CATEGORII DOCUMENTE |
RASPUNDEREA CONTRAVENTIONALA
O fapta ce reprezinta un pericol social mai redus decat infractiunea, fapta care este prevazuta de lege, decret sau alte acte normative care sunt aratate expres in Ordonanta nr.2/2001 si care este savarsita cu vinovatie.
Elemente:
Primul element al contraventiei il constituie faptul ca prezinta un grad de pericol social mai redus decat acela al infractiunii.
Fapta respectiva urmeaza regimul specific raspunderii contraventionale.
Fapta care prezinta pericol social cu caracter contraventional consta intr-o actiune sau o infractiune prin care se aduce atingere ordinei publice si a ordinii juridice.
Contraventia poate fi stabilita si prin alte acte cu caracter normativ.
Faptele cu caracter contraventional pot fi prevazute prin lege.
Faptele cu caracter contraventional pot fi stabilite de catre guvern.
O competenta restransa in ceea ce priveste aprecierea periculozitatii sociale a unor fapte si prevederea lor ca abateri cu caracter contraventional in acte normative, apartine organelor administratiei publice locale, cu exceptia celor comunale si a celor de sector.
Actele normative prin care se stabilesc si se sanctioneaza contraventiile, intra in vigoare in termen de 10 zile de la aducerea la cunostinta publica, in afara de cazul in care aceste acte prevad un termen mai lung.
In cazuri urgente insa, actele normative pot sa prevada si termene mai scurte pentru intrarea lor in vigoare.
Contraventia insa, afectand relatiile sociale in cadrul unei colectivitati locale sau a colectivitatii nationale, trebuie sa fie amanuntit descrisa in actele juridice care o prevad, ca periculoasa pentru buna desfasurare a acestor relatii.
Fapta descrisa de norma juridica ca o contraventie trebuie sa fie savarsita cu vinovatie pentru a fi considerata ca atare. Mai este necesar ca cel ce o savarseste sa se faca vinovat de acest lucru.
2. Caracteristicile raspunderii contraventionale
Sanctiunile contraventionale se aplica persoanelor fizice care au savarsit contraventii.
Se prevede posibilitatea aplicarii sanctiunilor contraventionale si persoanelor juridice, cu conditia ca acest lucru sa fie stabilit prin lege sau decret, nu prin act normativ.
Raspunderea contraventionala poate angaja atat persoanele fizice cat si pe cele juridice. Este stiut ca responsabilitatea penala angajeaza numai persoanele fizice.
Explicatia raspunderii contraventionale a persoanelor juridice consta in faptul ca acestora le revin anumite obligatii pentru asigurarea desfasurarii normale a relatiilor sociale. Amenzile aplicate persoanelor juridice vor fi imputate, de catre acestea, persoanelor fizice vinovate.
Indatoririle de a respecta normele care instituie obligatii si contraventii pot fi prevazute de un act normativ, de contractul de munca, de regulamentele de ordine interioara, sau de statutele respectivelor organizatii obstesti.
Pentru a exista raspundere contraventionala se cere ca fapta sa fie savarsita cu vinovatie. Vinovatia exista in fapta contraventionala care este savarsita cu intentie sau cu culpa.
Fapta este savarsita cu intentie cand contravenientul prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea rezultatului prin savarsirea acelei fapte. Aceasta este intentie directa.
Fapta contraventionala poate fi savarsita cu intentie si atunci cand contravenientul prevede rezultatul faptei sale, rezultat pe care desi nu il urmareste , il accepta totusi. Acesta este cazul intentiei indirecte.
Fapta contraventionala este savarsita din culpa si atunci cand contravenientul prevede rezultatul faptei sale, nu-l accepta, dar socoate, fara temei, ca rezultatul nu se va produce "in comitendo".
Fapta contraventionala poate fi savarsita din culpa si atunci cand contravenientul nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa il prevada, "in omitendo".
In cazul in care la savarsirea unei contraventii iau parte mai multe persoane, sanctiunea contraventionala se aplica, separat fiecarui participant.
3. Cauzele care inlatura raspunderea contraventionala
Prima cauza care inlatura raspunderea contraventionala este legitima aparare, savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, a altuia, sau impotriva unui interes obstesc si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obstesc.
O alta cauza care inlatura raspunderea contraventionala este cazul fortuit.
Constrangerea este mentionata de asemenea, ca o cauza care inlatura raspunderea contraventionala.
Astfel, nu constituie contraventie fapta savarsita din cauza unei constrangeri fizice careia nu i s-a putut rezista. Nu constituie contraventie fapta savarsita din cauza unei constrangeri morale, exercitata prin amenintarea cu un pericol grav pentru persoana faptuitorului, ori a altuia, si care nu putea fi inlaturat in alt mod.
O alta cauza care inlatura responsabilitatea contraventionala este eroarea de fapt.
Nu savarseste o contraventie acela care in momentul comiterii faptei nu cunoaste existenta unei stari, situatii sau imprejurari de care depinde caracterul contraventional al faptei.
Starea de necesitate e prevazuta ca o cauza care inlatura raspunderea contraventionala.
Este in stare de necesitate acela care savarseste fapta pentru a salva de la un pericol iminent viata, integritatea corporala, sau sanatatea sa, a altuia, sau un bun importanta al sau ori al altuia, sau un interes obstesc.
O alta cauza este starea mintala, sau o anumita infirmitate a celui care savarseste fapta si care il fac iresponsabil.
O alta cauza care inlatura raspunderea contraventionala este "minoritate" celui care savarseste fapta.
4. Sanctiunile contraventional
Pericolul social mai redus decat acela al infractiunii face ca sanctiunile contraventionale sa fie deosebite de acelea care se aplica in cazul savarsirii de infractiuni.
Avertismentul este sanctiunea cea mai blanda care se poate aplica in cazul savarsirii contraventiei.
Prin aceasta se atrage atentia contravenientului asupra pericolului faptei savarsite si se recomanda ca pe viitor sa respecte dispozitiile legale.
Amenda este sanctiunea contraventionala care se aplica acelor fapte care prezinta un pericol social mai mare. Amenda consta intr-o suma de bani pe care contravenientul trebuie sa o plateasca.
Prin lege se pot stabili amenzi maxime fara limita. Inchisoarea contraventionala este o pedeapsa care se poate institui numai prin lege, pentru fapte contraventionale care prezinta un grad mai ridicat de periculozitate. Inchisoarea contraventionala este de la o luna la sase luni si nu poate fi pronuntata decat de instantele judecatoresti. Sanctiunea inchisorii contraventionale nu se inregistreaza in cazier.
Confiscarea este o sanctiune complementara care se aplica in cazul savarsirii unor contraventii.
Sunt supuse confiscarii lucrarile produse prin fapta contraventionala, lucrurile care au servit la savarsirea contraventiei, cu conditia ca acestea sa fie ale contravenientului si lucrurile dobandite prin savarsirea contraventiei, daca nu sunt restituite persoanei vatamate.
Lucrurile a caror detinere sau circulatie este interzisa prin lege, sunt intotdeauna supuse confiscarii.
5. Prescriptia aplicarii sanctiunii contraventionale si prescriptia executarii sanctiunii contraventionale
Cand, printr-un act normativ nou, fapta nu mai este socotita contraventie, ea nu va mai fi sanctionata, chiar daca a fost savarsita inainte de data intrarii in vigoare a noului act normativ, iar sanctiunea contraventionala, aplicata sub imperiul vechiului act, dar neexecutata pana la data intrarii in vigoare a noului act, nu se mai executa.
Daca sanctiunea prevazuta in noul act normativ este mai usoara, se va aplica aceasta sanctiune. Amenda aplicata potrivit vechiului act normativ, daca nu a fost executata, se va executa numai pana la limita maximului prevazut in noul act normativ. In cazul in care noul act normativ prevede o sanctiune mai grava, contraventia savarsita anterior va fi sanctionata in conformitate cu prevederile noului act normativ in vigoare la data savarsirii ei.
Prescriptiile aplicarii sanctiunii pentru savarsirea contraventiilor sunt fixate la trei luni de la data savarsirii faptei.
In cazul in care fapta contraventionala a fost mai intai urmarita ca infractiune, prescriptia aplicarii sanctiunii contraventionale nu curge, pe timpul cat cauza se afla in fata organelor de urmarire penala, sau a instantelor de judecata.
Curgerea prescriptiei este intrerupta in acest caz, numai daca organele de urmarire, sau instanta de judecata, au fost sesizate inauntrul termenului de trei luni de la savarsirea faptei respective.
Prescriptia opereaza totusi, daca sanctiunea nu a fost aplicata, in termen de un an de la savarsirea faptei.
Prescriptia totusi este de un an, in cazul contraventiilor la normele privind impozitele si taxele, primele de asigurare prin efectul legii si disciplina financiara.
Sunt unele contraventii care se consuma printr-un simplu act al persoanei care o savarseste. In acest caz, momentul consumarii actului respectiv marcheaza punctul din care incepe sa curga termenul de prescriptie.
Exista, uneori, abateri contraventionale care se perpetueaza in timp, actiunea persoanei fiind incontinuu in contradictie cu prescriptia cuprinsa in normele juridice.
In cazul amenzii, daca procesul verbal de constatare a contraventiei sau instiintarea de plata a amenzii nu a fost comunicata celui sanctionat in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii, executarea sanctiunii se prescrie.
In cazul in care contravenientul a fost instiintat, dar nu s-a trecut la executarea sanctiunii, executarea sanctiunii se prescrie in termen de un an de la data savarsirii faptei.
Prescriptia executarii sanctiunii contraventionale nu curge pe timpul in care contravenientul a cerut amanarea sau esalonarea platii amenzii.
In cazul inchisorii contraventionale, executarea acestei sanctiuni se prescrie in termen de un an de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.
Prescriptia aplicarii si executarii sanctiunilor contraventionale, aratate mai sus, nu impiedica urmarirea despagubirilor si confiscarea lucrurilor/lucrarilor supuse acestei masuri.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1860
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved