Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Aparitia disciplinei dreptului constitutional

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micAparitia disciplinei dreptului constitutional
In procesul aparitiei si dezvoltarii dreptului constitutional la sfarsitul sec. al XVII-lea dupa ce curentul revolutionar dezlantuit in 1789 a dus la elaborarea primelor constitutii scrise pe continentul european. Pentru prima data instituirea unor catedre universitare avand ca obiect studiul constitutiei a fost preconizata in Franta in anul 1791, dar conceptul de drept constitutional este de origine italiana.

Prima catedra purtand denumirea de drept constitutional a fost creata la Ferrara, in anul , sub conducerea lui Giuseppe Compagnoni di Luzo. Tot un italian, Pellegrino Rossi a fost primul titular al unei catedre de drept constitutional in Franta, infiintata la Paris in anul .Prima catedra de drept constitutional apare in Italia la Ferrara in 1796, iar apoi in Franta in 1834. Catedra de drept constitutional creata la Paris in 1834 a functionat sub aceasta titulatura pana in 1852, cand in urma loviturii de stat a lui Ludovic Napoleon a fost desfiintata, dar a fost reinfiintata dupa instaurarea celei de-a treia republici.

Titulatura de drept constitutional s-a manifestat pana la inceputul celei de-a doua jumatati a secolului trecut, cand a fost inlocuita cu cea de drept constitutional si institutii politice. Termenul de drept constitutional s-a raspandit in restul Europei odata cu elaborarea diferitelor constitutii scrise in state precum : Germania, Austria, Rusia unde termenul de drept constitutional a fost inlocuit mai apoi cu cel de drept de stat.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 726
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site