Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Elementele contraventiei

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Elementele contraventiei

Elementele contraventiei sunt: vinovatia, obiectul si subiectul contraventiei.



A. Vinovatia a fost prezentata ca o trasatura ce caracterizeaza contraventia.

B. Obiectul contraventiei este constituit din valorile, relatiile sociale, bunurile sau interesele legitime, aparate prin normele de drept administrativ carora li se aduce atingere sau sunt puse in pericol de fapta savarsita[1]. Fiecare contraventie insa are si un obiect specific, ce rezulta din norma juridica ce o prevede .

Latura obiectiva a contraventiei este formata din actiunea sau inactiunea producatoare a urmarilor sociale periculoase, sau care ameninta, pun in pericol, anumite valori si este prevazuta ca ilicita in norma juridica.

C. Subiectul contraventiei poate fi o persoana fizica sau o persoana juridica. In ceea ce priveste persoana fizica, este de retinut ca poate sa fie subiect al unei contraventii numai o persoana care a implinit varsta de 14 ani sau 16 ani in cazul contraventiilor sanctionate cu inchisoarea contraventionala sau cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii (art. 11 alin. 4 din O.G. nr. 2/2001)[3].

Sanctiunea inchisorii contraventionale si sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii se aplica numai contravenientilor persoane fizice (art. 5 din O.G. nr. 55/2002).

Ca o conditie a raspunderii, se cere ca subiectul contraventiei sa se bucure de responsabilitate (sa aiba discernamant) iar in caz de iresponsabilitate, aceasta trebuie dovedita.

O alta conditie legata de subiectul contraventiei este ca acesta sa aiba libertatea de actiune, pentru ca expres se prevede in art. 11 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001 ca fapta savarsita prin constrangere nu constituie contraventie.

Pentru unele contraventii subiectul mai trebuie sa aiba si o anume calitate: conducator auto, posesor de arma, gestionar, etc.

Participatia in cazul contraventiei este sanctionata ca atare, cum ar fi de exemplu instigarea la savarsirea unei contraventii. Astfel, in Legea nr. 61/1991 privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, se prevede ca "indemnul sub orice forma al minorilor la savarsirea de contraventii" se pedepseste cu inchisoare de la 1 luna la 6 luni sau cu amenda (art. 2 pct. 37). In Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, se dispune ca "instigarea prin orice mijloace, initierea sau recurgerea la actiuni violente sau alte manifestari cu intentia de zadarnicire ori tulburare in orice mod a adunarilor publice" se pedepseste cu inchisoare contraventionala de la 1-3 luni sau cu amenda (art. 26 lit. f).

In cazul in care la savarsirea unei contraventii au luat parte mai multe persoane (coautorat), sanctiunea se aplica fiecarui participant, separat (art. 10 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001).

Persoana juridica poate fi subiect al contraventiei (art. 3 alin. 2 din O.G. nr. 2/2001), mai mult, chiar prin diferite acte normative sunt stabilite contraventii care nu pot fi savarsite decat de acestea. De exemplu, prin Hotararea de Guvern nr. 679/1991 privind impozitul pe spectacole s-a prevazut ca amenda se aplica agentului economic platitor de impozite; in O.G. nr. 15/1996, in ceea ce priveste stabilirea plafonului de casa, sanctiunea se aplica persoanei juridice.

Uneori, sanctiunile aplicate persoanei juridice sunt mai mari decat pentru o persoana fizica, legiuitorul mentionand ca atunci cand contravenientul este persoana juridica, cuantumul amenzii se dubleaza (art. 42 din O.G. nr. 44/1997 privind transporturile rutiere).

Amenzile aplicate nu sunt deductibile fiscal dar, amenzile aplicate persoanelor juridice vor putea fi imputate persoanelor fizice vinovate de savarsirea faptelor contraventionale, prin actiune in regres.

Uneori, in actele normative s-a prevazut ca pentru aceeasi fapta ilicita poate fi sanctionata atat persoana juridica cat si o persoana fizica (art. 179 al. 1 din O.U.G. nr. 28/2002 privind valorile mobiliare, serviciile de investitii financiare si pietele reglementate[4], Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii).

O.G. nr. 2/2001 nu lamureste cine va raspunde anume, cum se va stabili persoana vinovata, ce se intampla in cazul conducerilor colective, s.a.m.d. .



A se vedea Alexandru Ticlea, op.cit., pag. 9-10.

Ibidem, pag.10.

A se vedea art. 4 alin. 2 din O.G. nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunilor prestarii unei activitati in folosul comunitatii si inchisoarea contraventionala, publicata in M.Of. nr. 542 din 30 august 2002.

Publicata in M.Of. nr. 238 din 9 aprilie 2002.

A se vedea Ioan Santai, op.cit., pag. 15.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1112
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved