Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Avortul. Provocarea ilegala a avortului. Art. 185 C.pen

Drept+ Font mai mare | - Font mai micAvortul. Provocarea ilegala a avortului. Art. 185 C.pen

Avort: juristii se refera la avortul delictual. Avort delictual. Este avortul efectuat:a) impotriva vointei femeii insarcinate,

b) in afara institutiilor medicale sau cabinetelor medicale autorizate in acest scop,

c) de catre o persoana care nu are calitatea de medic de specialitate,

d) daca varsta sarcinii a depasit paisprezece saptamani

Art. 185 - "Provocarea ilegala a avortului - intreruperea cursului sarcinii, prin orice mijloace, savarsita in vreuna dintre urmatoarele imprejurari:

a) in afara institutiilor medicale sau cabinetelor medicale autorizate in acest scop;

b) de catre o persoana care nu are calitatea de medic de specialitate;

c) daca varsta sarcinii a depasit patrusprezece saptamani, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Intreruperea cursului sarcinii, savarsita in orice conditii, fara consimtamantul femeii insarcinate, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.

Daca prin faptele prevazute in alin. 1 si 2 s-a cauzat femeii insarcinate vreo vatamare corporala grave, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, iar daca fapta a avut ca urmare moartea femeii insarcinate, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

In cazul cand fapta prevazuta in alin. 2 si 3 a fost savarsita de medic, pe langa pedeapsa inchisorii, se va aplica si interdictia exercitarii profesiei de medic, potrivit art. 64 lit. c).

Tentativa se pedepseste.

Nu se pedepseste intreruperea cursului sarcinii efectuata de medic:

a) daca intreruperea cursului sarcinii era necesara pentru a salva viata, sanatatea sau integritatea corporala a femeii insarcinate de la un pericol grav si iminent si care nu putea fi inlaturat altfel;

b) in cazul prevazut in alin. 1 lit. c), cand intreruperea cursului sarcinii se impunea din motive terapeutice, potrivit dispozitiilor legale;

c) in cazul prevazut in alin. 2, cand femeia insarcinata s-a aflat in imposibilitate de a-si exprima vointa, iar intreruperea cursului sarcinii se impunea din motive terapeutice, potrivit dispozitiilor legale."

a.       Obiectul ocrotirii penale

Obiectul juridic: un complex de relatii privind viata intrauterina a fatului, viata si integritatea corporala si sanatatea victimei, evolutia demografica.

Obiectul material - este dublu: fatul si corpul femeii insarcinate.

b.      Subiectii:

Forme de participatie - este posibila in toate formele ei: coautorat, instigare, complicitate

Subiect activ (autorul) - poate fi orice persoana (chiar si medicul ginecolog care efectueaza intreruperea sarcinii impotriva vointei femeii insarcinate. In afara institutiilor medicale sau cabinetelor medicale autorizate in acest scop sau daca sarcina a depasit 14 saptamani, si intreruperea sarcinii nu era legitimata de motive terapeutice). Femeie insarcinata nu poate fi subiect al infractiunii chiar daca si-a autoprovocat ilegal avortul).

Subiect pasiv - statul - afectat in politica demografica, si mama careia i s-a provocat avortul.

c.       Latura obiectiva

Elementul material - actiunea susceptibila de a provoca intreruperea cursului normal al sarcinii. Nu conteaza modul in care evolueaza cursul sarcinii, gradul de dezvoltare al fatului ori viabilitatea lui.

Urmarea imediata: expulzarea produsului de conceptie (cand fatul este ucis prin manevre anterioare sau concomitente expulziei), fie uciderea fatului, neurmata de expulzarea lui. La alin.3 u.i. consta in provocarea unei vatamari corporale grave ori in decesul victimei.

Modalitati normative: modalitatile tip - actul de intrerupere a cursului sarcinii - alin.1 lit. a)-c) sau fara consimtamantul femeii. Modalitati agravate provocarea unei vatamari corporale grave a femeii insarcinate sau decesul acesteia.d.      Latura subiectiva - intentie directa. La modalitatile agravate (alin.3) - praeterintentie.

Autorul nu a urmarit un scop si nu a avut vreun mobil.

e.       Formele infractiunii

Tentativa - (cu exceptia alin.3 care nu se realizeaza in forme perfecte) este posibila si se pedepseste potrivit art. 185 alin5. Este tentativa chiar daca nu s-a produs rezultatul urmarit.

Consumarea - in momentul intreruperii sarcinii, independent de expulzia fatului.

f.        Regimul sanctionar - in cazul modalitatii simple: inchisoare de la 6 luni la 3 ani (alin.1), respectiv de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi (alin.2). In cazul modalitatii agravate (alin3) - inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseste cu pedeapsa cuprinsa intre jumatatea minimului si jumatatea maximului prevazute de lege pt. infractiunea consumata. Magistratul este obligat sa aplice si pedeapsa complementara: a interdictiei de a exercita profesia de medic, in cazul in care fapta a fost comisa de un medic.

Cauze de nepedepsire a faptei comise de medic

Daca intreruperea cursului sarcinii era necesara pt. a salva viata, sanatatea sau integritatea corporala a femeii insarcinate de la un pericol grav si iminent si care nu putea fi inlaturat altfel;

Cand intreruperea cursului sarcinii se impunea din motive terapeutice, potrivit dispoz. legale;

In cazul in care femeia se afla in imposibilitatea de a-si exprima vointa, iar intreruperea cursului sarcinii se impunea din motive terapeutice, potrivit legii.

g.       Aspecte procesuale:

Punerea in miscare a actiunii penale se face din oficiu.

Urmarirea penala si judecarea in prima instanta urmeaza regulile generale si obisnuite.

Atunci cand fapta nu a cauzat moartea femeii:

Urmarirea penala - se efectueaza de catre procuror

Judecarea in prima instanta revine in competenta tribunalului.

Este obligatorie constatarea sau expertiza medico-legala.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1636
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved