Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Investitura Guvernului

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Investitura Guvernului

Procedura de investitura a Guvernului reprezinta complexul de acte si fapte juridice, precum si procedurile corespunzatoare cerute de Constitutie, pentru a fi in prezenta unei echipe guvernamentale constitutionale si legitime. Potrivit Constitutiei, procedura de investire a Guvernului cuprinde patru etape, desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru, solicitarea de catre acest candidat a votului de incredere din partea Parlamentului, acordarea votului de incredere, numirea Guvernului de catre Presedintele Romaniei pe baza votului de incredere acordat de Parlament.



In prima etapa Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea in Parlament, iar in lipsa unui asemenea partid, desemnarea se va face dupa consultarea partidelor reprezentate in Parlament. Aceasta etapa este una esentialmente politica, in care seful statului, exercitand functia de mediere, organizeaza consultari politice cu partidele reprezentate in Parlament, in scopul obtinerii unui spijin majoritar pentru persoana care va candida la functia de prim-ministru. Candidatul la functia de sef al Guvernului poate fi desemnat din randul parlamentarilor, dar poate fi si din afara Parlamentului, poate fi membru al unui partid politic, dar poate fi si un tehnocrat .

In continuare primul-ministru desemnat se consulta, in vederea intocmirii listei Guvernului cu partidul sau coalitia de partide care au sustinut desemnarea sa. Lista Guvernului si programul de guvernare se elaboreaza in cadrul acestor consultari Singurul indreptatit, insa sa ceara acordarea votului de incredere Parlamentului este primul-ministru desemnat, iar aceasta trebuie sa se faca intr-un termen de 10 zile de la desemnarea sa.

Progremul si lista Guvernului, propuse de primul-ministru desemnat se dezbat in sedinta comuna a Camerelor Parlamentului. Parlamentul acorda votul de incredere prin hotarare, adoptata prin votul majoritatii absolute a deputatilor si senatorilor. Votul de incredere acordat Guvernului priveste aprobarea in bloc, atat a listei Guvernului, cat si a programului de guvernare si marcheaza incheierea "contractului de guvernare" intre Parlament si candidatul desemnat la functia de prim-ministru. In cazul neacordarii votului de incredere, intreaga procedura este reluata prin desemnarea unui nou candidat de catre seful statului.

Pe baza votului de incredere acordat de Parlament, Presedintele Romaniei numeste Guvernul. Apoi, primul-ministru, ministrii si ceilalti membrii ai Guvernului depun, individual, juramantul de credinta in fata Presedintelui Romaniei. Este vorba de acelati juramant pe care Presedintele il depune in fata Parlamentului. Incheierea procedurii de investire, prin numirea Guvernului de catre seful statului, are drept consecinta intrarea Guvernului in deplinatatea atributiunilor sale, nascandu-se, totodata o serie de raporturi intre Guvern si Parlament, precum si intre Guvern si Presedintele Romaniei.



Preda, Mircea - Drept administrativ - partea generala (editia a III-a), Ed. Lumina Lex, 2006, pag. 66



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1105
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved