CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
Istoria Galatiului
Municipiul Galati este situat in estul Romaniei, avand o suprafata de 241,5 km patrati, la confluenta raurilor Siret(vest) si Prut (est), langa lacul Brates, cea mai mare acumulare de apa din aceasta partea tarii.
Climatul general este temperat continental.
Descoperirile
arheologice de pe raza actualului oras
Prima mentiune documentara in ceea ce priveste Galatii ca oras medieval este oferita de harta lui George Reicherstorffer, aparuta in Chorographie Moldavie, Colonia, 1541.
Localitatea apare mentionata ca asezare marcata cu trei turnuri,
semn al unei anumite importante in ierarhia centrelor urbane din
Numele orasului s-a format in vechime prin adaugarea la termenul 'Gal' (origine slava, semnificind murdar,noroi si mai apoi negru) a sufixului 'at'.
Singularul Galat a devenit la plural
Prosperitatea orasului, incepand mai ales cu secolele XVII-XVIII, creeaza conditii pentru ctitorirea de edificii, dintre care biserica 'Precista', danie a negustorilor galateni la anul 1647; se mai pastreaza si astazi.
Monumentul ecleziatic este un unicat arhitectural in aceasta parte a tarii, prin fortificatiile sale interioare, ceea ce ii ofera statutul de 'citadela' in vechiul oras.
Galatii au reprezentat in epoca : 'targul de negot cel mai vechi de pe toata Dunarea' dupa expresia lui Dimitrie Cantemir(domn al Moldovei 1710-1711,
membru al
Academiei din
'Epoca de aur' a localitatii, in vechime a fost perioada 'Porto Franco' (1837-1874).
Firme straine, bancherii, zarafii, armatorii, negustorii din cele mai diverse parti ale lumii creeaza impreuna cu oamenii locului, acea atmosfera inconfundabila care da specificitate orasului.
Secolul al XIX-lea reprezinta epoca in care Galatiul isi leaga numele si de cel mai important act politic al timpului: Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca si creerea structurilor Romaniei moderne, in timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Atat principele Cuza, cat si unul dintre cei mai apropiati
colaboratori, diplomatul Costache Negri, au fost parcalabi de
Epoca aceasta care, in plan economic poarta amprenta regimului de Porto Franco, iar in cel politic, pe cea a Unirii si a modernizarii in plan general a structurilor Romaniei, va reprezenta perioada de referinta privind trecutul orasului, cu o aura de specificitate continuata si in primele decenii ale secolului XX.
Muzeul de Istorie din
Primele incercari de alcatuire a unui nucleu muzeistic in Galati dateaza din 1890, cand V.A. Urechia, un carturar de talie europeana, daruieste orasului o colectie cu un profil divers,cuprinzind obiecte de paleontologie, arheologie, numismatica, etnografie, memoriale.Acestei incercari aveau sa i se adauge eforturile institutorilor Paul si Ecaterina Pasa care,in 1913 fondeaza alt muzeu.
La 24
ianuarie 1939, se inaugureaza prima institutie muzeistica a
orasului
Aceste colectii acumulate in timp vor reprezenta nucleul patrimonial al actualei institutii, care astazi insumeaza cca 50.000 de bunuri culturale.
Valorificarea muzeala este facuta prin cele doua sedii ale Muzeului din oras si printr-un al treilea aflat in teritoriu.In sediul central se afla expozitiile permanente, structurate pe sectiile de istorie veche, medie, moderna, cat si spatii in care se organizeaza evenimente muzeistice temporare.
Vechiul Muzeu 'Cuza Voda' cuprinde o expozitie permanenta dedicata domnitorului, care intruneste si calitatea de reconstituire a ambientului intelectual galatean din a doua jumatate a secolului XIX si inceputul secolului XX.
Muzeul
de Arta Vizuala Galati este unicul muzeu de arta
contemporana din
Este singura unitate de memorie care are ca obiect conservarea si reprezentarea artei imaginii comtemporane
din
Patrimoniul de baza il constitue pictura, sculptura, grafica si artele decorative, avand ca moment al creatiei perioda 1967-1999, fapt care ii pemite indeplinirea menirii de reprezentare a dinamicii fenomenului creatiei artistice contemporane.
Din anul 1991, muzeul si-a adoptat actualul nume in ideea ca, prin programele sale sa-si extinda gama de cercetare, documentare si prezentare dincolo de ramurile traditionale ale artelor plastice, la ramurile care compun creatia in imagine, specifica civilizatei contemporane: arta design-ului, arta imaginii dinamice cine-video,arta scenografiei si a dansului, arta ambientului urban etc.
Complexul
Muzeal de Stiintele Naturii Galati a devenit din 1990 o institutie complexa, realizatoare
a unui ambitios proiect ce presupune o expozitie botanica (15 ha), sere,
acvarii cu pesti exotic, pesti pe cale de disparitie, planetarium, gradina zoo
(7 ha) cu specii rare si sala multimedia pentru lucrul cu publicul.
Este membru al urmatoarelor asociatii:
Asociatia Muzeografilor Naturalisti din Romania, Asociatia Ornitologica Romana, Societatea Lepidopterologica Romana, Amicii Rozelor din Romania, Asociatia Gradinarilor Zoo si Acvariilor din Romania, Comitetul National I.C.O.M.
Are relatii de colaborare cu Asociatia Europeana a Zoo si Acvariilor.
A devenit din 1990 o institutie complexa, realizatoare a unui ambitios proiect ce presupune o expozitie botanica (15 ha), sere, acvarii
cu pesti exotic, pesti pe cale de disparitie, planetarium, gradina zoo (7 ha) cu specii rare si sala multimedia pentru lucrul cu publicul.
Este membru al urmatoarelor asociatii:
Asociatia Muzeografilor Naturalisti din Romania, Asociatia Ornitologica Romana, Societatea Lepidopterologica Romana, Amicii Rozelor din Romania, Asociatia Gradinarilor Zoo si Acvariilor din Romania, Comitetul National I.C.O.M.
Are relatii de colaborare cu Asociatia Europeana a Zoo si Acvariilor.
Teatrului Dramatic din
De atunci, o serie importanta de regizori si actori au trecut pe aici, marcand momente deosebite in evolutia acestei institutii de cultura.Grija pentru un repertoriu bine stabilit si gandit s-a simtit si s-a concretizat intr-un numar de 6-7 premiere pe stagiune, fapt cea facut sa sevorbeasca de un public fidel al Dramaticului galatean.
De-a lungul anilor, aici au vazut luminile rampei numeroase productii care au beneficiat de un numar impresionant de reprezentatii.
Anul 1976
marcheaza inaugurarea primului Festival de Comedie din
Festivalul este organizat in doua module(unulde primavara si unul de toamna), primind o noua denumire, FESTINGAL Comedia-n chip si fel.
Manifestarea a devenit una cu caracter international datorita integrarii sale in reteaua de festivaluri a I.I.T.M.
Teatrul liric, astazi Teatrul 'Nae Leonard' (dupa numele Printului operetei romanesti), a fost infiintat in 1956. An de an, repertoriul teatrului s-a imbogatit,
oferind publicului posibilitatea de a se intilni cu titluri de referinta din creatia universala de opera, zona simfonicului, balet, opereta, comedii muzicale, spectacole pentru copii.
Teatrul a initiat primul Festival de Opereta din
Anual, se organizeaza 'Zilele Muzicale Galatene', cand se prezinta publicului larg cele mai reprezentative titluri ale repertoriului din toate genurile.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1340
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved