Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Constitutia din 1938

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Constitutia din 1938

In conditiile concrete ale anului 1938 Regele Carol al II-lea a instaurat la 10 februarie 1938 dictatura personala.



Aceasta dictatura este consacrata si realizata juridic prin noua Constitutie, numita si Constitutia Caroliana. Proiectul de Constitutie a fost supus la 24 februarie    plebiscitului, promulgata la 27 februarie si publicata la 28 februarie 1938.

Constitutia cuprindea 100 de articole, sistematizate in opt titluri.

Titlul I, despre teritoriul Romaniei.

Titlul II, despre datoriile si drepturile romanilor.

Consacrand dictatura regala, dispozitiile Constitutiei exprimau limitarea drepturilor si libertatilor democratice. Astfel pentru prima data se prevad datoriile cetateanului, dupa care se face referire la drepturi.

S-a interzis propovaduirea schimbarii formei de guvernamant, impartirea ori distribuirea averii altora, scutirea de impozite si lupta de clasa.

Titlul III, despre puterile statului.

Constitutia proclama ca puterea emana de la natiune, afirmatie inexacta, intrucat prezenta constitutie concentreaza puterile in mainile regelui, declarat "Capul Statului" (art. 30). Regele exercita puterea legislativa prin reprezentanta nationala, avea initiativa legislativa. Regele sanctiona si promulga legile, sanctiunea regala fiind conditia de valabilitate a legii. Regele putea emite decrete cu putere de lege, putea dizolva adunarile, putea declara razboi, putea incheia pacea.

Puterea executiva apartinea regelui care era inviolabil.

Titlul IV, despre finante.

Titlul V, despre ostire.

Titlul VI, dispozitii generale.

Titlul VII, despre revizuirea constitutiei.

Regele avea initiativa revizuirii constitutiei.

Titlul VIII, dispozitii tranzitorii si finale.

Constitutia apara proprietatea privata, cuprinzand dispozitii asemanatoare cu cele din constitutiile anterioare.

Cu privire la sistemul electoral, s-a introdus in locul votului universal sistemul colegiilor de profesiuni, iar cu privire la varsta cetatenilor cu drept de a alege si de a fi alesi pentru adunarea deputatilor, ea a fost ridicata la 30 de ani. Senatul era format din 3 categorii de senatori: senatori alesi de rege, senatori de drept si senatori alesi.

Constitutia din 1938 a inlocuit votul universal cu sistemul colegiilor de profesiuni, restrangand sfera si garantiile drepturilor si libertatilor cetatenesti.

Pe plan politic Regele a desfiintat partidele politice, iar prin Dictatul de la Viena (30 august 1940) Romania era obligata sa cedeze Ungariei partea de nord a Transilvaniei, pierzand si alte teritorii.

In septembrie 1940 Regele este obligat sa abdice in favoarea fiului sau, Constitutia este suspendata, corpurile legiuitoare sunt dizolvate, se reduc drepturile regale, presedintele consiliului de ministri fiind investit cu puteri depline.

Dupa 23 august 1944 s-a repus in vigoare, cu unele modificari, Constitutia din 1923 si s-au elaborat acte cu caracter constitutional care sa stabileasca organizarea statala. Aceste acte au alcatuit baza juridica a organizarii de stat provizorii a Romaniei pana la adoptarea unei noi constitutii.

Organizarea statala in perioada 1948 - 1989 a fost reglementata prin constitutiile din 1948, 1952 si 1965.

Constitutia din 13 aprilie 1948 a reflectat realitatile politice, sociale si economice din perioada adoptarii sale, stabilind principalele directii de dezvoltare a societatii romanesti in sensul dorit de guvernanti.

Constitutia din 24 septembrie 1952 a intarit monopolul politic al statului, precum si monopolul politic al unui singur partid.

Constitutia din 21 august 1965 a avut un caracter inselator democratic, menit sa ascunda un regim de dictatura, lipsa de drepturi si libertati cetatenesti, conducere despotica, exercitata de o minoritate privilegiata.

Revolutia din decembrie 1989 a inlaturat dictatura comunista din Romania. Noua Constitutie a fost votata in Adunarea Constituanta si supusa referendumului national la 8 decembrie 1991, fiind aprobata cu un procentaj de 77,3% dintre participanti.

La data intrarii in vigoare a noii constitutii (8 decembrie 1991) constitutia din 21 august 1965 a fost in intregime abrogata expres (art. 149 din Constitutie).



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1344
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved