CATEGORII DOCUMENTE |
INCHEIEREA CASATORIEI
Incheierea casatoriei este reglementata in art. 3-18 C. fam.
Pentru a fi valabila, casatoria trebuie sa indeplineasca trei categorii de conditii:
conditii de fond;
lipsa impedimentelor;
conditii de forma.
Conditii de fond la incheierea casatoriei
Definitie: Conditiile de fond la incheierea casatoriei sunt acele imprejurari care trebuie sa existe pentru a fi posibila incheierea unei casatorii valabile (conditii pozitive), dovada indeplinirii lor revenind viitorilor soti.
Clasificare:
I. In functie de consacrarea lor legislativa:
a)conditii de fond exprese, adica prevazute expres de Codul familiei: varsta matrimoniala, consimtamantul, comunicarea reciproca a starii de sanatate;
b)conditii de fond virtuale, neprevazute de lege, dar care rezulta implicit din scopul urmarit de legiuitor: diferenta de sex.
II. In functie de sanctiunea care intervine in cazul neindeplinirii lor:
a)conditii de fond dirimante, a caror neindeplinire atrage nulitatea casatoriei si care sunt stabilite prin norme imperative: diferenta de sex, varsta matrimoniala si consimtamantul.
B)conditii de fond prohibitive, a caror neindeplinire nu duce la nulitatea
casatoriei, ci pastreaza casatoria valabila, insa atrag sanctiuni disciplinare pentru ofiterul de stare civila, si care sunt stabilite prin norme imperative: diferenta de sex, varsta matrimoniala si consimtamantul.
2.1.1. Diferenta de sex
Este o conditie de fond virtuala si dirimanta, rezultand din interpretarea dispozitiilor Codului familiei. Dovada indeplinirii ei se face prin certificatele de nastere ale viitorilor soti catre atesta si sexul persoanei. Daca nu exista deosebire de sex, casatoria este lovita de nulitate absoluta.
Varsta matrimoniala
Este o conditie de fond expresa si dirimanta. Conform art. 4 C. fam., varsta minima pentru incheierea casatoriei este de 18 ani pentru barbati si de 16 ani pentru femei. Prin exceptie, doar pentru motive temeinice (ex.: sarcina femeii, plecarea sotului in strainatate pentru o perioada indelungata) se poate incuviinta casatoria femeii de 15 ani printr-o dispensa de varsta acordata de presedintele consiliului judetean in a carui raza teritoriala isi are domiciliul femeia sau de primarul general al municipiului Bucuresti, cu conditia prezentarii unui aviz medical.
Daca o casatorie se incheie intre cetateni romani aflati la bordul unei nave romanesti, dar in afara granitelor tarii, dispensa de varsta se acorda de capitanul navei.
Legiuitorul roman nu a prevazut o limita maxima pana la care se poate incheia casatoria, ceea ce inseamna ca se pot incheia casatorii pana la o varsta inaintata si chiar in pragul mortii pentru a legaliza o legatura de concubinaj notorie si indelungata. De asemenea, legea nu stabileste o diferenta maxima de varsta intre soti, asadar casatoria se poate incheia indiferent de aceasta.
Consimtamantul
Este o conditie de fond expresa si dirimanta prevazuta in art. 1 alin. 3 C. fam.
Consimtamantul lipseste in urmatoarele situatii:
unul dintre soti este debil sau alienat mintal, caz in care casatoria este nula absolut;
unul dintre soti este lipsit vremelnic de facultatile mintale (ex.: stare de hipnoza,
betie totala), situatie in care, potrivit legii, casatoria este nula absolut, dar potrivit practicii judiciare si doctrinei, casatoria este nula relativ, putand fi invocata de cel in cauza in termen de 6 luni pe calea unei actiuni in anulare;
desi unul sau ambii soti au raspuns negativ la
intrebarea daca vor sa se casatoresca sau au pastrat tacerea, ofiterul de stare civila a incheiat casatoria, situatie in care aceasta este nula absolut;
situatia casatoriei fictive in care unul dintre
viitorii soti sau ambii au urmarit la incheierea casatoriei un alt scop decat acela de a intemeia o familie si de a se supune statutului legal al casatoriei (ex.: casatoria incheiata in scopul obtinerii unei cetatenii sau a unei parohii), nulitatea absoluta fiind sanctiunea aplicabila.
Conditiile de validitate ale consimtamantului la incheierea casatoriei sunt urmatoarele:
Consimtamantul viitorilor soti este liber daca reprezinta manifestarea vointei lor constiente, iar formarea sa nu a fost alterata de vicii precum eroarea, dolul sau violenta.
Eroarea reprezinta o falsa reprezentare a realitatii cu privire la imprejurari esentiale si constituie viciu de consimtamant la incheierea casatoriei numai daca se refera la identitatea fizica a celuilalt sot
Dolul reprezinta inducerea in eroare a celuilalt sot prin utilizarea de mijloace dolosive si se manifesta la incheierea casatoriei mai ales in forma omisiva - dol prin reticenta, cand unul dintre viitorii soti ascunde celuilalt o imprejurare esentiala in formarea consimtamantului care, daca ar fi fost cunoscuta, celalalt sot nu ar mai fi incheiat casatoria Violenta presupune un act de constrangere fizica sau morala prin care o persoana a fost determinata sa incheie o casatorie impotriva vointei sale. Violenta prin constrangere fizica este aproape imposibil de realizat pentru ca ar presupune ca cei doi martori si ofiterul de stare civila sa fie complici sau sub imperiul violentei. Violenta prin constrangere morala este mai usor de imaginat si consta in exercitarea de mijloace ilicite care provoaca teama unuia dintre viitorii soti de un rau considerabil si prezent.
Consimtamantul trebuie sa existe in momentul incheierii casatoriei cand viitorii soti se afla in fata ofiterului de stare civila, logodna sau declaratia de casatorie neproducand efecte juridice.
Legea exclude posibilitatea incheierii casatoriei prin reprezentare. Viitorii soti isi exprima consimtamantul unul imediat dupa celalalt, nu la un interval mare de timp.
Consimtamantul viitorilor soti se manifesta prin raspunsul afirmativ la intrebarea adresata fiecaruia de ofiterul de stare civila daca doresc sa se casatoreasca. In cazul in care unul dintre soti se afla in imposibilitate de a vorbi (ex.: cetatean strain necunoscator al limbii romane, surdo-mut), consimtamantul sau se poate exprima in orice mod, dar sa fie neindoielnic. Prezenta unui interpret este obligatorie in aceasta situatie, ofiterul de stare civila intocmind un proces-verbal cu privire la aceasta imprejurare.
Comunicarea reciproca a starii de sanatate
Este o conditie de fond expresa si prohibitiva prevazuta in art. 10 C. fam.
Dovada indeplinirii acestei conditii se face prin prezentarea certificatelor medicale prenuptiale, in momentul depunerii declaratiei de casatorie si prin inserarea in cuprinsul acestei declaratii a mentiunii ca viitorii soti si-au comunicat reciproc starea de sanatate.
Certificatele medicale prenuptiale sunt valabile 14 zile de la data emiterii si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu casatori. Examenul medical (serologic, pulmonar si neuropsihic) este obligatoriu si secret, medicul neinserand in certificat o explicare a motivelor pentru care nu s-ar putea incheia casatoria.
Legea nu interzice, in principiu, casatoria persoanelor bolnave, cu conditia informarii reciproce a viitorilor soti in legatura cu starea sanatatii lor. Prin exceptie, legea nu permite casatoria persoanelor debile sau alienate mintal si a persoanelor cu boli venerice transmisibile.
Sanctiunile aplicate in cazul nerespectarii acestei conditii pot fi:
nulitatea absoluta, daca unul dintre viitorii soti
sufera de o boala pentru care este interzisa casatoria, indiferent daca celalalt sot a cunoscut sau nu acest lucru;
nulitatea relativa, daca viitorul sot sufera de o
boala grava, alta decat cea pentru care este interzisa casatoria si aceasta imprejurare a fost ascunsa fata de celalalt sot (dol prin reticenta);
casatoria ramane valabila daca, in momentul
incheierii casatoriei, unul dintre soti suferea de o afectiune minora si vindecabila;
daca boala a fost dobandita in timpul casatoriei,
celalalt poate sa solicite doar desfacerea ei prin divort.
Lipsa impedimentelor la incheierea casatoriei
Definitie: Impedimentele la casatorie sunt acele imprejurari expres prevazute de lege, a caror existenta impiedica incheierea casatoriei. Sunt conditii negative, numai lipsa lor determinandu-l pe ofiterul de stare civila sa incheie casatoria.
Clasificare:
I. In functie de sanctiunea care intervine in cazul incheierii casatoriei in prezenta impedimentelor:
a) impedimente dirimante, a caror
prezenta in momentul incheierii casatoriei atrage nulitatea absoluta a casatoriei: existenta unei casatorii nedesfacute, rudenia, adoptia - art. 7 lit. a C. fam., alienatia si debilitatea mintala.
b) impedimente prohibitive, a caror
prezenta in momentul incheieri casatoriei atrage nulitatea acesteia, ci numai sanctiuni pentru ofiterul de stare civila: adoptia - art. 7 lit. b si c C. fam., tutela.
II. In functie de persoanele intre care exista impedimentele:
a) impedimente absolute, care impiedica
incheierea casatoriei unei anumite persoane cu oricare alta persoana: existenta unei casatorii nedesfacute, alienatia si debilitatea mintala.
b) impedimente relative, care impiedica
incheierea casatoriei dintre o anumita persoana si o alta anumita persoana: rudenia, tutela, adoptia.
2.2.1. Existenta unei casatorii anterioare nedesfacute a unuia dintre viitorii soti (starea de bigamie)
Art. 5 C. fam. prevede ca este oprit sa se casatoreasca barbatul care este casatorit si femeia care este casatorita. Incalcarea principiului monogamiei atrage atat o sanctiune civila - nulitatea absoluta a celei de-a doua casatorii, cat si o sanctiune penala pentru savarsirea infractiunii de bigamie.
Nu se pot casatori decat persoane necasatorite care, fie nu au incheiat niciodata o casatorie, fie au incheiat o casatorie, dar aceasta a incetat, dupa caz, ca urmare a mortii sau declararii judecatoresti a mortii celuilalt sot, a fost desfiintata prin nulitatea absoluta sau relativa sau a fost desfacuta prin divort. Existenta unei casatorii nedesfacute a unuia dintre viitorii soti atrage starea de bigamie.
Starea de bigamie este inlaturata in urmatoarele situatii:
daca o persoana casatorita a incheiat o noua
casatorie, iar dupa data incheierii ei, prima casatorie este desfiintata, starea de bigamie dispare pentru ca nulitatea absoluta produce efecte retroactive;
sotul celui declarat mort prin hotarare
judecatoreasca se recasatoreste, iar ulterior cel declarat mort reapare, anulandu-se hotararea declarativa de moarte. Prima casatorie e considerata desfacuta pe data incheierii noii casatorii, ramanand valabila cea de-a doua casatorie, cu conditia ca sotii din a doua casatorie sa fi fost de buna-credinta, adica sa nu fi stiut ca cel declarat mort este in viata;
daca sotul se recasatoreste intre data declararii
mortii celuilalt sot si data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti declarative de moarte, a doua casatorie este valabila.
Divortul nu atrage inlaturarea starii de bigamie, daca inainte ca hotararea judecatoreasca de desfacere a casatoriei sa ramana irevocabila, unul dintre soti incheie o noua casatorie, cea de-a doua casatorie fiind sanctionata cu nulitatea absoluta.
Dovada lipsei impedimentului se face de catre viitorii soti care mentioneaza in declaratia de casatorie ca nu exista acest impediment si prin prezentarea, daca este cazul, a unui inscris, din care sa rezulte ca anterioara casatorie a unuia dintre viitorii soti a incetat, a fost desfiintata sau desfacuta. Sotul bigam este prezumat a fi de rea-credinta, iar celalalt sot nebigam - de buna-credinta. Sarcina probei revine sotului bigam.
Impedimentul rezultat din starea de
persoana casatorita se impune si strainilor aflati pe teritoriul nostru si a
caror lege nationala admite poligamia, adica strainii nu pot incheia o a doua
casatorie in Romania. Insa strainii deja casatoriti cu mai multe persoane nu
sunt considerati bigami in
2.2.2. Rudenia
Conform art. 6 alin. 1 C. fam., este oprita casatoria intre rudele in linie dreapta, indiferent de gradul de rudenie (ex.: tatal cu fiica, mama cu fiul, bunicul cu nepoata, bunicul cu nepotul), si intre cele in linie colaterala, pana la al patrulea grad inclusiv (ex.: fratele cu sora, unchiul cu nepoata, matusa cu nepotul, varul cu vara lui).
Ca o exceptie, pentru motive temeinice, casatoria intre rudele in linie colaterala de gradul al patrulea (veri) poate fi incuviintata de presedintele consiliului judetean sau de primarul general al municipiului Bucuresti, care acorda dispensa de rudenie.
Rudenia constituie un impediment la casatorie indiferent daca este o rudenie din casatorie sau din afara casatoriei, si indiferent daca este de sange sau civila (din adoptie). In cazul adoptiei cu efecte depline, chiar daca inceteaza legatura de rudenie dintre adoptat si parintii sai firesti, casatoria este oprita intre acestia.
Adoptia
Art. 7 din C. fam. interzice casatoria implicand relatiile de adoptie intre urmatoarele categorii de persoane:
a) intre adoptator sau ascendentii lui, de o
parte, si cel adoptat ori descendentii acestuia, de alta;
b) intre copii celui care adopta, de o parte, si
cel adoptat sau copii acestuia, de alta;
c) intre cei adoptati de aceeasi persoana."
Ca o exceptie, pentru motive temeinice, incheierea casatoriei este posibila intre persoanele prevazute la lit. b si c dupa obtinerea unei dispense de rudenie rezultata din adoptie din partea presedintelui consiliului judetean sau a primarului general al municipiului Bucuresti Impedimentul se refera atat la adoptia cu efecte depline, cat si la adoptia cu efecte restranse.
Tutela
Art. 8 din C. fam. prevede ca "in timpul tutelei, casatoria este oprita intre tutore si persoana minora ce se afla sub tutela sa
Impedimentul se intemeiaza pe considerente de ordin moral si se aplica doar minorelor deoarece numai femeia se poate casatori in timpul minoritatii. Tutela inceteaza de drept la implinirea varstei de 18 ani de catre persoana aflata sub tutela.
Alienatia si debilitatea mintala sau lipsa
Temporara a facultatilor mintale
Art. 9 C.fam. prevede: "Este oprit sa se casatoreasca alienatul mintal, debilul mintal si cel care e lipsit vremelnic de facultatile mintale, cat timp nu are discernamantul faptelor sale.
Alenatii si debilii mintali nu se pot casatori din considerente de ordin biologic si social, dar mai ales pentru ratiuni legate de consimtamant, ei neputand exprima un consimtamant valabil. Acestia nu se pot casatori nici in perioadele de luciditate si indiferent daca au fost sau nu pusi sub interdictie judecatoreasca, fiind suficient sa se probeze ca persoana era alienat sau debil mintal in momentul incheierii casatoriei. Sanctiunea pentru incheierea casatoriei de alienatul sau debilul mintal este nulitatea absoluta. Daca boala a intervenit ulterior incheierii casatoriei, aceasta constituie un motiv de divort.
Persoanele lipsite vremelnic de facultatile mintale nu se pot casatori (ex.: stare de ebrietate totala, hipnoza), sanctiunea care intervine fiind nulitatea absoluta - potrivit legii sau nulitatea relativa - potrivit practicii judiciare si doctrinei.
Dovada inexistentei impedimentelor la incheierea casatoriei:
Viitorii soti au obligatia de a preciza in declaratia de casatorie ca nu exista nici o piedica pentru incheierea acesteia. Tertele persoane sau ofiterul de stare civila vor putea face dovada existentei unor asemenea imprejurari. Daca in urma verificarilor pe care ofiterul de stare civila este obligat sa le faca se va constata existenta unui impediment la incheierea casatoriei, cererea de a incheia casatoria va fi respinsa.
Conditii de forma la incheierea casatoriei
Definitie:
Conditiile de forma la incheierea casatoriei sunt formalitati prealabile si formalitati concomitente celebrarii casatoriei reglementate de art. 12-18 C. fam. si art. 27-33 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila.
2.3.1. Formalitati prealabile incheierii casatoriei
Conform art. 12 C. fam., cei care vor sa se casatoreasca vor face personal declaratia de casatorie la serviciul de stare civila la care urmeaza a se incheia casatoria, din cadrul primariei localitatii in raza careia se afla domiciliul sau resedinta oricaruia dintre viitorii soti. Prin exceptie, declaratia de casatorie se poate face la serviciul de stare civila din alta localitate, daca unul dintre viitorii soti se afla in alta localitate decat cea in care se va incheia casatoria, serviciul de stare civila din acea localitate fiind obligat sa o transmita in termen de 48 de ore la serviciul de stare civila unde urmeaza a incheia casatoria.
Declaratia de casatorie se face in scris si personal (nu prin reprezentare), prin ea cei doi exprimandu-si vointa de a se casatori. Aceasta cuprinde urmatoarele mentiuni:
manifestarea de vointa a viitorilor sotior in sensul incheierii casatoriei;
identitatea fiecaruia dintre viitorii soti;
declaratia acestora ca nu exista nici un
impediment la casatorie si ca au luat reciproc cunostinta de starea de sanatate a celuilat;
declaratia lor in legatura cu numele de familie pe
care urmeaza sa-l poarte in timpul casatoriei (aceasta se poate face si ulterior in scris pana in momentul incheierii casatoriei si va fi anexata la declaratia de casatorie);
indicarea locului in care urmeaza a se incheia casatoria;
indicarea martorilor;
semnatura celor doi viitori soti si a ofiterului de stare civila.
Potrivit art. 13 C. fam. si art. 28-29 din Legea nr. 119/1996, la declaratia de casatorie trebuie anexate urmatoarele acte:
certificatele de nastere ale viitorilor soti in
original (pentru confruntare) si in copie legalizata sau certificata de ofiterul de stare civila;
actele de identitate ale viitorilor soti care, dupa
verificare, se restituie lor, urmand a fi prezentate iarasi in momentul incheierii casatoriei;
certificatele medicale care dovedesc starea de
sanatate a viitorilor soti, valabile 14 zile de la data emiterii lor;
daca e cazul, acte in original (pentru confruntare)
si in copie, traduse si legalizate,din care sa rezulte incetarea sau desfacerea casatoriei anterioare a unuia dintre viitorii soti: certificatul de deces al fostului sot, hotararea judecatoreasca de desfacere sau de desfiintare a casatoriei.
Conform art. 40 din Metodologia nr.1/1997 privind aplicarea Legii actelor de stare civila, dosarul actului de casatorie mai cuprinde si urmatoarele documente, dupa caz:
aprobarea primarului pentru incheierea casatoriei in afara sediului serviciului de stare civila local;
dispensa de termen din partea primarului pentru
incheierea casatoriei inainte de implinirea termenului de 10 zile de la data inregistrarii declaratiei de casatorie;
dispensa de varsta, rudenie sau adoptie din partea
presedintelui consiliului judetean sau a primarului general al municipiului Bucuresti, daca exista impedimente rezultate din conditiile privind varsta, rudenia fireasca sau adoptie;
dovada eliberata sau autentificata de misiunile
diplomatice sau oficiile consulare acreditate in Romania, in cazul casatoriei unui cetatean strain, din care sa rezulte ca acesta indeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala pentru incheierea casatoriei in Romania;
daca dovada mentionata mai sus nu poate fi
obtinuta pentru ca statul respectiv nu are misiune diplomatica sau oficiu consular acreditat in Romania, declaratia pe propria-raspundere autentificata de un notar public din care sa rezulte ca viitorul sot, cetatean strain sau apatrid, nu e casatorit si indeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala pentru incheierea casatoriei in Romania. Pentru apatrizi, legea nationala este legea statului in care isi au domiciliul sau resedinta.
procesul-verbal incheiat impreuna cu interpretul
autorizat in cazul incheierii casatoriei intre persoane care nu cunosc limba romana sau intre surdo-muti;
aprobarea Ministrului Apararii Nationale in cazul
cadrelor militare active care se casatoresc cu o persoana apatrida sau care nu are exclusiv cetatenia romana.
Ofiterul de stare civila este obligat ca, in ziua in care primeste declaratia de casatorie, sa o faca publica prin afisare in extras intr-un loc special amenajat la sediul primariei unde urmeaza a se incheia casatoria pentru ca tertii sa poata formula opozitie la incheierea casatoriei.
Casatoria se poate incheia numai dupa ce a trecut un termen de 10 zile de la data la care a fost inregistrata declaratia de casatorie, luandu-se in calcul si ziua in care incepe sa curga termenul si cea in care acesta se implineste.
Pentru motive temeinice (ex.: viitoarea sotie e gravida si nasterea va avea loc intr-un termen mai scurt de 10 zile, viitorul sot e militar si are o permisie mai scurta de timp sau pleaca in strainatate la studii sau intr-o misiune mai devreme de 10 zile), cu aprobarea primarului sau a comandantului navei, casatoria se poate incheia cu reducerea termenului de 10 zile. In cazul lipsei acestei aprobari, casatoria astfel incheiata ramane valabila, dar ofiterul de stare civila va suferi sanctiuni administrative.
Este actul prin care o persoana aduce la cunostinta ofiterului de stare civila existenta unei imprejurari de fapt sau de drept care constituie impediment la casatorie sau neindeplinirea unei conditii de fond pentru care incheierea casatoriei nu este posibila.
Opozitia la casatorie poate fi facuta de orice persoana, fara a fi necesara justificarea unui interes legitim si chiar de catre ofiterul de stare civila cand el constata un impediment, consemnandu-l intr-un proces-verbal. Potrivit art. 14 C. fam., opozitia trebuie facuta in forma scrisa, cu indicarea imprejurarii de fapt sau de drept care face imposibila incheierea casatoriei si a dovezilor, semnatura nefiind obligatorie.
Efectele opozitiei la casatorie:
daca opozitia este intemeiata, ofiterul de stare civila nu va incheia casatoria;
daca opozitia este neintemeiata, ofiterul de stare civila va incheia casatoria;
daca verificare opozitiei necesita mai mult timp,
ofiterul de stare civila va amana casatoria, prelungind termenul de 10 zile, insa pana la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale. Daca acestea expira, viitorii soti trebuie sa depuna altele noi.
2.3.2. Formalitati concomitente incheierii casatoriei
(Procedura incheierii casatoriei)
Localitatea incheierii casatoriei
Conform art. 11 C. fam., localitatea in care urmeaza a se incheia casatoria este una dintre localitatile in care viitorii soti isi au domiciliul sau resedinta.
Locul incheierii casatoriei
Art. 16 alin. 1 C. fam. prevede ca locul celebrarii casatoriei este sediul serviciului de stare civila din localitatea competenta. Ca o exceptie, pentru motive temeinice (ex.: unul dintre viitorii soti se afla in imposibilitate de a se deplasa din motive medicale - boala grava, infirmitate, moarte iminenta, sarcina avansata - sau executa o pedeapsa privativa de libertate), casatoria se poate incheia si in afara sediul serviciului de stare civila.
Casatoria se poate incheia la bordul unei nave sub pavilion romanesc, aflata intr-o calatorie in afara granitelor tarii, de catre comandantul navei, daca viitorii soti au cetatenie romana. La sosirea in tara, acesta este obligat sa trimita o copie certificata de pe inregistrarea facuta, prin capitania portului de inscriere a navei, la serviciul de stare civila al sectorului 1 din Bucuresti.
Casatoria nu se poate incheia la bordul unei aeronave deoarece o astfel de calatorie dureaza putin timp.
Competenta ofiterului de stare civila
a) competenta materiala este determinata de calitatea si de atributiile ce i-au fost delegate persoanei care incheie casatoria (ex.: ofiter de stare civila este primarul, secretarul consiliului local delegat de primar, comandantul navei si un functionar delegat de primar). Doar o casatorie incheiata in fata ofiterului de stare civila se bucura de protectia legii.
Ca o exceptie, inregistrarea facuta in registrul de stare civila de o persoana necompetenta care a exercitat in mod public atributia de ofiter de stare civila este valabila chiar daca persoana nu avea, in realitate, aceasta calitate, iar viitorii soti au fost de buna-credinta, nestiind ca ofiterul de stare civila nu este competent.
b) competenta personala este determinata de domiciliul sau resedinta viitorilor soti, casatoria incheiindu-se de catre ofiterul de stare civila de la consiliul local al municipiului, orasului sau comunei in cuprinsul careia se afla domiciliul sau resedinta unuia dintre viitorii soti. Daca se incalca aceasta competenta, casatoria este valabila, dar ofiterul de stare civila va suferi sanctiuni administrative.
c) competenta teritoriala este determinata de limitele teritoriului localitatii unde se afla consiliul local in cadrul caruia acesta functioneaza. Daca se incalca aceasta competenta (ex.: casatoria nu se incheie la sediul serviciului de stare civila sau in alta localitate), casatoria este valabila.
Momentul incheierii casatoriei
In ziua fixata pentru incheierea casatoriei, conform art. 31 din Legea nr. 119/1996 si art. 43-44 din Metodologia nr. 1/1997, ofiterul de stare civila procedeaza in felul urmator:
identifica viitorii soti si cei doi martori, pe baza actelor de identitate;
constata ca sunt indeplinite conditiile de fond si ca nu exista impedimente la casatorie;
constata ca nu exista opozitii la casatorie sau ca acestea sunt neintemeiate;
ia consimtamantul viitorilor soti in vederea incheierii casatoriei;
declara casatoria incheiata pe baza consimtamantului viitorilor soti;
citeste dispozitiile art. 1-2 C. fam. privind drepturile si obligatiile sotilor;
intocmeste actul de casatorie in registrul de stare civila corespunzator, act semnat de
ofiterul de stare civila, de soti (cu numele pe care s-au invoit sa-l poarte in timpul casatoriei) si de cei doi martori;
face mentiune pe actul de identitate al sotului care
si-a schimbat numele prin casatorie (in cazul buletinului de identitate se aplica o stampila cu mentiunea ca numele s-a schimbat prin casatorie si ca buletinul se va schimba pana la o anumita data, iar in cazul cartii de identitate, aceasta se perforeaza in locul unde este scrisa perioada de valabilitate);
elibereaza sotilor certificatul de casatorie.
Solemnitatea incheierii casatoriei consta in prezenta viitorilor soti in fata ofiterului de stare civila, impreuna cu cei doi martori, la sediul serviciului de stare civila, la data stabilita, in exprimarea simultana a consimtamantului la casatorie si in declararea incheierii casatoriei de ofiterul de stare civila.
Publicitatea incheierii casatoriei consta in posibilitatea publicului de a participa la ceremonie.
Momentul incheierii casatoriei este cel in care ofiterul de stare civila constata existenta consimtamantului viitorilor soti, indeplinirea tuturor conditiilor pentru incheierea unei casatorii valabile si ii declara casatoriti. Inregistrarea casatoriei nu este o conditie de validitate, ci are drept scop dovada incheierii sale, omisiunea inregistrarii neatragand nulitatea ei.
Incheierea casatoriei cand exista un element de extraneitate
In situatia casatoriei incheiate cu un element de extraneitate, conditiile de fond si impedimentele la casatorie sunt guvernate de legea cetateniei viitorilor soti, iar conditiile de forma sunt cele prevazute de legea locului incheierii casatoriei.
Proba casatoriei
Art. 18 C. fam. prevede ca o casatorie poate fi dovedita prin actul de casatorie intocmit in registrul actelor de stare civila sau prin certificatul de casatorie eliberat sotilor.
In situatii exceptionale se poate reconstitui sau intocmi ulterior actul de casatorie. Reconstituirea acestuia se poate face daca registrele de stare civila au fost distruse sau pierdute sau daca actul de stare civila s-a intocmit in strainatate si nu exista posibilitatea procurarii lui. Intocmirea ulterioara se poate face daca nu au existat registre de stare civila sau intocmirea actului de casatorie a fost omisa din vina ofiterului de stare civila, desi acesta a luat consimtamantul sotilor si i-a declarat casatoriti. In aceste situatii, incheierea casatoriei se poate proba cu orice mijloc de dovada, inclusiv invocarea posesiei de stat care rezulta din aparenta calitatii de sot in societate.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2163
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved