Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Olanda

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Olanda

Deseori se fac confuzii legate de Olanda. Foarte multi numesc Olanda "Netherlands", dar nu este acelasi lucru. Olanda este doar o mica parte din Netherlands, cum ar fi Dakota, Carolina si Virginia. Exista doua Olande: "Olanda de Nord" (capital este Haarlem) si "Olanda de Sud"    (capitala este Haga). Olanda a fost aproape din totdeauna un stat independent.



Motivele principale ale razboiului din cadrul Netherlands-ului au fost diferentele de religie, disputele privind taxele si faptul ca unele orase au dorit sa devina independente. In cele din urma partea sudica a Netherlands-ului s-a predat, fiind astfel ocupata de forte straine pana in 1830. Aceasta zona este numita in prezent Belgia. Partea de nord a lupta si a castigat, formand in prezent Regatul tarilor de Jos (Olanda, Drente, Groningen, Friesland, Gelderland, Zeenland si Utrecht). Regatul tarilor de Jos a fost format in 1815. In 1830 Belgia s-a separat si a format un regat. Desi Regatul tarilor de Jos a ramas    neutru in Primul Razboi Mondial, a suferit o brutala invazie germana in cel de-al II lea Razboi Mondial. Netherlands este un mare exportator de produse agricole, precum si unul din fondatorii NATO.

In concluzie, Olanda si-a obtinut independenta cu mult timp inainte, iar numirea Tarilor de Jos "Olanda", e cum ar fi sa numim Marea Britanie "Scotia" sau "Wales". Steagul Olandei a fost recunoscut la 19 februarie 1937. Albastrul si albul, de-a lungul culorii portocaliu, au fost culorile uniformei purtate de Printul Olandez, William de Orange. Mai tarziu, la jumatatea secolului al XVII lea, portocaliul a fost inlocuit cu rosu - culoare oficiala - deoarece portocaliul folosit in vopsirea steagurilor era foarte instabil si avea tendinta sa devina, in timp, rosu.

Intr-o continua lupta cu marea, pentru    a salva pamantul, Olanda a condus un vast imperiu comercial mondial. In prezent prosperitatea provine de la flori, produse electronice, ulei si agricultura. Pentru acest popor de atatea ori cucerit si, in acelasi timp, creator de imperii, integrarea comunitara a consolidat participarea la schimburile mondiale. Dupa Marea Britanie, Olanda a fost multa vreme celalalt mare investitor european in Statele Unite. Pe de alta parte, agricultura foarte moderna a acestei tari face din ea unul dintre principalii beneficiari ai PAC. Totusi, Olanda are una din contributiile nete la bugetul comunitar.

Olanda este o democratie parlamentara asociata monarhiei ereditare, cu Parlament bicameral: Prima Camera (75 membrii alesi de consilierii celor 12 provincii pe o perioada de 4 ani) si a II a Camera (150 membrii alesi in mod direct de populatie pe o perioada de 4 ani). Industria Olandei cuprinde agroindustria, productia de motoare, masini electrice si echipamente, pescuit, chimicale, petrol, constructii, microelectronica. In ceea ce priveste relieful, tara este neteda, fiind in medie cu aproape 37' deasupra nivelului marii. O foarte mare parte din pamant este sub nivelul marii, cu incercari de recuperare, fiind protejat de 1.500 mile de diguri. In partea de sud a tarii exista cateva dealuri.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 642
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved