Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


SULTANUL BAIAZID

Istorie



+ Font mai mare | - Font mai mic



SULTANUL BAIAZID

Despre copilaria si tineretea lui Baiazid, unul dintre cei mai mari sultani otomani, nu se cunosc prea multe lucruri. Cert este ca era fiul viteazului Murat, daruit de una dintre numeroasele sale concubine de sange regal. La fel de sigure sunt referirile la temeritatea micului print si la cruzimea lui. Nascut pe la 1354 (dupa unele izvoare mai devreme), el avea, la data urcarii pe tron, in jur de 35 de ani, fiind deci la varsta deplinei maturitati. Iuteala cu care se deplasa in campanii, surprinzandu-si inamicul nepregatit, i-a atras inca din tinerete porecla de "Fulgerul"-Yildirim.



Pana sa ajunga sultan, se spune ca nu cunoscuse infrangerea si nu-i de mirare , de accea , ca se credea invincibil si inaintea luptelor nu accepta niciodata sfaturi de la pasalele sale. Era iute la manie, dar stia sa fie generos, mai ales fata de propriii soldati, avea un caracter suspicios si schimbator si niciodata nu-si trada gandurile.

Primul gest al lui Baiazid, odata suit pe tronul stramosului sau, Osman, a fost sa-si ucida fratele, spre a da tuturor de inteles ca el va fi de acum inainte singurul factor de decizie in Imperiul Otoman. Dupa lupta de la Campia Mierlei, crestinatatea a ramas ca impietrita in fata acestui pericol cumplit venit dinspre Asia. La inceputul verii lui 1391, Baiazid a pornit o campanie impotriva emirilor karamanieni din estul Anatoliei. In 1392, la sfarsitul iernii, expeditia era incheiata, desi vechiul vrajmas, printul Karamanului, Alaeddan, reusise iarasi sa-i scape sultanului printre degete

In fata succeselor lui Baiazid, suveranii crestini au pus la cale o cruciada care sa-i alunge pe turci inapoi, in pustiurile Asiei. La chemarea Papei Bonifaciu IX, s-a adunat toata floarea cavaleriei apusene, in frunte cu regele Sigismund al Ungariei si Jean, ducele Burgundiei, care a pornit spre Balcani. Primele victorii, obtinute in ciocnirile sporadice cu turcii, le-au creat cavalerilor iluzia ca aceasta cruciada va fi un galop de sanatate si nu putini erau cei ce visau la o noua cucerire a Ierusalimului, asemenea primilor cruciati.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2026
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved