CATEGORII DOCUMENTE |
Administratie | Drept |
Organizarea administrativ-teritoriala a tarii este delimitarea teritoriului in unitati administrativ-teritoriale, pentru stabilirea in acestea a orgnelor administratiei publice centrale si locale, in scopul realizarii functiilor statului, in folosirea satisfacerii cerintelor si intereselor particulare si generale ale cetatenilor .
Intrucat puterea de comanda administrativa apartine in limitele constitutionale ale statului si colectivitatilor locale, se identifica ca subsisteme componente ale sistemului administratiei publice, subsistemul administratiei publice statale si subsistemul administratiei publice locale .
Subsistemul administratiei publice statale grupeaza persoanele administrative care au competente de gestionare si solutionare a serviciilor publice de interes general, care privesc colectivitatea nationala in ansamblu .
Componentele acestui subsistem se pot grupa pe mai multe paliere, dupa importanta atributiilor cu care sunt investite .
Primul palier se numeste palierul central si are in componenta sa pe Presedintele Romaniei si Guvernul ca autoritati supreme, cu competenta generala in ordinea administrativa.
Atat Presedintele Romaniei, cat si Guvernul exercita functii politice, dar si administrative .
A doua componenta a palierului central este reprezentata de Administratia publica centrala de specialitate, care cuprinde organisme care pe plan administrativ sunt specializate in vederea realizarii unui serviciu sau a unui grup de servicii publice .
Subsistemul administratiei publice locale, rezultat al procesului descentralizarii administrative, cuprinde doua categorii de persoane administrative (numite autoritati ale administratiei publice locale), situate la nivelul colectivitatilor teritoriale :
autoritati deliberative : consiliul judetean, consiliul orassenesc, consiliul municipal, consiliul comunal ;
autoritati executive : primarii comunelor, oraselor, municipiilor[1].
Organizarea administrativa a teritoriului inseamna utilizarea unor actiuni rationale si eficiente legate intre ele prin interese specifice.
Aceste interese, care se deosebesc prin asezarea geografica, preocuparile traditionale si actuale ale populatiei, potentialul economic, sunt promovate de organele locale ale administratiei publice in concordanta cu cerintele cetatenilor din localitatile respective .
Principalele functii ale organizarii administrativ-teritoriale sunt :
rezolva rapid si eficient problemele ridicate de colectivitatile umane locale si
problemele complexe ale statului ;
asigura, alaturi de alti agenti economici, dezvoltarea economico-sociala a localitatilor ;
prin managementul administratiei publice locale se asigura exercitarea atributiilor conducerii : diagnoza, previziunea, programarea, organizarea, comanda, coordonarea si controlul si ceea ce este important pregatirea, adoptarea si aplicarea deciziei administrative, a politicilor publice ;
realizarea unui echilibru intre dezvoltarea unor centre urbane si restul tarii sau intre diferitele zone, precum si rezolvarea problemelor ce se ridica in administrarea marilor orase, a expansiunii economice si demografice ;
asigura functionarea aparatului de stat si indeplinirea functiilor acestuia ;
este factorul care determina existenta si organizarea ierarhica a intregului sistem de organe ale administratiei publice locale si centrale, fixand cadrul teritorial si de competenta a acestor organe ;
Organizarea administrativ-teritoriala a tarii, in cadrul careia se organizeaza si functioneaza puterea de stat, este influentata de urmatorii factori : teritoriul, in limitele caruia este organizata; colectivitatile umane locale ale caror interese specifice le gestioneaza si le satisface; forma de guvernamant care fixeaza modul de organizare a aparatului de stat.
Exercitarea atributiilor statului, a conducerii politice si administrative a colectivitatilor umane, constituite potrivit legii in localitati, determina delimitarea teritoriului statului in unitati administrativ-teritoriale. Functia principala a organelor administratiei publice locale consta in conducerea si gestionarea interesului public .
Organizarea administrativ-teritoriala se realizeaza, in primul rand, din ratiuni politice, pentru stabilirea competentei teritoriale ale autoritatilor administratiei publice centrale si locale, cu scopul satisfacerii intereselor colectivitatilor umane, concretizate in politici fiabile elaborate si adoptate de autoritatile publice ale statului.
Orice stat, pentru a putea fi bine condus si administrat, isi imparte teritoriul in unitati administrative, carora le confera personalitate juridica, dandu-le atributii de drept public, cat si atributii de drept privat .
Ca atare, elementele componente ale personalitatii juridice ale statului -populatia (organizata ca o colectivitate cu o conducere proprie), patrimoniu ( teritoriu si alte bunuri mobile si imobile care alcatuiesc domeniul public sau privat al unitatilor administrativ-teritoriale ) si scopul caruia este afectat acest patrimoniu ( realizarea intereselor populatiei din unitatea administrativ-teritoriala respectiva ), le intalnim la fiecare din aceste unitati administrative ale teritoriului statului .
Prin urmare, fiecare dintre acestea constituie o persoana juridica distincta, cu un statut juridic propriu conferit de stat .
Delimitarea unitatilor administrativ-teritoriale: comuna, oras, judet, presupune stabilirea limitelor teritoriale inlauntrul carora fiinteaza si isi exercita competentele autoritatilor recunoscute de lege .
Aceste limite definesc totodata domiciliul persoanelor care traiesc pe acest teritoriu si constituie suportul material principal pe care se afla patrimoniul acestei localitati, recunoscuta ca atare.
Cu alte cuvinte, fiecare unitate administrativ-teritoriala cuprinde, ca elemente definitorii, cate un segment din elementele statului-teritoriu, populatia, baza materiala necesara satisfacerii nevoilor populatiei care traieste pe acest teritoriu, iar competentele cu care sunt investite autoritatile publice din unitatile administrativ-teritoriale nu sunt altceva decat expresia suveranitatii statului exercitata la acest nivel .
Unitatile administrativ-teritoriale sunt, de regula, creatii artificiale ale autoritatilor statale investite cu aceasta competenta . Mai trebuie precizat faptul ca, unele unitati administrativ-teritoriale sunt constituite ca atare in mod natural - cazul comunei formata dintr-un singur stat si a orasului, in timp ce altele sunt, asa cum am precizat mai sus, creatii artificiale, prin vointa legiuitorului ( comunele formate din mai multe sate, judete) .
Comunele, orasele si judetele sunt unitati administrativ-teritoriale in care se exercita autonomia locala si in care se organizeaza si functioneaza autoritati ale administratiei publice locale.
Comunele sunt unitati administrative teritoriale care cuprind populatia rurala unita prin comunitate de interese si traditii, fiind formate din unul sau mai multe sate si catune, in functie de conditiile economice, social-culturale, geografice si demografice.
Prin organizarea comunei se asigura dezvoltarea economica si social-culturala a localitatii rurale. Satul este o comunitate teritoriala cu activitati indeosebi agricole, fiintand, in mod statornic, indiferent de numarul locuitorilor, care poarta o denumire proprie.
Din punct de vedere istoric si sociologic, satele sunt nuclee sociale de viata istorica romaneasca, creatii naturale ale poporului, izvorate din continuitatea si permanenta civilizatiei romanesti, din cerintele de cooperare, sprijin reciproc, de aparare si sociabilitate .
Orasele sunt centre mai dezvoltate economic, social-cultural si edilitar-gospodaresc; unele orase pot fi declarate municipii (localitati urbane cu un numar mai mare de locuitori si cu insemnatate deosebita in viata social-politica si cultural-stiintifica a tarii ), in conditiile legii.
Orasele au un rol important in dezvoltarea si extinderea legaturilor cu zone inconjuratoare, exercitand o influenta pozitiva asupra unui numar mare de localitati rurale.
In municipii se pot crea subdiviziuni administrativ-teritoriale, a caror delimitare si organizare se fac potrivit legii.
Autoritatile administratiei publice locale se pot constitui si in subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor.
Municipiul este un oras cu un numar mare de locuitori, organizat prin lege, cu o denumire si personalitate juridica , cu o importanta deosebita in viata economica, social-politica, cultural-stiintifica a tarii, exercitand o actiune de urbanizare asupra zonei inconjuratoare .
Judetele sunt alcatuite din orase si comune, in functie de conditiile geografice, economice si social-politice, etnice si de legaturile culturale si traditionale ale populatiei.
Unitatile administrativ-teritoriale, oricare ar fi acestea (comuna, oras, judet ), trebuie sa fie viabile, sa aiba un potential material si uman puternic, care sa le asigure satisfacerea corespunzatoare a cerintelor indreptatite ale locuitorilor, dezvoltarea lor continua .
Balan E. - Drept administrativ si procedura administrativa, Editura Universitara, Bucuresti, 2002, p.151
Cozmanca O.,Preda M. - Legea administratiei publice - Explicatii teoretice si practice, Editura LuminaLex, Bucuresti,1996,p.209
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1690
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved