CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
Activitatea vulcanica
Vulcanii sunt de doua tipuri, hawaiian, caracterizat de magme fluide / activitate non-exploziva, si vulcani compusi (stratovulcani) / domuri vulcanice, cu magme vascoase / activitate exploziva. Vulcanismul se manifesta in general la contactul dintre placi, unde magma este produsa prin consum sau expansiune litosferica (fig. 9.1).
Eruptiile vulcanice au provocat mari distrugeri de bunuri si proprietati, au omorat si ranit oameni, reprezentand in continuare / perspectiva un potential pericol de catastrofa naturala (tabel 9.3). Efectele primare ale activitatii vulcanice includ curgerile de lave si manifestarile piroclastice. Efectele secundare includ curgerile de mal si incendiile (tabel 9.4). Acestea s-au produs recent in M-tii Cascadelor (M. St. Helens, 1980), Filipine (Pinatubo, 1991), Japonia (Unzen, 1991) si exista toate premisele ca situatia sa se repete in zonele cu factor de risc vulcanic.
Tabel9,3-4
O serie de metode, printre care construirea de ziduri, inghet hidraulic, bombardamente au fost aplicate pentru a controla curgerile de lava. Succesul acestor metode este inca relativ si implica reevaluari viitoare.
Activitatea piroclastica include eruptii de cenusa vulcanica care acopera suprafete intinse de teren cu un covor de material vulcanic fin, precum si curgeri de compozitie similara ce se deplaseaza descendent pe panta cu 100 km pe ora.
Marile eruptii de tip caldera sunt violente, dar se intalnesc rar in natura. Activitatea incepe prin explozii, continuand cu manifestari complexe ce dureaza pana la un milion de ani si chiar mai mult.
Curgerile de mal sunt provocate de combinarea zapezii si ghetii cu cenusa vulcanica. Ele se pot extinde cu efect nimicitor la mai multi kilometri departare de vulcan.
Monitorizarea sistematica a proprietatilor geologice, modificarilor topografice, activitatii seismice si a evolutiei recente a vulcanilor conduce in cele din urma la previziuni credibile asupra vulcanismului. Preziceri bazate pe bascularea formatiunilor superficiale, cutremure, deformarea partii inferioare a craterului si pe emisiuni gazoase au fost confirmate in Hawaii si Mt. St. Helens. Aplicarea acestor tehnici in alte regiuni cu factor de risc vulcanic ar putea intari fundamentarea stiintifica a prezicerii activitatii vulcanice. La scara globala este totusi dificil de apreciat cu acuratete intreg ansamblul de activitati vulcanice in viitorul apropiat.
Cu exceptia pregatirii psihologice a populatiei ce risca sa fie afectata, singura solutie practica este evacuarea populatiei in caz de pericol.
Perceperea riscului vulcanic se coreleaza aparent cu varsta si durata de locuit in zonele limitrofe vulcanilor. Proximitatea directa la un vulcan, proprietatea asupra locuintei, cunoasterea masurilor necesare in caz de pericol si nivelul de salarizare se manifesta doar cu efect limitat asupra perceptiilor populatiei implicate.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2439
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved