Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Frits Zernike

Personalitati



+ Font mai mare | - Font mai mic



Frits Zernike

Frederik Zernike (n. 16 iulie 1888, Amsterdam - d. 10 martie 1966, Amersfoort) a fost un fizician olandez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1953 pentru inventarea microscopului cu contrast de faza, instrument care permite studiul structurii celulelor vii fara necesitatea de a le omori.

Frits Zernike s-a nascut pe 16 iulie 1888 la Amsterdam fiind al doilea fiu dintr-o familie cu 6 copii. Parintii sai, Carl Frederick August Zernike si Antje Dieperink au fost profesori de matematica, Frederik avand aceeasi pasiune pentru fizica pe care a avut-o si tatal sau.



In copilarie, el deja avea oale, cazane, tuburi, pe care le cumpara cu banii de buzunar sau le primea ca daruri de la fabrici de manufactura. In scoala generala a pus accent mai mult pe fizica si a neglijat alte materii cum ar fi istoria, limba greaca sau latina, la care, mai tarziu, a fost obligat sa dea un examen pentru a intra la universitate. A studiat chimia, matematica si fizica la Universitatea din Amsterdam.

Interesul sau pentru matematica s-a dezvoltat cand a obtinut medalia de aur la Universitatea din Groningen in 1908.

Activitatea stiintifica

In timpul acestor ani de scoala a avut destul timp pentru a-si dezvolta si realiza experimente, de exemplu teoriile despre fotografiile color. Problemele financiare l-au obligat sa sintetizeze eterul de care avea nevoie pentru experimentele cu fotografii. Alte rezultate ale muncii sale sunt aparatul de fotografiat si un mini observator astronomic cu un ceas de la un casetofon vechi care il ajuta sa faca fotografii cometelor. Impreuna cu parintii lui a rezolvat dificile probleme de matematica.

Un studiu mai profund in opalescenta i-a fost de asemenea premiat in 1912 de Societatea olandeza de stiinta din Haarlem, in juriu aflandu-se savanti de elita cum ar fi: Lorentz, Van-der-Waals si Haga. I s-a oferit posibilitatea de a alege intre o medalie de aur si o anumita suma de bani, iar el a decis ca munca sa sa-i fie rasplatita in bani fiindca deja detinea o medalie de aur obtinuta pentru studiul sau in matematica.

In 1913, Jacobus Cornelius Kapteyn, faimosul profesor de astronomie de la Universitatea Groningen i-a propus o colaboare in calitate de asistent. In 1915 a obtinut un post de titular nu la catedra de chimie sau atronomie ci la catedra de matematica-fizica. In documentele sale de statistica se gaseste o lucrare cu J.A. Prins care prezinta functia g pentru legaturile a doua molecule din lichid (1940).

Marea sa descoperire, fenomenul de faze contraste pe care l-a descoperit in anul 1930 in laboratorul sau de optica, nu s-a bucurat imediat de atentia comunitatii stiintifice. Faimoasele fabrici Zeiss de la Jena au subevaluat valorile fazelor contraste ale microscopului sau pana cand Wehrmachtul a luat in considerare inventiile lui Zernike care ar putea servi razboiului din 1941.

Realizarile lui Zernike au fost recunoscute de Societatea Royal Microscopical; a fost deasemenea premiat de Societatea Regala din Londra cu medalia Rumford si si-a luat doctoratul in medicina la Universitatea din Amsterdam.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1132
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved