Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Managementul functiei publice in Italia

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micManagementul functiei publice in Italia
1.Recrutarea functionarilor publici pentru pozitiile de debutanti.

In unele state membre U.E., procedurile de recrutare sunt formalizate, in timp ce in altele nu exista reglementari specifice. In cadrul sistemului carierei, functionarul intra in serviciul administrativ pe un post de incepator, la cel mai jos nivel al unei cariere pentru care sunt cerute cunostinte si o pregatire suficienta, functionarul este promovat in functie de un sistem reglementat. Functionarul face, in general, cariera pana la pensionare. Mai multe state organizeaza periodic concursuri deschise. Dupa anumite probe orale si/sau scrise, listele cu rezultatele si performantele candidatilor, sunt publicate. Cei mai buni candidati sunt recrutati in ordinea clasarii pana ce toate posturile sunt ocupate.

In general vorbind, cursurile de formare sunt urmate dupa debutul in functia publica. Pentru acces, in cazul fisei postului pentru manageri, exista cursuri- concursuri. Accesul la o perioada de formare este de asemenea obtinut printr-un concurs cu examinare finala.

In Italia, numai concursurile pentru cele mai importante posturi se organizeaza centralizat de catre Departamentul functiei publice subordonate Consiliului de Ministri, Dipartimento della funzione pubblica presso la Presidenza del Consiglio dei Ministri. Functionarii publici pot fi promovati numai prin concurs. Concursul e organizat o data la doi ani, iar pentru ocuparea unei functii de director, candidatii trebuie sa promoveze un examen complex. Promovarea automata este posibila numai in cazul corpului diplomatic si al prefecturilor. Candidatii pentru ocuparea unei functii publice pot avea o experienta profesionala anterioara, in cadrul sectorului public sau privat din tara respectiva sau in alt stat membru. Experienta profesionala anterioara ocuparii unei functii publice este luata in considerare la recrutarea sau la stabilirea vechimii. In Italia exista o perioada de instruire si o perioada de stagiu, consecutive, durata perioadei de proba variaza in functie de prevederile contractului individual, dar de regula este de sase luni. Candidatii au dreptul de a consulta dosarele concurentilor prin apel la o instanta judecatoreasca ordinara, fie la o instanta de fond pentru solutionarea actiunilor de contencios administrativ. Publicarea posturilor vacante se face in Monitorul Oficial.

Sistemul carierei se combina cu cel focalizat pe structura postului.

Nationalitatea trebuie sa fie italiana, functionarul public trebuie sa cunoasca cel putin o limba straina si sa participe la teste de limbi straine in concursuri competitive pentru acces la posturile de manageri. Functionarii se bucura de drepturi politice, nu trebuie sa fi fost declarati falimentari in ultimii cinci ani sau sa nu fi fost condamnati pentru comiterea anumitor ofense, acestia trebuie sa aiba o stare buna de sanatate, chiar daca nu sunt necesare aptitudini fizice pentru functie.

2. Sistemul de promovare interna.

In ceea ce priveste promovarea interna, statele membre pot fi repartizate in doua grupuri, in functie de cum practica sistemul carierei sau sistemul caracteristicilor structurale diferite.

Fiind vorba de evolutia generala a functiei publice europene, se observa o tendinta catre o si mai mare descentralizare si o importanta crescuta a dimensiunii europene.

Procesul de descentralizare presupune transferul de competente de la administratia centrala catre cea regionala. Acest fapt implica si transferul de functionari din administratia centrala catre entitatile regionale. Italia a elaborat o solutie demna de interes pentru reafectarea personalului ca urmare a restructurarii. Functionarii italieni au posibilitatea de a-si prezenta dupa bunul lor plac, candidatura pentru posturile vacante din cadrul functiilor publice care sunt publicate pe o lista. Acesti functionari sunt mutati pe baza unei liste intocmite de administratia gazda. In cazul functionarilor declarati reduntati si care nu au facut o cerere de schimb, acestia sunt reclasati de catre oficiu pe baza unei liste a posturilor ramase in ciuda mobilitatii voluntare. Metoda de promovare este progresia de la un profil de post la unul superior pe baza concursului, exceptie fac diplomatii, prefectii, magistratii. Exista noua grade la nivel operational si doua grade la nivel superior. Functionarii au dreptul de a consulta dosarul personal, au dreptul constitutional la greva, dreptul la apel impotriva inegalitatii tratamentului in recrutare, reprezentarea intereselor in cadrul departamentelor este facuta de catre reprezentantii de sindicat.

3. Forme de mobilitate a functionarilor publici

In Italia sunt posibile toate formele de mobilitate, fie la cererea functionarului, fie din oficiu prin Dipartimento della funzione pubblica. Exista mobilitate generala fie temporar fie permanent, mobilitate geografica si profesionala cu sau fara schimbarea angajatorului in cadrul aceleasi ramuri administrative, sau temporar pe o perioada de un an. Exista o mobilitate obligatorie printr-o decizie a Departamentului Functiei Publice. O data cu incorporarea Decretului legislativ 80/1998, care a aprobat acordul ce permite trimiterea functionarilor publici si a managerilor in strainatate sau misiuni temporare catre alte administratii sau organisme internationale si viceversa.

4. Formarea functionarilor publici

Formarea personalului public dateaza din anii 60, atunci cand reforma administrativa s-a inscris pe ordinea de zi a functiilor publice. Italia prevede anumite perioade de formare obligatorie. O data cu Scuola Superiore della pubblica amministrazione della Presidenza del Consiglio dei Ministri, Italia a inceput reformele privind oportunitatile si indatoririle in materie de formare continua. Pentru cele mai inalte posturi exista o formare specifica, dar pentru a ajunge aici trebuie mai intai sa se treaca de un curs-concurs. Cursul-concurs vizeaza filtrarea, prin organizarea unui concurs de acces la formarea cadrelor superioare si prin care functionarii prezinta aptitudinile de baza ale managementului trebuie sa le puna in evidenta. Sistemul de evaluare este anual, este evaluat tot personalul managerial, managerii pe nivel superior sunt evaluati in conformitate cu rezultatele obtinute. Structurile responsabile de formarea functionarilor publici sunt: Scoala Superioara de Administratie Publica a Presedentiei Consiliului de Ministri si unele scoli speciale de formare.

5. Structura salariala

In ultimii patru ani reforma in salarizarea functionarilor publici a avut efecte, pentru angajatii actuali se aplica legislatia din 1997 care face referire la relatiile sindicale, acorduri colective si privatizarea relatiilor de munca cu sectorul administrativ. Factorii care intra in joc pentru a fixa nivelul salarial depind de locul in care persoana se afla in momentul intrarii in administratie, iar daca se refera la angajatii fara functii de conducere, de gradul pe care il are angajatul asa cum se specifica in acordul colectiv.Banda de promovare este alcatuita, pe rand, din doua tipuri de promovare, cea mai mare parte este alcatuita din promovarea prin remuneratie, urmand cursul profesional si castigand calificative prin examene si facand progrese economice definite de criterii in cel de al doilea acord colectiv. Principalii indicatori care se constituie in criterii de acordare a salarizarii pentru personalul care nu are functiii de conducere: 1) ore suplimentare

2) sporuri pentru conditiile improprii, acolo unde e cazul

3) sporuri de risc acolo unde exista anumite responsabilitati

4) salarizarea legata de realizarea proiectelor pentru imbunatatire

5) salarizarea productiei, in stricta legatura cu sarcinile specifice postului

Pentru personalul cu functii de conducere din ministere, salariul este alcatuit din:

Salariul postului respectiv, care e variabil si depinde de responsabilitatile particulare ale postului

Surplus legat de performantele pe care le are si care sunt in prealabil evaluate

Varsta maxima de pensionare este de obicei 65 de ani (67 ani la cerere; 70 ani pentru cei care nu sunt indreptatiti la pensie). De la 01.01.1996 exista limita flexibila de varsta, este posibila pensionarea anticipata de la varsta de 57 de ani cu 40 ani vechime si o pensie peste 3867 euro pe an. Vechimea de 20 de ani, pentru mame: 15 ani; functionarii publici la nivel local: 25 de ani. De la 01.01.1996: 5 ani de contributie si o pensie de 3867 euro pe an. Perioada de tranzitie pentru functionarii publici care au cel putin o vechime de 18 ani, la data de 31.12.1995, se aplica fostul sistem. Pentru ceilalalti, ambele sisteme sunt aplicate partial; vechimea inainte de sfarsitul anului 1995 se ia in considerare in sistemul bugetar. Suma maxima 80% din remunerare este considerata in sistemul bugetar; in noul sistem bugetar numai pe baza de finantare.

BIBLIOGRAFIE:

1) Functia publica in Europa celor 15: Noi tendinte si evolutii

Autori: Damielle Bossaert, Cristoph Demmke, Koe Nomden, Robert Polet

https://www.ramp.ase.ro/_data/files/articole/2_03pdf (www.scholar.google.com).

Student: Mindrut Adriana Lauriana

AP. 2, GR. 4

2009


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1865
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site