CATEGORII DOCUMENTE |
ACTIUNEA CIVILA
1. Notiune. Natura juridica si corelatia dintre dreptul subiectiv civil, actiunea civila si dreptul la actiune
In literatura juridica de specialitate, actiunea civila a fost definita ca fiind ansamblul mijloacelor procesuale prin care, in cadrul procesului civil, se asigura protectia dreptului subiectiv civil, prin recunoasterea sau realizarea lui, in cazul in care este incalcat sau contestat.
2. Elementele actiunii civile
Elementele actiunii civile determina cadrul necesar, indispensabil a oricarei actiuni si servesc la individualizarea acesteia in raport cu alta actiune.
3. Partile actiunii civile
Actiunea civila fiind legata de dreptul subiectiv, nu poate fi conceputa fara existenta cel putin a unei persoane care sa fie interesata in protectia dreptului subiectiv nesocotit sau incalcat.
In momentul in care actiunea civila este exercitata este nevoie de cel putin doua persoane, una care pretinde (reclamantul) si una care se opune (paratul).
Partile au denumiri specifice in raport cu diferitele faze ale procesului civil.
4. Obiectul actiunii civile
Obiectul actiunii civile este ceea ce se cere prin actiunea respectiva, concretizandu-se in raport cu mijlocul procesual folosit.
5. Cauza actiunii civile
Prin cauza actiunii civile se intelege scopul catre care se indreapta vointa celui care reclama sau se apara, scopul care exprima si caracterizeaza vointa sa in justitie, scop explicat cu imprejurarile si motivele speciale care au determinat partea sa actioneze.
6. Despre tipurile de actiuni civile
Criteriile dupa care se clasifica, in general, actiunile civile sunt:
scopul material urmarit de reclamant;
natura dreptului ce se valorifica prin intermediul actiunii;
calea procedurala aleasa de parte pentru apararea dreptului.
Conditiile cerute pentru exercitiul actiunii civile
Conditiile cerute pentru exercitiul actiunii civile respectiv pentru punerea in miscare a tuturor formelor procedurale ce intra in continutul actiunii civile (cererea de chemare in judecata,caile de atac etc.) sunt urmatoarele:
-afirmarea unui drept subiectiv civil ce se cere protejat;
-interesul urmarit prin punerea in miscare a actiunii;
capacitatea procesuala;
calitatea procesuala.
A. Dreptul
Pornind de la corelatia dintre actiunea civila si dreptul subiectiv civil ,pentru punerea in miscare a actiunii civile se cere in primul rand existenta unui drept subiectiv ce se cere protejat,ori a unui interes legitim care nu se poate realiza decat pe calea justitiei.
B. Interesul
Interesul reprezinta folosul practic pe care o parte il urmareste punand in miscare procedura judiciara pentru valorificarea dreptului subiectiv civil ce se cere protejat.
C. Capacitatea procesuala si sanctiunea lipsei capacitatii procesuale
Capacitatea procesuala este aptitudinea generala a persoanelor de dobandi si de exercita drepturi si de a-si asuma obligatii, in plan procesual pentru a valorifica in justitie dreptul sau interesul in legatura cu care s-a nascut litigiul.
Capacitatea procesuala de folosinta
Capacitatea procesuala de folosinta reprezinta acea parte a capacitatii procesuale care consta in aptitudinea unei persoane de a avea drepturi si obligatii procesual civile.
Capacitatea procesuala de exercitiu
Prin capacitate procesuala de exercitiu se intelege acea parte a capacitatii procesuale care consta in aptitudinea unei persoane care are folosinta unui drept, de a valorifica singura acest drept in justitie exercitand personal drepturile procesuale si indeplinind tot astfel obligatiile procesuale.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1281
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved