Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

ANTRENAREA - Motivarea pozitiva

management+ Font mai mare | - Font mai micANTRENAREAFunctia de antrenare incorporeaza ansamblul proceselo de munca prin care se determina personalul firmei sa contrinuie la stabilirea si realizarea obiectivelor planificate, pe baza luarii in considerare a factorilo care ii motiveaza. Deci, scopul antrenarii, care are un pronuntatat caracter oparational , este implicarea cat mai profunda, cat mai eficae a personalului de exevutie si de conducere la realizarea obiectivelor ce-I revin, deduse din obiectivele intreprinderii. Prin urmare, antrenarea raspunde la intrebarea: de ce personalul societatii comerciale sau regiei autonome participa la stabilirea obiectivelor circumscrise acesteia?

Fundamentul antrenarii il reprezinta motivarea, ce rezida in corelarea satisfacerii necesitatilo si intereselor personalului cu realizarea obiectivelor si sarcinilor atribuite. Motivarea, in functie de modul de conditionare a satisfactiilor personalului, de rezultatetele obtinute, este pozitiva sau negativa.

Motivarea pozitiva se bazeaza pe amplificarea satisfactiilor personalului din participarea la procesul muncii, ca urmare a realizarii sarcinilor atribuite, in conditiile in care nivelul sarcinilor obligatorii de realizat este accesibil majoritatii executantilor.

Motivarea negativa se bazeaza pe amenintarea personalului cu reducerea satsfactiilor daca nu realizeaza intocmai obiectivele si sarcinile repartizate, al caror nivel este foarte ridicat, inaccesibil in conditiile date unei parti apreciabile a executantilor. In intreprinderile moderne se folseste cu prioritate motivare pozitiva, intrucat la acelasi volum de resurse financiare utilizate pentru motivare o paaaaatre sensibil mai mare apersonalului obtine satisfactii din participarea la procesul muncii si climatul de munca este superior si , implicit, rezultate economice mai mari.

Caracteristic managementului stiintific al agentilor economici este conceperea motivarii si implicit a antrenarii pe baza asa numitelor scari motivationale, adica a elementelor care care prezinta interes pentru componentii firmei, a necesitatilor acestora, ordonate in functie de succesiunea in care trebuie avute in vedere. Dintre scarile motivationale considerate cu precaderea in literatura de specialitate mentionam cea a lui Maslow fig 1, care cuprinde urmatoarele categorii de necesitati:

fiziologice,

securitatea si siguranta

contacte umane si afiliere la grup

statut social si stima

autorealizare

Pentru a realiza o antrenare eficace este necesar ca procesul motivarii personalului sa intrunesca simultan mai multe caracteristici:

a)          sa fie complex, in sensul utilizarii combinate atat a stimulentelor materiale, cat si morale, pe baza luarii in considerare a principalilor factori implicati, endogeni si exogeni agentului economic.

b)          Sa fie diferential, adica motivatiile considerate si modul lor de folosire sa tina cont de caracteristicile fiecarei persoane si ale fiecarui colectiv de munca, astfel incat sa se obtina maximum de participare la stabilirea si realizarea obiectivelor firmei;

c)          Sa fie gradual, adica sa satisfaca succesiv necesitatile personalului si in stransa corelatie cu aportul sau, tinand cont de interdependentele dintre diferitele categorii de necesitati.

Dupa cum rezulta din graficul prezentat in fig 1, o necesitate de ordin inferior trebuie satisfacuta inainte ca urmatoarea mai intensa, sa se poata manifesta la nivel maxim. Caracterul gradual al motivarii este cerut si de volumul limitat al resurselor materiale utilizabile pentru motivare. Din examinarea graficului reiese si o alta concluzie foarte impoetanta si anume ca singurele necesitati care nu se epuizeaza sunt cele de autorealizare, adica stau nemijlocit legate de procesul si rezultatele muncii depuse, de recunoasterea lor sociala, de manifestarea plenara a personalitatii salariatilor respectivi.

De retinut ca in ansamblul procesului de management calitatea antreanarii are un rol deosebit de important prin aceea ca intr-o masura decisiva conditioneaza concretizarea efecienta a functiilor situate in amonte- previziunea, organizarea si coordonarea, precum si eficacitatea evaluarii care urmeaza antrenarii.

Trecerea la economia de piata impune modificari de esenta in conceperea si exercitarea motivarii in societatile comerciale si regiile autonome, in sensul adecvarii motivatiilor la caracteristicile fiecarui salariat, eliminand abordarea nivelatorie standardizata a motivarii din perioada precedenta ce "stimuleaza" neimplicare, effort minim, ineficienta.

Managementul stiintific nu se rezuma insa doar la simpla aplicare a elementelor puse la dispozitie de stiinta .Complexitatea si diversitatea situatiilor de conducere impune din partea conducatorilor si un aport creativ pentru a adapta instrumentarul stiintific de management la conditiile concrete ale fiecarei situatii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1875
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved