Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Perversiunea sexuala. Art. 201 C.pen.

Drept+ Font mai mare | - Font mai micPerversiunea sexuala. Art. 201 C.pen.

Art. 201. - "Actele de perversiune sexuala savarsite in public sau daca au produs scandal public se pedepsesc cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Actele de perversiune sexuala cu o persoana care nu a implinit varsta de 15 ani se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si actele de perversiune sexuala cu o persoana intre 15-18 ani, daca fapta este savarsita de tutore sau curator, ori de catre supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator folosind calitatea sa.

(3)1Daca actele de perversiune sexuala cu o persoana care nu a implinit varsta de 18 ani au fost determinate de oferirea sau darea de bani ori alte foloase de catre faptuitor, direct sau indirect, victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

(3)2 Daca faptele prevazute in alin. 2, 3 si 31 au fost savarsite in scopul producerii de materiale pornografice, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, iar daca pentru realizarea acestui scop s-a folosit constrangerea, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 18 ani si interzicerea unor drepturi.

Actele de perversiune sexuala cu o persoana in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa sau prin constrangere se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

Daca fapta prevazuta in alin. 1- 4 are ca urmare vatamarea grava a integritatii corporale sau a sanatatii, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 18 ani si interzicerea unor drepturi, iar daca are ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 ani si interzicerea unor drepturi."

a.       Obiectul ocrotirii penale

Obiectul juridic - este complex si este constituit din relatiile sociale privind normala desfasurare a vietii sexuale si din anumite valori sociale (morala publica, pudoare, etc.).

Obiectul material - corpul persoanei asupra careia se efectueaza actul de perversiune sexuala, indiferent daca participarea a fost sau nu a fost voluntara. In cazul unora dintre modalitatile de exprimare pervertita (narcisism, fetisism, zoofilia, etc.), obiectul material este insusi corpul autorului faptei.

b.      Subiectii

Forme de participatie - instigare sau participatie

Subiect activ si subiect pasiv - sunt in functie de alin. textului.

c.       Latura obiectiva

Elementul material - o act. materializata intr-un act de perversiune sexuala. Modalitate simpla - alin.1 + patru modalitati agravate - alin.2-5.

Urmarea imediata: la modalitatea tip - lezarea sentimentului moral al indivizilor; la modalitatea agravata - incalcarea libertatii si inviolabilitatii sexuale a minorilor (in functie de varsta), dar sunt posibile si alte urmari (transmitere de boli venerice, transmiterea virusului HIV, psihoze, alte prejudicii de ordin social).

Legatura de cauzalitate - rezulta din materialitatea faptelor.

d.      Latura subiectiva - intentia directa sau indirecta.

e.       Formele infractiunii

Tentativa - este posibila si incriminata potrivit art. 204 C.pen.

Consumarea: la modalitatea tip - in momentul inceperii actelor de perversiune sexuala cu conditia ca ele sa provoace scandal public sau sa fie efectuate in loc public; la modalitatile agravate - - in momentul inceperii actelor de perversiune sexuala cu un minor, in functie de varsta acestuia.

f.        Regimul sanctionar: la modalitatea tip - inchisoare de la 1 la 5 ani;

la modalitatile agravate - vezi textul.

g.       Aspecte procesuale:

Punerea in miscare a actiunii penale se face din oficiu.

Urmarirea penala se efectueaza de politie sub supravegherea procurorului.

Judecarea in prima instanta revine in competenta autoritatile judiciare din prima linie a ierarhiei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1533
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved