CATEGORII DOCUMENTE |
PERCHEZIȚIA
Perchezitia este o activitate tactica pe care organele judiciare o desfasoara pentru a descoperi si ridica documente, obiecte sau unele valori de interes pentru cauza cercetata, dar si pentru a fi descoperite persoanele care se ascund sau care se sustrag urmaririi penale.
In mod aparent aceasta activitate constituie o incalcare a drepturilor cetatenilor cu privire la libertatea de a folosi o locuinta sau un spatiu, cu privire la intimitatea persoanei, asa incat ea va trebui efectuata cu atentie, doar in situatiile in care este necesara si cand sunt suficiente temeiuri ca ceea ce se cauta se afla in posesia persoanei sau in locuinta acesteia.
Pentru pregatirea perchezitiei trebuie ca organul de cercetare sa aiba suficiente referinte despre obiectele, valorile sau actele cautate, despre persoanele urmarite si despre locul in care acestea s-ar afla. Din punct de vedere tactic trebuie bine pregatita anterior si este recomandabil a fi intocmit un plan de desfasurare, iar efectuarea ei este indicata a se face dimineata. Efectuarea acestei activitati trebuie tinuta in secret pana la momentul efectuarii pentru ca persoanele ce urmeaza a fi perchezitionate sa nu fie anterior prevenite, in caz contrar fiind posibil ca ceea ce se cauta sa dispara si eficienta activitatii sa fie compromisa.
Dupa locul efectuarii perchezitiei, aceasta poate fi corporala, domiciliara, in locuri inchise sau accesibile publicului.
O alta clasificare a acestei activitati poate fi facuta in perchezitia persoanei, in perchezitia in incaperi si perchezitia in loc deschis.
Perchezitia persoanei se efectueaza asupra corpului persoanei, asupra imbracamintei, a bagajelor, a obiectelor de uz personal, a animalelor care insotesc persoana si a vehiculelor sau autovehiculelor cu care aceasta se deplaseaza.
Pregatirea perchezitiei, in situatiile in care se cunoaste persoana care urmeaza a fi perchezitionata, se face dupa mobilizarea persoanelor care urmeaza sa participe la efectuare si ca martori asistenti si dupa ce s-au luat masuri ca persoana sa nu dispara sau sa nu doseasca obiectele care intereseaza cercetarea. Desfasurarea perchezitiei se face in asa fel incat sa nu-i fie incalcate drepturile, sa i se respecte viata intima, pudoarea, efectuarea urmand a fi facuta de persoane de acelasi sex cu persoana perchezitionata. Pe timpul efectuarii perchezitiei organul judiciar trebuie sa aiba tinuta sobra, decenta, sa se abtina de a face aprecieri sau consideratii privitoare la persoana perchezitionata, la obiectele sale de imbracaminte, sau la alte aspecte. Atunci cand se cauta anumite obiecte, initial se cere persoanei sa le predea si doar dupa refuzul acesteia se va proceda la perchezitionare.
Pentru a preveni eventuala violenta din partea persoanei perchezitionate aceasta trebuie asezata in pozitia cu mainile ridicate sprijinite de un perete, obiect de mobilier etc., in asa fel incat pozitia corpului sa aiba o inclinatie oblica, iar picioarele trebuie departate. In situatia in care perchezitia se efectueaza intr-un loc deschis si in preajma nu sunt obiecte de sprijin se va cere persoanei sa stea in genunchi cu mainile ridicate. Aceste pozitii limiteaza posibilitatea vreunui atac agresiv din partea persoanei perchezitionate.
Pentru inceput se va realiza o palpare a hainelor, a buzunarelor acestora si a intregului corp al persoanei perchezitionate pentru a fi descoperite eventualele arme si a se inlatura sursa vreunui atac, apoi persoana este condusa la sediul organului unde se va efectua perchezitia propriu zisa prin cautare amanuntita asupra obiectelor de imbracaminte, de incaltaminte. Se va cauta, de asemenea, in bagajele persoanei, in automobilul cu care efectua deplasarea, in alimente, asupra eventualelor animale de companie. In anumite situatii se vor folosi detectoare sau chiar caini dresati. In afara de cercetarea exteriorului corpului acesta va fi cercetat si in interior, in orificiile naturale sau prin radiografiere.
Perchezitia in incaperi este o activitate mult mai complexa si care trebuie mai bine pregatita. In acest sens, va trebui cunoscuta anterior topografia incaperilor si stabilirea obiectelor care se cauta si a caracteristicilor acestora. Este bine sa fie cunoscute cat mai multe date despre persoana care ar putea ascunde bunurile cautate, respectiv varsta, pregatirea profesionala, temperamentul, anumite trasaturi de caracter.
Fixarea datei si a orei efectuarii perchezitiei trebuie tinuta secret si anterior efectuarii acesteia trebuie stabilite si procurate mijloacele tehnice necesare, convocarea expertului criminalist, a politistilor care participa la perchezitie si a martorilor asistenti. Pana la efectuarea perchezitiei este recomandabil a se asigura paza locului ce urmeaza a fi perchezitionat, in mod discret, pentru ca altfel obiectele cautate ar putea fi mutate sau sa dispara.
Efectuarea perchezitiei va incepe cu solicitarea ca persoana sa prezinte obiectele cautate, iar in caz de refuz se va trece la cautarea acestora. Fiecare persoana care participa la perchezitie va primi sarcini precise cu privire la ceea ce trebuie sa efectueze in activitatea de perchezitie. Obiectele, care se cauta in situatia in care au fost ascunse, trebuie stiut in ce locuri eventuale ar fi putut fi ascunse. Dupa pregatirea profesionala persoanele ascund obiectele in locuri diferite, respectiv tamplarul ascunde obiectele in mobila, intelectualul in carti, zidarul in zidul constructiei etc, astfel de cunostinte fiind folositoare pentru reusita perchezitiei.
Una din persoanele care fac parte din echipa de cercetare este recomandabil a nu participa la cautarea propriu-zisa ci a primi sarcina de a observa persoana care se banuieste ca a ascuns bunul. Aceasta va putea observa schimbari de fizionomie, stari de liniste sau neliniste ori incercari de indepartare de un anumit loc, in functie de faptul ca cei care cauta se apropie sau se departeaza de locul unde obiectul este ascuns. In baza acestor observatii se va insista la cautarea obiectelor in locurile care au generat o reactie din partea persoanei cercetate. In momentul gasirii obiectului cautat se vor realiza fotografii ale ascunzatorilor si ale obiectelor descoperite.
Perchezitia in loc deschis trebuie pregatita din timp in sensul cunoasterii topografiei locului si a caracteristicilor obiectelor ce urmeaza a fi cautate. Astfel de perchezitii se realizeaza in curti, gradini, terenuri cultivate, paduri etc.
Efectuarea perchezitiei se va realiza prin cercetarea pe portiuni, pe fasii, prin folosire de detectoare, de caini dresati, in functie de ceea ce se cauta. In timpul cercetarii trebuie observate eventualele suprafete proaspat sapate sau batatorite, locurile care creaza impresia ca au fost acoperite sau care prezinta semne de obiecte mutate. In faza urmatoare se vor executa fotografii, schite ale locului perchezitionat, se vor descrie in proces verbal felul in care s-a desfasurat perchezitia si ce obiecte au fost descoperite.
Ridicarea de acte sau obiecte este o activitate asemanatoare perchezitiei insa ea se deosebeste prin faptul ca organul judiciar are cunostinta la cine se afla obiectul sau actul cautat, iar persoana care il detine recunoaste acest lucru. Pentru ridicarea acestora, initial, se solicita pe cale de adresa ce anume act sau obiect urmeaza a fi predat aratandu-se caracteristicile acestuia si cerand a fi predat la organul judiciar. Doar in situatia in care persoana nu da curs solicitarii se va proceda la ridicarea obligatorie in prezenta martorilor asistenti. La ridicarea actului sau obiectului va trebui efectuata o verificare cu privire la autenticitatea acestuia, la starea sa de functionare, iar activitatea de ridicare se va consemna intr-un proces verbal in care se trec toate detaliile cu privire la activitatea efectuata si la starea actului sau obiectului ridicat.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1608
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved