,uneori chiar nerealizabil.

Indusrtia polueaza puternic terenurile agricole .Conform datelor ONU 15,6%din intreaga suprafata sunt pamanturi puternic degradate ,iar 15,7%sunt moderat degradate ,ceea ce inseamna aproape un sfert din suprafata agricola.

Depozitele de sterile cenusi de termocentrale ,zguri metalurgice acopera suprafete care altfel ar fi avut alta destenatie ,iai particulele fine sunt antrenate de vant ,poluand alte terenuri sau ape .

Depozitele de gunoaie permit ,in plus dezvoltarea parazitilor:tantari ,muste,sobolani,care raspandesc microbi virusi la distanta.

Metale grele ajung in sol din aer ,apa si namoluri.Rezistenta soluluila poluare cu metale grele difera in functie de natura solului.

Materialele radioactive pot exista in subsol ca zacaminte .Experientele nucleare in emisfera nordica au facut sa creasca radioactivitatea la poli si in GROENLANDA.

Deseurile si reziduurile din industria alimentara constituie alte surse posibile de poluare a solurilor.Uneori se utilizeaza ca fertilizanti sau amendamente.

Deseurile si reziduurie vegetale agricole si forestiere incarca solul cu nitrati ,agenti patogeni si facilizeaza inmultirea buruienilor.Aceste materiale si produsele lor de degradare in timp pot fi trasportate de ape la distanta marind astfel suprafata si mediile poluate..

Solul este suport si mediu de viata pt .ecosistemele naturale si antropice.Absolut toate formele de poluare a solului au efecte dezastruoase asupra ecosferei iar refacerea calitatilor solului este un proces de lunga durata ,sau imposibil

Pentru prevenirea degradarii fizice sunt necesare:

Pegatirea solului in conditii de umiditate optima

Irigari efectuate la timp si in cantitate corespunzatoare

Rotatia culturilor

Pentru prevenirea acidifierii trebuie:o utilizare corecta dupa analiza solului ,controlul PH-ului solului.

Pentru prevenirea carentei este necesara:

Asigurarea unui raport corespunzator pt .adancimea de 20cm sol

Corectarea PH-ului cu amendamente pt. a asigura PH=6,2.

Pentru prevenirea eroziunii solului datorita apelor sau a pantei terenului de 5-8%sunt:stabilite culturi antierozionale,se executa cultura in fasii,se faclucraci de terasarea terenului .

BIBLIOGRAFIE

MEDIUL INCONJURATOR

POLUARE SI PROTECTIE ANCA ANGHELESCU, CRISTINA ALPOPI,S.VISAN

PROTECTIA MEDIULUI

PROTECTIA MEDIULUI AMBIANT L.MIHAI BALOIU,ANCA ANGHELESCU,ILEANA PONORAN


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2850
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site