CATEGORII DOCUMENTE |
Fenomenul infractional in ansamblul sau, reprezinta una din fortele negative in societate si daca acestui fenomen nu i s-ar opune anumite mijloace de limitare si nu s-ar face eforturi de diminuare si lichidare a lui, aceasta forta negativa prezenta in viata sociala, ar atinge un grad si o intensitate de ordin destructiv aproape inimaginabil ducand spre anarhie si o lupta acerba intre agresori pe de o parte si slujitori ai ordinii de drept pe de alta parte.
Sanctiunile penale sunt acele masuri de constrangere si de reeducare prevazute in legea penala, aplicate persoanelor care au savarsit fapte incriminate de catre aceasta, in scopul prevenirii savarsirii de noi asemenea fapte, prin reeducarea lor.
Comiterea unei infractiuni atrage de regula aplicarea unei pedepse.
- legalitatea sanctiunilor de drept penal
- stabilirea unor sanctiuni compatibile cu constiinta juridica si morala a societatii
- stabilirea unor sanctiuni revocabile
- individualizarea sanctiunilor de drept penal in asa fel stabilite incat sa permita o adaptare, o gradare a lor in functie de periculozitatea faptuitorului si a faptei.
- personalitatea sanctiunii de drept penal.
1) Pedepsele
2) Masurile educative
3) Masurile de .
In prezent art. 52 Cod penal defineste ca pedeapsa este o masura de constrangere si un mijloc de reeducare a condamnatului. Scopul pedepsei este prevenirea savarsirii de noi infractiuni. De aici se desprind trasaturile pedepselor
In art. 52 Cod penal se enunta scopul, adica prevenirea savarsirii de noi infractiuni. Se urmareste o preventie speciala, prin reeducarea infractorului cat si o preventie generala, pentru ceilalti membrii ai societatii, care cunoscand pedeapsa isi adapteaza conduita. Preventia speciala si cea generala constituie scopul imediat al pedepsei, determinat de aplicarea concreta a pedepsei pentru savarsirea unei infractiuni.
Functiile pedepsei reprezinta mijloacele de realizare a scopului acesteia:
- functia de constrangere si reeducare
- functia de exemplaritate
- functia de eliminare.
In doctrina sunt diverse clasificari, dupa diferite criterii:
Dupa rolul si importanta lor sunt pedepse:
principale
complementare
accesorii.
Pedepsele principale au un rol principal in sanctionarea infractorilor.
Pedepsele complementare sunt acele pedepse cu rol de complinire, de a completa represiunea si se aplica pe langa o pedeapsa principala.
Pedepsele accesorii sunt un accesoriu al pedepsei principale si decurg din ea.
Sunt acele pedepse ce se pot aplica singure sau insotite de cele complementare - sau accesorii si au rolul important in sanctionare.
Felurile pedepselor principale sunt prevazute in art. 53 Cod penal si anume:
detentiunea pe viata
inchisoarea de la 15-30 de ani
amenda de la 1.000.000 lei la 500.000.000 lei.
Pedepsele complimentare sunt menite sa completeze represiunea pedepsei principale si aceste pedepse sunt prevazute de lege si aplicate de instanta pe langa o pedeapsa principala.
Dupa obiectul asupra caruia poarta constrangerea ce o instituie, pedepsele complimentare sunt privative de drepturi (interzicerea unor drepturi si degradarea militara.)
Raspunderea penala la minori incepe de la varsta de 14 ani, daca faptuitorul a avut discernamant si este obligatoriu sa raspunda de la 16 ani si pana la 18 ani daca nu sunt cauze de inlaturarea raspunderii penale cum ar fi lipsa discernamantului etc.
Sanctiunile trebuie sa fie pe masura dezvoltarii psihofizice a infractorului minor, care sa vizeze refacerea educatiei deficitare.
Masuri educative - sunt sanctiuni de drept penal specifice pentru minori, care asigura educarea si reeducarea acestora prin instruire scolara si profesionala prin cultivarea respectului fata de valorile sociale. Aceste masuri au un caracter preponderent educativ si ele nu constituie antecedente penale.
Sistemul nostru de sanctionare cuprinde un sistem mixt: de masuri educative si pedepse, care se aplica de catre instanta. Masurile educative sunt urmatoarele:
mustrarea
liberarea supravegheata
internarea intr-un centru de reeducare
internarea intr-un institut medical educativ.
Sunt reglementate la art. 111 - 118 si 118/1 Cod penal si reprezinta un cadru complementar de mijloace de constrangere, cu caracter pur preventiv, destinate combaterii anumitor stari de pericol social care au contribuit si ar mai putea contribui la savarsirea unor infractiuni sau fapte prevazute de legea penala.
Potrivit art. 112 Cod penal masurile de siguranta sunt:
a) obligarea la tratament medical;
b) internarea medicala;
c) interzicerea de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie, o meserie ori o alta ocupatie;
d) interzicerea de a se afla in anumite localitati;
e) expulzarea strainilor;
f) confiscarea speciala;
g) interdictia de a reveni la locuinta familiei pe o durata determinata.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1391
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved