Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Istorie numismatica

Istorie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Istorie numismatica

prima jumatate a sec. XIX Pondurile monetare din Moldova. Numite pietre de visterie sau blancuri, reprezentau sistemul oficial pentru controlul monedelor de aur straine care circulau si la noi. Legenda de pe avers este PRINT.1812.MOLDAV (cu litere chirilice). Imaginea este prezenta pe site prin amabilitatea domnului Adrian Popovici.



Dinicu Golescu publica "Insemnare a calatoriei mele". Descrie cum a vazut la Pesta "O sala mare plina cu feliurimi de monete strinse, din vechime si pina acuma, streine si unguresti", iar la Viena "O alta mare zidire unde au strinsoare de multime si feliurimi monede, antici, foarte vechi, si alte asemenea de mult pret".

martie Prima medalie romaneasca moderna. Legenda este DOMNIZA/ELENA/NASCUT LA/22 GHENARE/1847 (avers) si MARTIE AN2/1847 (revers), combinind litere chirilice cu litere latine.

Gheorghe Asachi intocmeste un "proiect de reorganizare a scoalelor nationale". In invatamintul superior trebuiau sa fie predate, printre altele, si urmatoarele cursuri de "stiinte istorice": cronologia, genealogia, arheologia, paleografia, blazon si numismatica.

Carol I devine domnitor al Romaniei.

- existau peste 70 de monezi straine in circulatie pe teritoriul Principatelor Unite

"Legea pentru infiintarea unui nou sistem monetar si pentru fabricarea monetelor nationale" este promulgata. Unitatea monetara este leul divizat in 100 de bani, fiind adoptat sistemul monetar zecimal al Uniunii Monetare Latine, bazat pe bimetalism (aur si argint). 1 leu trebuia sa cintareasca 5 grame si sa contina 4,175 grame de argint curat. Din Uniunea Monetara Latina au facut parte Franta, Elvetia, Belgia, Italia si Grecia. Luxemburg, Spania, Serbia, Muntenegru, Vaticanul si Romania au utilizat acest sistem monetar. In Uniunea Monetara Latina s-au batut piese in valoare de 5 unitati, din argint cu titlul 90.0%, piese de 0.50, 1 si 2 unitati, din argint cu titlul 83.5%, precum si piese de aur de 90.0% (10, 20, 50 sau 100 de unitati). Romania nu a capatat statutul de membru al Uniunii Monetare Latine deoarece nu a putut garanta ca va emite suficienta moneda de argint si de aur pentru a putea acoperi nevoile propriei circulatii (si, deci, ca monedele celorlalte tari membre nu se vor "scurge" la noi).

Legea intra in vigoare.

Cursuri bancare obisnuite pentru leul romanesc in secolul XIX:

Paris: 100 lei = 99,16 99,91 franci

Berlin: 100 lei = 79,13 81,14 marci

Londra: 100 lei = 4 lire sterline

Se inaugureaza oficial Monetaria Statului, unde se bat primele monede de 20 lei de aur si de 1 leu de argint

14 si 15.08-26 si 27.08.1871 Alexandru Papiu Ilarian prezinta ca dar din partea clericului Mihail Crisan din Reghin 160 de monede romane care, impreuna cu alte 19 monede si medalii romanesti, daruite tot atunci de Vasile Alexandrescu Urechia, stau la baza actualului "Cabinet numismatic al Academiei".

Monedele straine - rusesti, austriece sau turcesti - si-au incetat oficial circulatia in tara (pe baza decretului din luna mai al lui Petre Mavrogheni, ministru de Finante).

Este adoptata legea care stabilea cursul monedelor rusesti. O data cu intrarea trupelor rusesti in tara, rublele au capatat curs legal si obligatoriu in Romania, rubla fiind supraevaluata.

Este adoptata legea pentru emisiunea biletelor ipotecare (pentru o valoare de 30.000.000 lei) garantate de bunurile imobiliare ale statului, prima hirtie-moneda din Romania.

Cursul rublelor este scazut de la valoarea impusa de rusi pina la valoarea reala (rubla ajunge de la 4 lei la 3,70 lei). Monedele mai mici de jumatate de rubla nu mai au curs obligatoriu.

Legea pentru infiintarea unei banci de scont si emisiune "Banca Nationala a Romaniei" (capital de 12.000.000 lei) cu privilegiul exclusiv de a bate moneda, sub forma de societate anonima cu participarea statului (1/3 din actiuni fiind ale statului si 2/3 ale detinatorilor particulari). Primul director al BNR a fost Teodor Mehedinteanu, urmat in functie de Eugeniu Carada.

Rublele nu mai au curs legal in Romania.

Parlamentul voteaza transformarea Romaniei in regat.

Carol I este incoronat ca rege al Romaniei.

Apare Despre originile monetelor, de Mihail C. Sutzu.

Este votata legea pentru organizarea monetariei statului, a fabricii de timbre si a depozitului general al timbrelor.

Este votata legea pentru introducerea sistemului monometalist (etalon aur), ce intra in vigoare pe 17/29.03.1890. 1 leu este echivalent cu 1/3.1 dintr-un gram de aur fin cu titlul de 90%. Emisiunile de hartie-moneda trebuiau sa fie acoperite in proportie de 40% cu aur.

BNR devine banca privata, prin vinzarea participatiei statului catre particulari.

Moare regele Carol I.

Se urca pe tron regele Ferdinand I

Unificare monetara. Sint scoase din circulatie bancnotele emise de Austro-Ungaria, de Rusia si de trupele de ocupatie germane, prin preschimbare cu bancnote emise de BNR.

Moare Ferdinand I; Mihai I minor devine rege.

Legea pentru stabilizarea monetara prin devalorizarea leului (scaderea continutului in aur). Un leu valoreaza 10 miligrame de aur cu titlul 900/1000. Un leu aur este egal cu 32 de lei hirtie. Biletele de banca emise de BNR sint convertibile in aur, dar numai in cazul sumelor mai mari de 100.000 de lei.

Carol II este proclamat rege; Mihai I redevine print mostenitor si capata titlul de "mare voievod de Alba Iulia".

Carol II abdica; Mihai I redevine rege.

Legea privind etatizarea BNR.

Comisia pentru redresare economica si stabilizare monetara

Stabilizare monetara: 1 leu nou = 20.000 lei vechi. In urma reformei un leu valora 6.6 miligrame de aur cu titlul 90%. La stabilizare fiecare cetatean a putut sa schimbe personal doar o suma fixa de bani, suma posibil de schimbat de un om fiind intre 1.5 si 7.5 milioane de lei vechi, in functie de ocupatia prezentatorului.

Mihai I abdica si se proclama Republica Populara Romana

Reforma baneasca, continutul acoperirii in aur este ridicat la 0,079346 grame de aur fin la leu. Schimbul banilor se face de la 20 la 400 lei pentru un leu nou, diferentiat pentru populatie (20:1), intreprinderi de stat si cooperatiste.

Continutul de aur al leului a fost marit la 148.112 miligrame de aur fin, salariile si preturile raminind pe loc.

Proclamarea Republicii Socialiste Romania.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1409
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved