CATEGORII DOCUMENTE |
Psihologia judiciara
"Psihologia judiciara reprezinta acea disciplina distincta formativ-aplicativa si de cultura profesionala a magistratului in statul de drept, avand ca obiect studierea nuantata si aprofundata a persoanei umane implicata in drama judiciara, in vederea obtinerii cunostintelor si a evidentierii legitatilor psihologice apte sa fundamenteze obiectivarea si interpretarea corecta a comportamentelor umane cu finalitate judiciara sau criminogena.
Conformarea indivizilor la normele societatii se datoreaza atit normalitatii lor psihologice si procesului de socializare prin care au trecut, cit si structurilor controlului social. Ce se intimpla insa cu oamenii care nu se conformeaza Aceasta disciplina psihologica ajuta la intelegerea omului, subliniind faptul ca in viata psihica aplicarea legilor compatibilitatii mecanice sau a relatiilor simpliste,biunivoce constituie o eroare.
In efortul de intelegere a fiintei umane, psihologia judiciara obliga la recunoasterea faptului ca, prin inzestrarea nativa si prin valorificarea sau nevalorificarea influentelor educationale, fiecare individ are o rezistenta diferita fata de tentatii.
Psihologia judiciara subliniaza faptul ca la omul normal mintal atitudinile antisociale in genere sunt reversibile.
Desi nu este o arie problematica ce apartine exclusiv psihologiei judiciare, abordarea victimei, cel de-al doilea membru al diadei penale, intereseaza tot mai mult ,deoarece in esenta, cunoasterea victimei poate deveni sursa deosebit de importanta n descoperirea infractorilor. Totodata, gratie sprijinului oferit de psihologia judiciara pe linia cunoasterii si autocunoasterii si poate contribui la limitarea procesului de victimizare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1269
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved