CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
TERORISMUL
Origini - Definitie - Cauze - Istoric - Clasificare
Termenul de "terrorism" provine din latinescul "terror" - "terroris" care inseamna violenta fizica, spaima, teroare, provocate deliberat prin acte de violenta publica, folosirea cu intentie a unor mijloace capabile sa duca la un pericol comun. Este atribuit legiunilor romane care terorizau populatiile din zonele ocupate pentru a le supune. Terorismul este insa mult mai vechi; el apartine triburilor antice si, intr-un anume sens, a fost un insotitor negativ permanent al omenirii. Niciodata insa el nu s-a ridicat la nivelul de razboi terorist. Primele forme de manifestare a terorismului, incep cu reactia celui slab impotriva celui puternic si cu presiunea celui puternic impotriva celui slab.
In perioada moderna s-a incercat sa se dea o definitie general acceptata terorismului caci ceea ce pentru o persoana inseamna terorism pentru alta reprezinta lupta pentru eliberare nationala, de asemenea apare o confuzie extrema in definirea violentelor, terorism, crima organizata, razboi civil, statul dictatorial, confuzia fiind chiar mai mare atunci cand se incearca separarea terorismului de miscarile insurgente ori separatiste.
Fiind un fenomen cu cauze complexe si manifestari surprinzatoare, violente si intempestive, care se situeaza intr-un spatiu extrem de fluid, e greu de depistat toate izvoarele si toate cauzele acestuia.
Principalul scop al actiunii teroriste este sa induca frica, si neincrederea in capacitatea protectoare a valorilor reale dobandite de civilizatie, de natura a-i influenta omului comportamentul si deciziile.
Un lung sir de atentate, avand drept tinta trenuri, avioane de linie, piete, gari, autobuze, scoli, lacase de cult, sali de spectacole - cu mii de victime absolut nevinovate, intre care multi copii - au marcat trecerea de la terorismul bazat pe asasinate nominale, indreptate impotriva unor lideri ,,condamnati" pentru vini reale sau imaginare de catre organizatii teroriste asa-zis justitiare, la actiuni de natura sa acrediteze ideea ca nimeni si niciunde nu este in siguranta.
Aproape in fiecare zi, undeva pe glob are loc un atac terrorist!
Reactia opiniei publice poate lua forme foarte diferite, de la resemnare pana la accese de furie, dar pentru salvarea omenirii, cu adevarat importanta este reactia autoritatilor. Deoarece, de-a lungul timpului, in relatia cu cei care recurg la astfel de metode pentru satisfacerea unor anume cerinte de catre comunitatea din care fac parte victimele, s-a statornicit un principiu care nu trebuie sa fie incalcat: Autoritatile nu trebuie sa negocieze cu teroristii si sa cedeze cererilor lor!
Motivatia respectarii acestui principiu este simpla: Daca cedezi o data, va trebui sa cedezi si alta data, pentru ca nu exista victime mai ,,importante" sau ,,mai putin importante".
Valul terorismului in perioada moderna a fost declansat, dupa unele opinii in anul 1968, cand violenta a aparut ca o manifestare irationala a miscarilor studentesti mai intai in Franta, apoi si in celelalte tari occidentale, insa a luat amploare in anii '70. Strategia grupuri teroriste a avut ca deviza urmatoarea formula: "intimideaza-ti adversarul si fa propaganda cauzei pentru care lupti".
Rolul sau in conflictele politice a capatat semnificatie mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial, in legatura cu miscarile de eliberare nationala.
Este aproape unanim recunoscut ca actualmente pentru statele europene problemele majore ale securitatii interne se structureaza in jurul evolutiilor alarmante ale crimei organizate, extremismului politic si TERORISMULUI cu tot cu cortegiul de amenintari si implicatii negative ce deriva din aceasta.
Terorismul reprezinta acea practica de rezolvare prin mijloace violente a divergentelor dintre grupuri de interese, organizatii criminale sau indivizi precum si pentru impunerea unor revendicari politice, economice, religioase, etnice sau de alta natura, urmarindu-se cu preponderenta inspaimantarea unor colectivitati de oameni, a opiniei publice, care la randul lor sa execute presiuni asupra autoritatilor si chiar a guvernului pentru satisfacerea revendicarilor pretinse de gruparile sau organizatiile teroriste.
Multe din cele mai active organizatii teroriste s-au impartit in doua grupuri principale:
● Miscarile teroriste anarhiste si de extrema stanga care doresc sa promoveze schimbarea sociala si a regimului politic pe cale revolutionara (Brigada rosie Italiana, Armata Rosie Japoneza, Fractiune Armata Rosie Germana)
● Miscari separatiste de eliberare nationala precum si a minoritatilor nationale (Organizatia Basca din Spania, Armata Republicana Irlandeza, miscarile musulmane din tarile arabe, Kurzii din Turcia).
Actiunile acestor grupuri sunt proiectate astfel incat sa rezulte urmatoarele consecinte:
● sa demonstreze incapacitate guvernelor de a-si apara sproprii cetateni si misiunile diplomatice acreditate in tara respectiva
● sa forteze guvernele sa ia masuri suplimentare de securitate inclusiv retragerea libertatilor publice, fapt care ar conduce la reactii negative din partea populatiei
● sa determine cetateni statului vizat sa exercite presiuni asupra guvernului propriu pentru a inceta actiunile care atrag acte teroriste.
Unii specialisti militari afirma ca terorismul presupune urmatoarele etape (folosite de obicei si in razboiul informational):
. selectarea combatantilor din categorii motivate social, ideologic sau religios, dedicate total unei cauze;
. pregatirea speciala in centre, tabere sau scoli organizate pe teritoriul unor state permisive si binevoitoare;
. organizarea unor largi retele informative pentru gasirea si studierea obiectivelor atacurilor, cu eficienta maxima in planul propagandistic si accesibile atentatelor;
. infiltrarea executantilor in tarile si obiectivele de atacat; . executarea prin surprindere a atacurilor.
Autorii actelor teroriste:
Varsta - intre 21-31 de ani la membri, liderii 45-55. Terorismul ramane o preocupare masculina.
Starea civila- preponderent necasatoriti
Mediul de provenienta- oameni ai locului unde opereaza
Nivelul de instruire- cel putin studii medii
Profil psihologic- orientarea lor extremista porneste de la convingerea ca nu-si vor putea atinge niciodata telurile pe cale legala
Din punct de vedere a tacticii folosite se remarca doua tipuri principale de actiuni:
● cele cu care teroristii isi iau masuri pentru a scapa cu viata dupa consumarea atentatului, de exemplu luarea de ostatici
● misiunile sinucigase ori kamikadze
Metoda kamikadze prezinta doua mari pericole:
- apararea impotriva acestor actiuni este extrem de dificila
- gravele pierderi umane si materiale, creeaza adevarate socuri emotionale in randul populatiei
State sponsor ale terorismului international
Iran
Raportul "Patterns of Global Terrorism: 2000', a caracterizat Iranul ca fiind cel mai activ stat sponsor al terorismului international. Raportul "Patterns of Global Terrorism: 2000' atribuie, mai degraba, sprijinirea terorismului international, institutiilor iraniene de profil - Garda Revolutionara si Ministerul Informatiilor si Securitatii - decat guvernului iranian. Aceasta caracterizare sugereaza ca Departamentul de Stat american crede in presedintele Mohammad Khatemi si in aliatii sai dorind sincer ca reputatia Iranului de "stat terorist' sa dispara treptat. Desi nici un atentat terorist international major nu a fost atribuit Iranului de cand Khatemi a venit oficial la putere in august 1997, Statele Unite nu au afirmat public diminuarea sprijinului material iranian pentru gruparile teroriste care se opun procesului de pace arabo-israelian.
Raportul "Patterns of Global Terrorism: 2000' mentioneza ca Iranul a incurajat Hezbollahul si gruparile teroriste palestiniene sa intensifice atacurile in Israel in contextul dominatiei palestiniene. Iranul a fost de asemenea acuzat de guvernele regionale de sponsorizarea asasinatelor impotriva clericilor musulmani din Tajikistan si Pakistan si de sprijinirea miscarii islamice de opozitie din statele Golfului Persic si Irak. Pe de alta parte, oficiali ai Statelor Unite au recunoscut ca Iranul si-a imbunatatit spectaculos relatiile cu vecinii sai din Golf, in ultimii ani si ca sustinerea sa pentru miscarea de opozitie din Golf s-a diminuat substantial.
Siria
Raportul "Patterns of Global Terrorism: 2000' este critic la adresa Siriei, stipuland ca Siria va fi scoasa de pe lista terorismului daca va semna tratatul de pace cu Israelul. Aceasta ar fi putut insemna ca Statele Unite spera ca presedintele Bashar al-Assad va fi mai flexibil in probleme de politica externa decat tatal sau, Hafez al-Assad, caruia Bashar i-a succedat la putere in luna iunie 2000, dupa moartea acestuia.
Raportul "Patterns of Global Terrorism: 2000' afirma ca Siria i-a permis gruparii Hamas sa deschida un sediu nou in Damasc, in luna martie 2000, adaugand ca Siria nu actioneaza sa opreasca lansarea atacurilor anti-Israel ale miscarii Hezbollah, a gruparilor teroriste palestiniene care opereaza in Siria sau in zonele aflate sub control sau influenta siriana. Siria continua sa permita Iranului sa asigure resursele necesare miscarii Hezbollah, prin aeroportul din Damasc, si a permis vizita oficialilor iranieni pentru a se intalni cu organizatii teroriste ce lupta impotriva procesului de pace, si care isi au sediul in Siria.
Raportul "Patterns of Global Terrorism: 2000' afirma ca Siria respecta in general angajamentul catre Turcia de a nu sprijini PKK. Unii analisti cred ca pozitia Siriei fata de PKK este rezultatul spaimei acesteia fata de potentiala amenintare a Turciei de a folosi forta armata impotriva Siriei si nu dorinta unilaterala siriana de a rupe relatiile cu PKK. O alta interpretare este ca Siria doreste sa sustina recenta imbunatatire a relatiilor sale bilaterale de prietenie cu Turcia.
Libia
Problema atentatului asupra cursei aeriene Pan Am 103 a constituit mai bine de un deceniu subiectul discutiilor politice dintre Statele Unite si Libia, subiect ce va impiedica orice apropiere intre cele doua state, atat timp cat Muammar Qadhafi va ramane la putere.
Atacul asupra cursei Pan Am din 21 decembrie 1988 a dus la moartea a 259 de persoane aflate la bordul avionului si a 11 persoane aflate la sol, in locul in care avionul s-a prabusit.
Prin 3 rezolutii ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite (731 din 21 ianuarie 1992; 748 din 31 martie 1992 si 883 din 11 noiembrie 1993) i s-a cerut Libiei sa-i extradeze pe cei 2 agenti libieni (Abd al-Basit Ali al-Megrahi si Al Amin Khalifah Fhimah) suspectati de implicare in atentat, si sa ajute la rezolvarea cazului atentatului din 1989 asupra cursei aeriene 772, apartinand liniei aeriene franceze UTA.
Predarea suspectilor din atentatul
asupra cursei aeriene Pan Am si detasarea acesteia de gruparile radicale
palestiniene a determinat administratia Clinton sa revina asupra deciziei de
adaugare a Libiei de pe "lista terorismului'. Intr-un efort de a
imbunatati relatiile cu Libia a avut loc o intalnire in anul 1999 intre
oficiali americani si diplomati libieni, pentru prima data dupa anul 1981, si
interdictiile americane privind comertul cu acest stat au fost modificate
pentru a permite exportul in Libia de alimente si medicamente.
In martie 2000, un grup de oficiali ai serviciilor de securitate americane a vizitat Libia pentru a aprecia daca este cazul sa fie ridicate interdictiile impuse de Statele Unite in utilizarea pasapoartelor turistice americane de catre libieni. O decizie in acest sens nu a fost insa anuntata.
In 31 ianuarie 2001, condamnarea lui al-Megrahi a adus cateva lamuriri in cazul Pan Am, dar a intarit convingerea familiilor victimelor din atentat si a altora ca liderul libian Muammar Qadhafi avea cunostinta despre atentat, daca nu cumva chiar l-a pus la cale.
Imediat dupa condamnare, presedintele Bush a declarat ca Statele Unite vor mentine unilateral sanctiunile asupra Libiei si se vor opune permanent ridicarii sanctiunilor impuse de catre Natiunile Unite Libiei, pana cand aceasta:
-nu-si va asuma responsabilitatea atentatului;
-nu va compensa material familiile victimelor atentatului;
-nu va renunta la sprijinirea terorismului;
-nu va dezvalui tot ce cunoaste despre atentat.
Pana la condamnare, nici un oficial american nu a sugerat ca Libia va primi dreptul de a fi scoasa de pe lista terorismului in viitorul apropiat.
Libia a incercat sa para cooperanta in rezolvarea altor acte de terorism mai vechi. In martie 1999, o instanta franceza a condamnat sase libanezi, in absenta, pentru atentatul din 1989 asupra cursei aeriene 772 apartinand liniei aeriene UTA, la traversarea Nigeriei. Unul dintre acestia este cumnatul liderului libian Muammar Qadhafi, agentul Muhammad Sansui.
Sudan
Sudanul pare a fi una dintre tarile din Orientul Apropiat aflate cel mai aproape de momentul scoaterii de pe lista terorismului.
Departamentul de Stat american afirma ca este angajat in tratative cu Sudanul pe tema eliminarii complete a acestuia de pe lista terorismului si din sfera afacerilor teroriste.
In august 1994, Sudanul l-a extradat in Franta pe teroristul Carlos (Ilych Ramirez Sanchez). In decembrie 1999, presedintele Sudanului, Umar Hassan al-Bashir, conducator militar, s-a declarat impotriva politicii marcantului reprezentant islamist, Hassan al-Turabi iar in februarie 2001. Turabi a fost arestat, ramanand sub arest la domiciliu pana in mai 2001. Turabi a fost primul sustinator al legaturilor Sudanului cu miscarile islamiste regionale, incluzand Al Qaida, organizatiile Abu Nidal, Hamas, PIJ, Gruparea Islamica Egipteana si Al Jihad, Hizballah si Miscarea rebelilor islamisti din estul Africii.
Dupa "Patterns of Global Terrorism: 2000' la sfarsitul anului 2000, Sudanul semnase toate cele 12 conventii internationale privind combaterea terorismului. Solutia ramanerii Sudanului in afara terorismului este conformarea acestuia cu 3 rezolutii ale Consiliului de Securitate adoptate in 1996 (1044 din 31.01; 1054 din 26.04;1070 din 16.08). Rezolutiile mentionau ca Sudanul sa extradeze 3 grupari islamiste suspectate de incercarea de asasinat impotriva presedintelui Mubarak in Etiopia, reducerea numarului de diplomati sudanezi aflati in strainatate si autorizarea suspendarii curselor internationale efectuate cu aeronave sudaneze. Cativa oficiali ai administratiei americane doresc ca Statele Unite sa fie de acord cu ridicarea sanctiunilor daca si atunci cand Sudanul face o astfel de miscare.
Alti oficiali cred ca sanctiunile Natiunilor Unite vor ramane doar un semnal partial, privind neplacerile Statelor Unite fata de insuficienta respectare a drepturilor omului in Sudan si lupta acestuia impotriva rebelilor sudanezi din zona sudica a tarii.
Irak
Diferendele dintre Irak si Statele Unite privind ambitioasele pretentii regionale irakiene vor tine probabil Irakul pe "lista terorismului' multa vreme de acum incolo.
Raportul "Patterns of Global Terrorism: 2000' mentioneaza ca Irakul continua sa puna la cale atentate si sa sustina terorismul international simbol al infrangerilor irakiene din trecut sau care reprezinta sanctiunile internationale aplicate Irakului.
In octombrie 1998, agenti irakieni au planuit, se presupune, sa atace un post de radio cu sediul in Praga, desi nici un atentat nu a fost inregistrat.
Irakul a organizat un complot, care a dat gres, in scopul asasinarii fostului presedinte Bush in timpul vizitei sale din Kuweit, din aprilie 1993.
Irakul, care in mod traditional a avut legaturi cu Yasser Arafat, a sprijinit grupari palestiniene ce se opun pacii in regiune si a gazduit Organizatia Abu Nidal, Frontul Eliberarii Palestinei al lui Abu Abbas si alte grupari minore. Pastrand aceleasi relatii cu Iranul, Irakul continua sa gazduiasca si sa ofere arme organizatiei Armata de Eliberare Nationala, care isi are bazele langa granita cu Iran.
Sunt de notorietate cateva asasinate celebre:
- tentativa de asasinat asupra primului ministru al Angliei, Margareth Thatcher, 12 Decembrie 1984 de catre IRA.
- asasinarea prim-ministrului Suediei Map Pohne 28 Februarie 1986
- asasinarea prim-ministrului Libanului Raphid Karane in 1 iulie 1987
- asasinarea prim-ministrului al Israelului Isac Rabin omorat de extremisti in 1996
- asasinarea presedintelui american J. F. Kennedy
Islamul politic
Unii specialisti s-au grabit sa afirme (Anthony Shadid chiar in anul 2001, putin inainte de episodul World Trade Center) ca "islamismul radical si-a atins punctual maxim al dezvoltarii sale si se afla deja pe o panta descendenta". Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 au contrazis insa, din plin, asemenea perceptii.
Analistul Sh. T. Hunter remarca relatia ambivalenta ("caracterul complex si paradoxal al fenomenului islamist") pe care Occidentul a intretinut-o in ultimele decenii ale secolului al XX-lea cu fundamentalismul Islamic: "Occidentul combatea radicalismul musulman, fundamentalismul cum era numit in Golful Persic si in Liban, dar se alia in Afganistan cu fundamentalistii musulmani - mudjahedinii - impotriva Uniunii Sovietice." Mudjahedinii, miscarea de rezistenta de ieri, de inspiratie islamica, fata de invazia sovietica din 1979 in Afghanistan, s-a transformat in regimul totalitar Taliban din ultimii ani ai secolului al XX-lea, sprijinitor al terorismului international, inclusiv al lui Ossama bin Laden.
Islamul politic ramane un fenomen complex, greu de controlat, cu unele reculuri precum in Afghanistan dupa 11 septembrie 2001, dar si cu focare emergente, cum este cazul fostelor republici asiatice sovietice, in care procesul de deschidere politica, angajat de Mihail Gorbaciov, a suscitat trezirea unor sentimente islamice in randul populatiilor musulmane din fosta URSS. Aceasta trezire a fost indeosebi religioasa si culturala, insa a cuprins si o dimensiune politica: in Asia Centrala si in Caucaz si-au facut aparitia unele partide care se declarau a fi islamice. De aici au decurs, de altfel, unele conflicte din zona, cum au fost razboiul civil din Tadjikistan (1992- 1997), razboiul din Cecenia (1994-1996, reluat dupa 1998), conflictele din Uzbekistan, Kirghizstan si altele.
In cadrul islamismului politic se inscrie si terorismul Islamic, cel mai elocvent exemplu constituindu-l atacul din 11 septembrie 2001 din SUA, asupra orasului New York (World Trade Center), Washington (a fost vizat Pentagonul) - asadar simbolurile marii puteri mondiale - si Pittsburgh (acesta din urma, care de fapt trebuia, probabil, sa aiba un alt obiectiv, a fost evitat cu pretul vietilor omenesti aflate la bordul avionului). Este important de subliniat ca acest atac terrorist a avut loc intr-o perioada in care Statele Unite se aflau pe o pozitie de superioritate cvasiabsoluta in toate domeniile, care-i conferea, totodata, un grad real de securitate. "Si, totusi, aici, in America - scria analistul A. Blin numai cu un an si ceva mai inainte de episodul World Trade Center - exista impresia ca securitatea nationala se afla sub amenintarea unor atacuri provenind din exterior", ceea ce s-a si intamplat de altfel.
Cea mai singeroasa, mai raspindita si mai cunoscuta grupare terorista este al-Qaeda. Alte zeci de organizatii teroriste similare sint in toata lumea: din Orientul Mijlociu, Europa, America de Sud, sud-estul Asiei si pina in Africa.
Al-Qaeda
Infiintata de Osama bin Laden in 1988, initial din mujahedinii ce luptau in Afganistan impotriva URSS. Scopul: unirea musulmanilor in lupta impotriva SUA si a Israelului; rasturnarea regimurilor considerate ne-islamice si eliminarea ne-musulmanilor din tarile islamice. Scop maximal: infiintarea unui califat pan-islamic in toata lumea. Ideologia gruparii: este de datoria tuturor musulmanilor sa ucida cetateni ai SUA, civili si militari, ca si pe aliatii lor din toata lumea. Gruparea s-a unit cu Jihadul islamic Egiptean in iunie 2001, sub numele "Qaedat al-Jihad" (Baza Jihadului). In 2004, la al-Qaeda a aderat si gruparea lui Abu Musab Al-Zarqawi. Activitati: al-Qaeda se afla in spatele celui mai singeros si mai mediatizat atac terorist din istorie: 11 septembrie 2001, cand teroristi de origine saudita au deturnat patru avioane, cu doua dintre ele lovind World Trade Center din New York, cu unul Pentagonul, iar al patrulea prabusindu-se in Pennsylvania (2.978 de morti). Alte atacuri: august 1998 - exploziile de la ambasadele SUA din Nairobi si Dar el-Salam (301 morti); noiembrie 2002 - explozie la un hotel din Mombasa (15 morti); octombrie 2002 - a sprijinit explozia de la un club din Bali (200 morti); 12 mai 2003 - atacuri cu bomba la Riad (30 de morti); 16 mai 2003 - a sprijinit atacurile cu bomba din Casablanca (933 de morti); 15-20 noiembrie 2003 - a participat la atacurile cu bomba impotriva a doua sinagogi, a consulatului Britanic si a unei banci din Istanbul (61 de morti); 2004 - cel putin 11 atacuri (60 de morti). O grupare al-Qaeda locala a revendicat atacurile de la Sharm el-Sheikh.
Organizatia Abu Nidal
Cunoscuta si sub numele: Consiliul Revolutionar Fatah, Septembrie Negru. Infiintata de Sabri al-Banna (cunoscut si ca Abu Nidal), in 1974, dupa despartirea de Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP). A organizat atacuri in 20 de tari, omorind sau ranind aproape 900 de persoane. Atacuri majore: asupra aeroporturilor din Roma si Viena in 1985 si asupra sinagogii Neve Shalom din Istanbul, deturnarea unui avion Pan Am in Karachi, atacul asupra unui vapor de croaziera din Poros, Grecia.
Grupul Abu Sayyaf
Infiintat la inceputul anilor 90, in sudul Filipinelor. Unii dintre conducatori au luptat ca mujahedini in Afganistan. Gruparea este sustinatoare a invataturilor islamice radicale. Scopul: crearea unui stat islamic independent in sudul Filipinelor. Activitati: rapire de persoane pentru rascumparare; atacuri cu bomba; decapitari; asasinate.
Hezbollah (Partidul lui Allah)
Infiintat in 1982, ca raspuns la invadarea Libanului de catre Israel, din siiti radicali. Se inspira din revolutia iraniana a ayatollahului Khomeini. Activitati: atacuri asupra intereselor israeliene si americane; sprijin oferit gruparilor extremiste palestiniene.
Hamas
Infiintat in 1987 ca ramura palestiniana a Fratiei Musulmane. Activitati: atacuri sinucigase asupra tintelor militare si civile israeliene.
Ansar al-Islam (Partizanii Islamului)
Infiintata in decembrie 2001, de islamisti radicali (kurzi si arabi) care doresc crearea unui stat islamic independent in Irak. Organizatia este aliata al-Qaeda. Activitati: atacuri asupra fortelor Coalitiei din Irak si asupra oficialitatilor irakiene.
Organizatia Jemaa Islamiya
Activitati: atac cu bomba la un hotel din Jakarta, in august 2003; atacul cu bomba din Bali, octombrie 2002 (200 de morti); bombardarea de biserici crestine din Indonezia, in seara de Craciun 2000.
Asbat al-Ansar (Liga Partizanilor)
Infiintata la inceputul anilor 90 in Liban, de catre extremisti sunniti, palestinieni asociati cu al-Qaeda. Scop: eliminarea influentelor occidentale in Liban. Activitati: asasinarea liderilor libanezi; atacuri cu bomba la ambasade, discoteci, teatre.
Brigada Martirilor al-Aqsa
Aparuta la inceputul anilor 2000, la declansarea Intifadei palestiniene. Asociata cu organizatia palestiniana Fatah. Activitati: explozii sinucigase impotriva civililor si militarilor israelieni; atacuri cu rachete asupra fortelor israeliene si a coloniilor din Fisia Gaza; uciderea palestinienilor banuiti de colaborare cu Israelul.
Aum Shinrikyo (Supremul Adevar Aum)
A aparut sub forma unui cult, in 1987, initiat de Shoko Asahara. Scop: preluarea conducerii in Japonia si apoi in toata lumea. Cultul a inceput sa predice despre iminenta sfirsitului lumii, declarind ca SUA vor declansa razboiul impotriva Japoniei. Actiuni: atacul cu gaz sarin din mai multe statii de metrou din Tokio, care a ucis 12 persoane si a ranit aproximativ 1.500, la 20.03.1995. Secta continua sa primeasca membri. Forta numerica: 1.650, in prezent. In 1995: 9.000 de membri in Japonia, 40.000 in intreaga lume.
Armata Republicana Irlandeza (IRA)
IRA s-a impartit in mai multe grupuri, intre care si Armata Republicana Irlandeza de Continuitate (CIRA - desprinsa in anii '90). CIRA este aripa inarmata clandestina a Sinn Fein. Scopul: retragerea armatei britanice din Irlanda si crearea unui stat irlandez unificat. Activitati: atacuri cu bomba; asasinate; rapiri, deturnari, tilharii si santaje.
ETA (Patria Mama Basca si Libertate)
Infiintata in 1959. Scopul: crearea unui stat independent in regiunile basce din sudul Frantei si in nordul Spaniei. Activitati: asasinarea unor oficiali spanioli, a fortelor militare si de securitate, a unor politicieni si judecatori; atentate asupra statiunilor turistice. Gruparea a ucis peste 850 de persoane.
Kongra-Gel (PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan)
Infiintat in 1974 de Abdullah Ocalan. Scop: infiintarea unui stat kurd independent din regiunile aflate in Turcia, Iran, Irak si Siria. Activitati: atacuri impotriva oficialilor turci; atacuri in statiunile turistice din Turcia; victime de-a lungul timpului: aproape 30.000. Forta numerica: intre 4.000 si 5.000, dintre care 3.500 se afla in prezent in nordul Irakului.
Tigrii Tamili
Infiintata in 1976, impotriva guvernului din Sri Lanka. Este cunoscuta pentru atacatorii sai sinucigasi cu bomba, Tigrii Negri. Activitati: asasinate politice si atacuri cu bomba. Forta numerica: intre 8.000 si 10.000 de membri inarmati.
Fortele Revolutionare Inarmate din Columbia
Infiintate in 1964, ca aripa militara a Partidului Comunist Columbian. Activitati: atacuri cu bomba; crime; atacuri cu mortiere; actiuni de gherila impotriva armatei columbiene; rapiri pentru rascumparare. Forta numerica: intre 9.000 si 12.000 de combatanti.
Sendero Luminoso (Calea Luminoasa)
Infiintata in Peru, la sfirsitul anilor '60, de profesorul Abimael Guzman, pe baza unei doctrine maoiste. Activitati: campanii de bombardare; asasinate. Victime de-a lungul timpului: 30.000.
ISTORICUL CELOR MAI SANGEROASE ATACURI TERORISTE
Moartea vine din cer
11 septembrie 2001, SUA
Cele mai singeroase din istorie, atentatele din 11 septembrie 2001 au declansat Al Treilea Razboi Mondial - cel impotriva terorismului. Atacurile din SUA s-au soldat cu 2.978 de morti si au fost comise de 19 membri ai al-Qaeda, care au deturnat patru avioane. Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York au fost lovite la interval de cateva minute. Prima aeronava, un Boeing 767 al companiei "American Airlines", cu 92 de persoane la bord - dintre care cinci erau teroristi - a lovit primul turn la ora locala 8.46. Al doilea aparat de zbor, un Boeing 767 al "United Airlines", cu 65 de pasageri la bord - dintre care cinci teroristi - a lovit al doilea turn la ora locala 9.03. Acest atac a fost transmis in direct de mai multe posturi de televiziune. Atentatele din New York s-au soldat cu moartea a 2.749 de persoane. La 9.43 un Boeing 757 al "American Airlines" cu 64 de persoane la bord - dintre care cinci teroristi - a lovit Pentagonul. Un al patrulea aparat de zbor, un Boeing 757 al "United Airlines", cu 44 de oameni la bord - dintre care patru teroristi - s-a prabusit la ora locala 10.03 in Pennsylvania. Cel mai probabil, avionul ar fi trebuit sa distruga cladirea Congresului SUA sau Casa Alba. Pasagerii acestui zbor s-au luptat insa cu teroristii, iar membrii al-Qaeda n-au mai reusit sa atinga ultimul obiectiv. Pasagerii fusesera deja informati prin telefoanele mobile despre ceea ce se intimplase la World Trade Center.
Turistii, tinte predilecte
12 octombrie 2002, Indonezia
Un atentat cu masina-capcana asupra unei discoteci din Bali s-a
soldat cu 202 morti si 300 de raniti. Majoritatea victimelor au fost turisti
straini, in special australieni si britanici. Atacul a fost executat de reteaua
regionala Jemaah Islamiyah, considerata o "sucursala" al-Qaeda in regiune. O
luna mai tirziu, Osama bin Laden a laudat atacurile teroriste din Indonezia,
printr-o inregistrare audio difuzata de postul de televiziune al-Jazeera.
Masacru si in Europa
11 martie 2004, Spania
Ziua de 11 pare a se transforma intr-un cosmar pentru statele democratice; o zi predilecta pentru atacuri teroriste.
Cel mai singeros atac terorist din Europa Occidentala, dupa cel de la Lockerbie, a fost comis la Madrid. Zece explozii, care au vizat patru trenuri de navetisti din trei gari aflate in capitala Spaniei, au ucis 191 de persoane si au ranit alte 1.460. Patruzeci si unu de morti erau cetateni straini, dintre care saisprezece romani. In atentat au fost folosite 13 dispozitive explozive, insa doar zece au fost detonate. Initial, fostul premier spaniol Aznar a anuntat personal ziarele ca este o lovitura a gruparii separatiste basce ETA. Atentatele au fost revendicate apoi de al-Qaeda, care a "pedepsit" astfel sprijinul acordat americanilor, in Irak, de catre guvernul Aznar. Potrivit anchetatorilor, atacurile au fost comise de o retea de islamisti radicali din Spania, care are legaturi cu al-Qaeda. Atentatele nu au fost executate insa de teroristi-kamikaze. Comis cu trei zile inaintea alegerilor generale, masacrul din Madrid avea sa schimbe radical scena politica spaniola. In urma scrutinului din 14 martie, socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero, adversar declarat al razboiului din Irak, a fost ales premier. De altfel, la doar patru zile dupa preluarea postului, el a ordonat retragerea trupelor spaniole din Golf.
Nici copiii nu scapa
1-3 septembrie 2004, Beslan
Un alt atac terorist a avut loc la o scoala din Beslan, oras din Osetia de Nord. O grupare care cerea retragerea rusilor din Cecenia a luat ostatici 1.300 de copii si parinti adunati la o serbare. Dupa doua zile de tratative, trupele speciale ruse au luat cu asalt cladirea scolii, iar 344 de civili, intre care 172 de copii, au fost ucisi. De cealalta parte, 31 dintre cei 32 de teroristi au fost ucisi. Moscova sustine ca actiunea a fost comandata de liderul separatist cecen Samil Basaev.
Londra sub teroare
7 iulie 2005
Primele atentate sinucigase pe continentul european au avut loc la Londra. Patru teroristi-kamikaze au detonat incarcaturile explozive aflate asupra lor in trei statii londoneze de metrou si intr-un autobuz din centrul orasului. Exploziile au ucis 56 de persoane si au ranit alte 700. Autorii atentatelor erau tineri, cetateni britanici din comunitatea musulmana. Peste exact doua saptamini, trei statii de metrou si un autobuz din Londra aveau sa fie tinta altor atentate ,fara victime.
Din nou turistii
23 iulie 2005, Egipt
O serie de atacuri comise asupra unui hotel de lux si a doua zone turistice din statiunea egipteana Sharm el-Sheikh s-au soldat cu 88 de morti. Cel putin zece dintre victime sint cetateni straini. Trei grupari radicale islamiste, cu legaturi in al-Qaeda, au revendicat aceste atacuri.
Pagube materiale de miliarde de dolari, scaderea cresterii economice, hoteluri goale, investitii straine alungate. Dincolo de impactul imediat, atentatele teroriste au efecte negative si asupra diferitelor ramuri economice.
Pietele financiare au indicat cu precizie de ceas elvetian cine a pierdut in urma valului de atentate teroriste. Pietele financiare sunt foarte sensibile la atacuri teroriste.
Asa incat actiunile companiilor de turism, ale lanturilor mari
hoteliere, titlurile asiguratorilor si ale companiilor aeriene au cazut la
marile burse. Terorismul si puterea cu care impinge pietele financiare este o
alta manifestare a fenomenului globalizarii, o alta fateta a acestuia. Fara
globalizare, terorismul ar actiona local, cu efecte locale. Un efect indirect
al atacurilor teroriste din ultima perioada este si scaderea consumului, care
pune un serios semn de intrebare asupra cresterii economice din tarile
afectate.
Ziua care a schimbat lumea
Atentatele teroriste din ultimii patru ani au schimbat cursul istoriei. Totul se raporteaza la 11 septembrie 2001, ziua cind cea mai puternica tara a lumii a fost lovita crunt acolo unde se astepta mai putin: pe teritoriul propriu, cu mijloace proprii.
Atacul asupra World Trade Center si a Pentagonului din 11 septembrie 2001 a fost de departe cel mai coplesitor. Estimarea pierderilor totale este inca greu de realizat. 21,8 miliarde de dolari reprezinta numai pagubele materiale suferite de orasul New York. Reparatiile la cladirea Pentagonului au costat inca un miliard de dolari. In plan economic, pierderile au fost si mai grave. Bursa de Schimb din New York, Bursa Americana de Schimb si Bursa NASDAQ au ramas inchise timp de o saptamina, inregistrind pierderi de 1.200 de miliarde de dolari. Spatiul aerian american a fost inchis timp de mai multe zile, companiile aeriene au fost aproape de colaps. Transportul aerian de calatori sufera inca si astazi de pe urma atentatelor, doar citeva companii inregistrind profit.
Si companiile de asigurari au fost zgaltaite de atacurile teroriste. Experienta americana din 11 septembrie a aratat ca efectele atacurilor teroriste asupra asiguratorilor s-au transfera si asupra statului, care sa vazut silit sa participe, din pusculita bugetului, la compensarea daunelor. Americanii au estimat ca industria asigurarilor a platit o factura de 32 miliarde dolari dupa atacurile din 11 septembrie, care a fost in parte absorbita de Administratia americana, din fondul creat dupa adoptarea legii asigurarii riscului terrorist.
Atentatele teroriste din Londra
Ultimele atentate teroriste din Marea Britanie au determinat fluctuatii considerabile pe bursele internationale.
In Marea Britanie, dupa atentatele teroriste, cheltuiala pe consum si exporturile s-au deteriorat dramatic, ceea ce punea problema ca ministrul Finantelor sa fie nevoit sa mareasca taxele si impozitele in viitor.
Acestea s-au stabilizat insa rapid. Atacurile au produs, de asemenea, si speculatii privind un eventual dezastru pentru turism insa expertii prezic la unison o calmare rapida a spiritelor si din acest punct de vedere. Marea Britanie cheltuieste anual echivalentul a 14,2 miliarde dolari pentru sustinerea turismului, arata datele oficiale publicate de World Tourism and Travel (WTTC).
Chiar daca economia sa nu depinde masiv de turism, Marea Britanie a fost vizibil afectata. Atentatele de la Londra din 7 iulie 2005 vor costa economia britanica aproximativ 5 miliarde de dolari, estimeaza analistii de la World Markets Research Center (WMRC). "Mai intii, avem costurile imediate legate de distrugerea infrastructurii. Dar costul real vine din consecintele considerabile asupra transporturilor publice si a vinzarilor cu amanuntul", afirma Jan Randolph, expert WMRC. Suma este comparabila cu daunele provocate de o catastrofa naturala ca uraganul Dennis din Florida. O lovitura puternica va primi si industria turismului: "Vor fi mai putini turisti si mai putini oameni care vor merge la teatre si la restaurant", estimeaza Randolph, adaugind ca, dupa trei luni, efectele negative ar trebui sa inceteze, asa cum a fost cazul dupa atentatele de la Madrid.
"Mii de turisti straini au decis in acest sfarsit de saptamana sa-si anuleze calatoriile la Londra - New Bond Street era pustie vineri la ora pranzului, iar marile case Dolce & Gabbana, Prada si Versace, erau fara clientela. Vinerea trecuta erau cu 20% mai putini clienti ai magazinelor londoneze decat se inregistrau cu un an in urma" aratau datele SPSL imediat dupa atentate. Pana la producerea atentatelor, statisticile aratau ca 2005 ar putea fi un an bun pentru turismul britanic, cu incasari estimate la 9,35 miliarde lire sterline.
Ca sa puna sare pe rana, Inter Milan, celebra echipa de fotbal italiana, si-a anulat, imediat dupa atentate, turneul din Anglia, ceea ce a determinat The Guardian sa remarce cresterea anxietatii printre turistii straini care si-ar fi propus sa viziteze Londra.
Londra este una din marile atractii turistice ale lumii, lucru de care profitau marile retele de magazine din lume si casele de moda. SPSL, o companie care masoara afacerile comertului, estimeaza ca numarul clientilor din zonele comerciale a scazut cu 27% dupa atentatele teroriste.
Insa, la Londra sperantele ca turismul va ramane pe linia de plutire sunt alimentate de cu totul alti factori: la o saptamana dupa atentate, capitala britanica a intampinat un grup de 80 de chinezi - primii cetateni ai Republicii Populare sositi in Regatul Unit cu vize turistice. Iar daca evaluarile initiale privind impactul atentatelor din iulie aratau ca turismul britanic ar urma sa piarda circa 300 de milioane de lire sterline din cauza acestora, expertii londonezi apreciaza ca, dupa ce China a fost acceptata ca tara de origine pentru turismul britanic, chinezii vor contribui cu 500 de milioane de lire annual la economia Regatului, pana in 2020.
In Europa, impactul economic al atentatelor teroriste este mult mai subtil si se materializeaza deocamdata prin putine masuri si numeroase avertismente care, daca vor primi un raspuns adecvat din partea autoritatilor, presupun o povara substantiala pentru economia continentului.
In Marea Britanie, serviciul de informatii MIS a inceput sa instruiasca diverse companii in privinta masurilor de securitate care ar trebui luate in viitorul apropiat. Daca unele dintre acestea, precum filtre de securitate la intrarea in sediul companiilor, nu inseamna costuri imense, altele, cum ar fi reorganizarea sau chiar mutarea in sedii mai bine protejate, pot afecta serios bugetele firmelor, in special ale celor mici s mijlocii.
Ingrijorarea britanicilor se manifesta si in privinta securitatii retelei de transport din capitala tarii - retea considerata un element-cheie pentru buna functionare a comertului si pentru mentinerea unui nivel ridicat al consumului.
Turismul egiptean, puternic afectat de atentate
25-iulie-2005
Indicele bursier egiptean, care arata cresterea cea mai puternica din lume in acest an, a fost izbit pe loc de atacul terorist de la Sharm El-Sheikh, o statiune la Marea Rosie, foarte populara printre turistii italieni si germani. Pentru Egipt, turismul este cea mai importanta sursa de castiguri din exporturi.
Daca in Marea Britanie turismul participa cu veniturile sale la 3,9% din PIB, pentru Egipt lovitura a fost dura, deoarece factura directa a turismului acopera 8,3% din cresterea economica.
In 2004, 8,1 milioane turisti au vizitat Egiptul, cu doua milioane mai multi ca in anul anterior. Peste trei milioane de egipteni depind de turism, iar 1,7 milioane sunt direct angajati in industria hoteliera. In 2004, Egiptul a incasat 6,1 miliarde dolari din turism.
Atacul asupra Luxorului din 1997 a fost absorbit de industria turimului intr-un interval mai mare de un an arata analistii. In acest an analistii WTTC estimau incasari de 6,9 miliarde dolari din turismul egiptean, la care se adaugau castiguri indirecte in valoare de 600 milioane dolari. Astfel, 31,8% din exporturile Egiptului veneau din turism. In 2010, Egiptul planuia sa primeasca 16 milioane de turisti.
Turismul egiptean isi va reveni dupa urmarile atacurilor teroriste de la Sharm El-Sheikh abia peste circa trei ani, a apreciat, principalul consilier al ministrului egiptean al turismului, Mohammed Saleh. In opinia oficialului egiptean, consecintele pe care atentatele le vor avea asupra business-ului turistic ar putea fi mai grave si de mai lunga durata decat cele pe care le-au avut alte atacuri teroriste ce s-au inregistrat de-a lungul timpului in Egipt. Astfel, Saleh a precizat ca, imediat dupa atentate, Cehia si Olanda au anulat deja toate calatoriile turistice catre Sinai, in timp ce numerosi turisti au parasit Sharm El-Sheikh-ul, iar anumite companii aeriene sisteaza vanzarile de bilete.
Industria turismului din Egipt ar putea suferi pagube de pina la doua miliarde de dolari, estimeaza Hani Genena, economist la firma egipteana de brokeraj EFG-Hermes. Efectele atentatelor cu bomba din Sharm el-Sheikh se fac deja simtite: 6.000 de turisti au zburat inapoi in primele 24 de ore de la deflagratii, iar Italia, tara cu cel mai mare numar de turisti care viziteaza Egiptul, si-a avertizat cetatenii sa nu mai calatoreasca la Sharm.
Extrem de ingrijorati de urmarile pe care le pot avea aceste atentate s-au declarat si investitorii locali si straini, uniti intr-o Asociatie a investitorilor de la Marea Rosie. Presedintele acestei asociatii, Wahid Rahmi, a declarat agentiei egiptene Mena ca, in conformitate cu planurile guvernului egiptean privind dezvoltarea turismului international, deja au fost investite sume imense in constructia de noi hoteluri, statiuni si centre turistice de pe litoralul Marii Rosii. Numai in Sharm El-Sheikh numarul de hoteluri urma sa creasca pana la 130, iar numarul de camere de hotel - la 40 de mii (la ora atentatelor, hotelurile din Sinai numara 36 de mii de camere).
Un alt indicator care va fi evident afectat de riscul terorist ar putea fi investitiile de capital. Daca Londra isi vede de treaba, cu investitii estimate la 34 miliarde dolari, nu este sigur daca Egiptul isi va rotunji investitiile in turism la suma estimata de 2,6 miliarde dolari.
Totusi, autoritatile de resort de la Cairo se asteapta in continuare la incasari de peste cinci miliarde de dolari din turism - cu 1,7 mai putin decat se estima inaintea atentatelor, dar aproximativ la nivelul incasarilor din ultimii ani.
CONCLUZIE:
Terorismul este un fenomen mult mai complex chiar decat razboiul, care trebuie studiat si aprofundat nu doar pentru a-i limita efectele si a-i pedepsi pe cei vinovati, ci indeosebi pentru a-i intelege si a-i eradica mecanismele si cauzele.
Arma lui principala este omul - omul inteligent, omul fanatic, omul misionar - care, in numele unor convingeri ce nu pot fi zdruncinate usor, este in stare de orice sacrificiu si, mai ales, este in stare sa inventeze mijloace de actiune inteligente si deosebit de eficace, intrucat el pune in ceea ce face toata religia si toata fiinta lui. Asemenea oameni nu pot fi usor opriti.
Probabil, in urmatorii ani, efortul principal al terorismului international se va dirija pe folosirea unor specialisti pentru adaptarea agentilor chimici si biologici si a mijloacelor de transport la tinta la tipul de actiuni vizate de strategiile teroriste. Ar putea fi vizate marile aglomerari urbane, mijloacele de transport si, posibil, unitatile militare, scolile, institutii de stat si chiar unele din institutiile internationale, precum si tarile aliate Statelor Unite ale Americii.
Este posibil sa se prolifereze "terorismul nesangeros", terorismul cibernetic, cel psihologic si cel mediatic. Acest tip de terorism nu mai este arma saracului, ci, dimpotriva, arma omului foarte bine instruit, dar cu ambitii nesatisfacute, nemultumit de modul cum evolueaza lumea sau de rolul pe care-l joaca el in viitorul "sistem de comanda si control" al planetei. De aceea, este posibil ca, in procesul mondializarii economiei, informatiei si culturii, actiuni de tip terorist sa vina nu numai din partea lumii interlope si a crimei organizate, ci si din partea unor grupuri de interese.
Strategia antiterorista - in masura in care se va considera necesara o astfel de strategie - trebuie sa faca parte din strategia generala, mai exact, din strategia de securitate nationala, care este o strategie de tip total, integral si, deopotriva, din conceptul strategic NATO, care este o strategie de coalitie, de alianta, deci globala, urmand sa identifice si sa defineasca cu precizie acele elemente din strategia fortelor, din strategia mijloacelor si din cea operationala care asigura tratarea si rezolvarea, la nivelul razboiului, a acestui tip de confruntare asimetrica.
Este necesara constituirea, dupa standardele UE, a unui Sistem National de Reactie (Actiune) Rapida in Situatii Limita, care sa aiba si o semnificativa componenta specializata de cercetare, investigare si combatere a terorismului de orice fel, inclusiv a celui ciber-informational si NBC (nuclear, chimic si biologic), care se pare ca va deveni amenintarea cea mai grava a inceputului de mileniu.
Cu cat societatea se dezvolta cu atat terorismul devine mai complex, mai elaborat, mai crud, el ramanand parte integranta a crimei organizate din cele mai vechi timpuri si va dainui si in viitor.
Organizatiile teroriste ale secolului nostru sunt asemenea unor "industriasi" care insa sau dezvoltat prin violenta, prin inselaciune, prin crima deci prin moduri ilegale care contravin bunei dezvoltari a vietii mondiale.
Terorismul inseamna teama, haos, frica, soc, groaza, angoasa, anxietate si teroare. Este timpul sa ne implicam si sa eradicam odata pentru totdeanuna acest flagel mondial!!
Tu poti opri terorismul sprijinind cele mai ambitioase proiecte de prevenire a terorismului. Este randul tau acum de a contribui la prevenirea si combaterea terorismului. Amanarea costa vieti si inimi frante de durere in urma terorii!
BIBLIOGRAFIE:
Kenneth Katzzman, CRS Report for Congress, Congressional Research Service/The Library of Congress, September 10, 2001
● U.S.Departament of State' web site - Patterns of Global Terrorism: 2000, [https://www.state.gov/s/ct/rls/pgtrpt/2000/]
● Victor Duculescu, Diplomatia secreta, Editura Europeana, Bucuresti, 1992, p. 47-60.
Ion Bodunescu, Dan-Romeo Bodunescu, Relatii interntionale, problematici si prioritati pentru mileniul III, Editura Tipoalex, Bucuresti 2000, p. 175.
● Trasnea Ov., Kollos N., coord., Mica Enciclopedie de Politologie (MEP), Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1977.
Oleg Balan, Terorismul - crima internationala, Chisinau, 1998
Boutros Boutros-Gali, Rapport sur l,activite de l'Anssemblee generale, Nations Unies, New-Yorck, 1992, p.45.
General de divizie (r) Gh. Aradavoaice; general de divizie (r) Dumitru Iliescu; maior L.D. Nita, Teorism, antiterorism, contraterorism (TAC), Editura Antet, Bucuresti, 1997
● Manual NATO, 2001, NATO Office of Information and Press
● Silviu Negut, Introducere in Geopolitica, Editura Meteor Press, Bucuresti, 2005, p. 151-154
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2306
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved